Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Covid19

Epidemiološka slika vsak dan slabša! 363 novih okužb! Največ okužb v Ljubljani, protestnikom pa očitno še vedno ni dovolj!

koronavirus francija2
Slika je simbolična. (Foto: epa)

V četrtek je bilo v Sloveniji na novo zabeleženih 363 okuženih, opravili so 3682 testiranj. V bolnišnicah se trenutno za covidom-19 zdravi 138 ljudi, med njimi je 22 bolnikov na intenzivni negi. Iz bolnišnic jih je bilo odpuščenih 9, umrli pa so štirje ljudje. 

V Sloveniji trenutno beležimo 7872 okuženih oseb, aktivnih primerov je trenutno 2865, skupno pa je umrlo 165 ljudi, kar nasprotnikom nošenjem mask in upoštevanju ukrepov ni dovolj veliko opozorilo, da je situacija resna. Notranji minister Aleš Hojs je že napovedal, da bodo sedaj tudi začeli ukrepati zoper tiste, ki neodgovorno ogrožajo zdravje drugih tudi s pomočjo petkovih protestov.

Vladni govorec Jelko Kacin je na tiskovni konferenci poudaril, da so države po svetu že začele sprejemati omejevalne ukrepe, med katerimi je tudi obvezno nošenje mask, ponekod pa so že zaprli gostinske lokale. Glede na število okužb še sicer ni jasno, če smo dosegli vrh okužb. Virus se najbolj širi med zdravstvenimi delavci in v šolah. “Razmere v bolnišnicah se približujejo kritični točki,” je še opozoril.

Incidenca števila okuženih je 137 na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dnevih in smo že zelo blizu mejnika (140) za sprejem rdečih ukrepov v načrtu vlade. Največ okuženih je na Koroškem, in sicer 240 na sto tisoč prebivalcev, sledijo ji Zasavska, Gorenjska in Osrednjeslovenska regija. “Ukrepi in priporočila bodo koristni le, če jih bomo spoštovali,” je še poudaril Kacin. A se kaže drugače, saj razmere v bolnišnicah postajajo čedalje bolj kritične. Zato še enkrat poziva, da nosimo maske kjer je potrebno, ohranjamo razdaljo, skrbimo za higieno rok in smo zgled tudi mladim. Strokovnjaki pravijo, da virus ni izmišljotina, aplikacija pa nam lahko pomaga pri premagovanju epidemije.

Zdravstveni inšpektorat pospešeno izvaja nadzor, pod drobnogledom bodo tudi petkovi protesti
Skupno  je bilo opravljenih 47.100 nadzorov, od tega je bilo na infekcijskem področju izdanih 4500 prekrškov , izrečenih glob pa je bilo za 830 tisoč evrov. “V letošnjem letu je bilo opravljenih kar desetkrat več inšpekcijskih nadzorov, kot jih je bilo v letu 2019”, je sporočila zdravstvena inšpektorica Deana Potza.

Deana Potza

Zdravstvena inšpektorica Deana Potza (Foto: STA)

Do sedaj je bilo opravljenih kar 25 tisoč nadzorov karanten, od tega je bilo izrečenih za 102 tisoč evrov izrečenih glob kršiteljem. Aktivno se izvaja nadzor tudi nad prireditvami, ki se izvajajo na javnih prostorih, v zasebne prostore inšpektorji ne vstopajo. Protestni shod bo danes pod nadzorom inšpekcije in policije, kjer bodo preverjali spoštovanje ukrepa prepovedi zbiranja nad deset ljudi.

Sara Kovač

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...