Politika

Fajonova se je obdala z ljudmi, vpletenimi v kriminal mednarodnih razsežnosti

Po torkovih hišnih preiskavah na dan prihajajo nove in nove podrobnosti dogajanja, med drugim vse bolj postaja jasno, da ni bila politično motivirana le včerajšnja preiskava, pač pa, da se policija sistematično zlorablja v politične namene.

 

Tranzicijska levica, med drugim Tanja Fajon, pa vztrajno zatrjuje, kako naj bi bilo v zvezi s policijo vse v najlepšem redu. A kot je prišlo na dan, je njen tesen sodelavec s področja nacionalne varnosti Sebastjan Selan. Hkrati je tudi njen kandidat za notranjega ministra, če bi Fajonova postala predsednica vlade, kakor v javnosti predstavlja svoje pobožne želje. Gre za nekdanjega direktorja Sove iz časa, ko se je pral iranski denar, prav tako je bil Selan vpleten v konstrukcijo afere v zvezi z nabavo zaščitne opreme. S položaja na Sovi ga je sicer odnesla afera v zvezi z opremljanjem stanovanja, po tem pa je bil celo sodelavec tajkuna Bojana Petana.

Po torkovi predstavi za javnost v obliki hišnih preiskav in odvzemu prostosti ministru Zdravku Počivalšku so na dan prišle še nekatere srhljive podrobnosti dogajanj tistega dne. Med drugim so nekdanjega direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška spraševali o njegovem srečanju z Alešem Hojsom, ko ta sploh še ni bil minister. Slednje je potrdilo ne le politično motiviranost torkove preiskave, pač pa tudi sistematično zlorabljanje policije v politične namene s strani globoke države.

 

Kandidat SD za notranjega ministra je nekdanji šef Sove, Sebastjan Selan
Pripadniki tranzicijske levice, med drugim evropska poslanka in nova šefica Socialnih demokratov Tanja Fajon, so vztrajno zatrjevali, kako imamo v Sloveniji kljub vsemu, čemur smo bili priča včeraj, še vedno neodvisno policijo, in da je Nacionalni preiskovalni urad dobro delujoč. Na dan pa je prišla še ena zanimiva podrobnost in sicer, da je najnovejši svetovalec Fajonove, nekdanji šef Sove Sebastjan Selan, ki je najverjetneje tudi kandidat SD za ministra za notranje zadeve.

 

Selan eden izmed akterjev pri pranju iranskega denarja
Selan je sicer šef Sove postal v času vlade Boruta Pahorja, s položaja pa ga je odnesla afera v zvezi z opremljanjem enega izmed Sovinih stanovanj. Mediji globoke države mu že vztrajno utirajo pot v javno ter politično življenje, med drugim Kolektorjevo tovarniško glasilo Delo v lasti Stojana Petriča, kjer so Selana predstavili v prikritem reklamnem članku z naslovom “Bo afera z maskami prinesla nov obraz slovenske politike?” Odkar je pustil Sovo je bil Selan sicer tesen sodelavec tajkuna Bojana Petana in direktor nekaterih njegovih družb, med drugim Marine Portorož.

Foto: posnetek zaslona

A nad Selanom so še temnejši oblaki kot je opremljanje stanovanja, gre namreč za enega vidnejših akterjev v zgodbi pranja iranskega denarja prek državne Nove ljubljanske banke. Selan je bil namreč šef Sove v času, ko je Iran preko NLB še pral milijardo evrov in ga je Janez Janša odstavil takoj, ko je prevzel svojo drugo vlado po volitvah leta 2012. Šef Sove je postal julija 2010, tok denarja iz Irana pa se je odvijal vse do decembra 2010. Kot smo na Nova24TV že poročali, je decembra 2010, tudi zaradi zahteve Banke Slovenije, NLB zaprla sporne račune. Zaradi pranja iranskega denarja naj ne bi do zdaj nihče odgovarjal, saj so prav vsi vetrovi pihali v prid storilcem.

SOVA (Foto: STA)

Selan močno vpleten tudi v konstrukcijo afere z nabavo zaščitne opreme
Prav tako pa je nezanemarljiva vloga Selana pri konstrukciji afere v zvezi z domnevnimi spornostmi pri nabavi zaščitne opreme tekom epidemije novega koronavirusa.

Po informacijah, ki smo jih prejeli, je postalo jasno, čemu so zrežirali tovrstno afero. Na Zavodu za blagovne rezerve naj bi bila že dolgo vzpostavljena naveza med zvezdniškim “žvižgačem” Ivanom Galetom in Selanom ter nekdanjim agentom Sove Sandijem Bonaco, (prav tako omenjenim v aferi z opremljanjem stanovanja) kot ekskluzivnima dobaviteljema večjih količin zaščitne opreme.

Podjetja zadaj pa naj bi bila M.D. Global, ki ni dostavilo dogovorjene količine zaščitnih mask v pogodbenem roku, krško podjetje Oeco, ki se ukvarja strateško prodajo in digitalnim marketingom v kovinski industriji ter še nekatera druga.

 

Rok Krajnc /Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button