Politika

Evropski socialisti povsem izgubili kompas: Čeprav v SD nadzorujejo skoraj vse osrednje medije in dnevno napadajo vlado, to lažno pripisujejo nekomu drugemu!

Vsakdo, ki redno spremlja slovenske osrednje medije, ve, da so ti v glavnem naklonjeni levici. Čeprav je to še dodatno potrdila celo nedavna raziskava slovenske medijske krajine, v Evropskem parlamentu ostajajo nekateri, ki se z dejstvi nikakor ne želijo sprijazniti. Še posebej ne v luči dejstva, ker se Slovenija vedno bolj približuje volitvam. Napredno zavezništvo socialistov in demokratov (S&D) je politična skupina v Evropskem parlamentu, ki lažno trdi, kako naj bi premier Janez Janša obvladoval slovenske medije, večina katerih ga sicer pljuva na dnevni ravni.

Premierja Janeza Janšo primerjajo z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki naj bi sovražil neodvisne medije. “Tako kot njegov mentor Trump želi tudi slovenski premier ustvariti sovražno in strupeno okolje za novinarje. Žalitve, grožnje, cenzura, zmanjšanje financiranja, nesmiselne tožbe, … Janša in njegovi uradniki bodo storili vse, da oslabijo verodostojnost novinarjev in neodvisnih medijev,” so zapisali na Facebook strani S&D in dodali prepričanje, da v času Janševe populistične vladavine noben kritičen glas ne bo toleriran. “Želi si popolnega nadzora nad mediji,” poudarjajo v podkrepitev svojega stališča, ki je z realnim stanjem v državi sicer skregan.

 

V nadaljevanju trdijo, da se Janša zaveda, kako pomembni so svobodni in neodvisni mediji pri ohranjanju demokracije in pravne države pri življenju. “Zaveda se, da so novinarji bistveni za obvladovanje močnih, za obsojanje zlorab in slabega upravljanja. In ravno zato jih tako sovraži. A tega ne smemo dovoliti. Ne v Sloveniji, ne v Evropski uniji,” poudarjajo in dodajajo, kako naj bi obstajala velika nevarnost nepopravljive škode za svobodo medijev v Sloveniji. Vse skupaj se sliši, kot da bi poslušali pravljice s strani tako imenovanega KUL-a, ki je po tem, ko je mu ni uspela zamenjava oblasti, pričel na evropskem parketu širiti zgodbice, kako naj bi Sloveniji vladal “diktator”, mediji, ki naj bi jih ta nadzoroval, pa naj bi poročali o tem, kako odličen je in vlada.

Ker pa se evropskim poslancem v Evropskem parlamentu v resnici ne sanja, kakšno je stanje v Sloveniji, ti, ki so naklonjeni slovenski levici, z velikim veseljem kupijo zgodbo o “zlobnem lutkarju Janši, ki si želi podrediti vse medije v državi tako, da izvaja teror”. Če bi si ti poslanci vzeli vsaj teden dni časa bi lahko s pomočjo prevajalcev kaj hitro ugotovili, da so slovenski osrednji mediji, vključno z javno televizijo, ki jo financiramo vsa slovenska gospodinjstva, izrazito enostranski in nenaklonjeni desnosredinski vladi.

Misija dokazala, da ji ne gre za razkrivanje realnega stanja

Kot smo že poročali, je Sophie in ‘t Veld s svojo evropsko delegacijo prišla v Slovenijo pridobit “popolno in celovito sliko obeh strani”, torej glede stanja na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Zanimalo naj bi jih tudi domnevno vladno izčrpavanje Slovenske tiskovne agencije (STA) in neimenovanje tožilcev. Težava pa je napočila že pri raziskovanju stanja na STA, direktorja Ukoma Uroša Urbanijo na razpravo namreč niso niti povabili. “Verjetno je dovolj srečanje s profesorjem Milosavljevićem, da dobiš jasno sliko glede STA-ja,” je kritično pripomnil Urbanija. Več kot očitno je, da so daleč od nepristranskosti, zato celotna misija sama po sebi nima smisla. Zgovorno je tudi dejstvo, da je evropska delegacija zavrnila poziv ministrstva za kulturo, ki se je z njo želel srečati in vse skupaj posneti, da ne bi potem prihajalo do interpretacij v javnosti, ki bi bile skregane z resnico. Očitno pa jim to ni bilo po godu, zato do srečanja sploh ni prišlo. Evropska poslanska skupina S&D je sicer problematizirala dejstvo, ker se Janša ni želel srečati z njimi. Kot da bi pozabili, da ko je ta izkazal pripravljenost za sodelovanje, so njegov nastop skrajšali, povrhu pa kljub obljubam onemogočili predvajanje filma, ki razgalja resnično stanje v državi.

Ker predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli prihaja iz vrst Naprednega zavezništva socialistov in demokratov, katerih člani so v slovenski stranki SD, se je Janša odzval na očitke evropske skupine in pri tem med drugim naslovil Sassolija, ki je Janšo okrcal češ, da naj preneha s provokacijami zoper člane evropske delegacije. “Predsednik Evropskega parlamenta, vaši politični tovariši SD so tisti, ki nadzorujejo skoraj vse mainstream medije v Sloveniji. Še huje, predsednik Programskega sveta nacionalne RTV Slovenija je bil izvršni sekretar predsedstva Zveze komunistov Slovenije, ki se sedaj imenuje stranka SD”, je poudaril Janša in s tem nakazal, kam vse v resnici segajo lovke tranzicijske levice.

Slovenske medije obvladujejo tajkuni, povezani s Socialnimi demokrati
Spomnimo. Prva raziskava o medijih v Sloveniji, ki je bila izdelana v okviru raziskovalcev Zavoda za oživitev civilne družbe iz leta 2002, je privedla do ugotovitve, da  je bil medijski prostor v svojih političnih in ideoloških preferencah izrazito enostranski in da se je izrazito podpiralo tranzicijsko levico. Predvsem takratno vodečo stranko na levici LDS in sedanje Socialne demokrate. Nedavna analiza poročanja desetih  najpomembnejših slovenskih medijev je pokazala, da je 80 odstotkov medijev pretežno protivladnih, 18 odstotkov nevtralnih, 2 odstotka provladnih, kar kaže na to, da ni prav veliko zatiranja. Posebej so izpostavili primer javnega medija MMC RTVSLO, ki mu letno namenimo malce manj kot 100 milijonov evrov obveznega prispevka. V njem je v tem časovnem obdobju prevladovalo 55,8 odstotkov uravnoteženih člankov. A kar 41,9 odstotka vseh v objav tem javnem mediju je bilo neuravnoteženih tekstov. Tako je delež med neuravnoteženimi teksti za vladno stran znašal le 5,9 odstotka.

Tajkun Martin Odlazek monopolizira slovenski medijski prostor in je dober prijatelj vplivnega poslanca SD Matjaža Hana. (Foto: STA / montaža Demokracija)

Glede na to, da izsledki raziskave slovenske medijske krajine črno na belem kažejo, da ima večina medijev prepoznavno politično in nazorsko noto, med katerimi izrazito prevladujejo leva stališča nad desnimi, se človek vpraša čemu si delegacija  Sophie in ‘t Veld ne vzame časa, da bi se seznanila le s to. Je mar razlog v tem, da se to ne sklada z njihovo zgodbo, ki so jo vnaprej začrtali z namenom, da bi oblatili premierja, ki uspešno predseduje Svetu EU in Slovenijo postavlja na svetovni zemljevid?

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button