Informer
Spletni posrednik informacij

Države, kjer veljajo najstrožji ukrepi

0

Tako v svetu, kot tudi v Evropi je na račun novih variant virusa, ki so bolj nalezljive, viden porast okužb. V luči prihajajočih velikonočnih praznikov so se številne države odločile za sprejetje bolj strogih ukrepov za zajezitev epidemije z namenom, da se bolnišnice ne prenapolnijo.

 

Slovenija, ki je včeraj na predlog stroke vstopila v enajstdnevno zaprtje države, tako še zdaleč ni osamljen otok. V sosednji Italiji, kjer je bridka izkušnja iz prvega vala epidemije še kako živa, so se odločili za popolno zaprtje tekom velikonočnih praznikov. V delih Francije so razmere tako hude, da so se odločili, da bo za te dele veljalo kar enomesečno zaprtje. 

V petek so se italijanske oblasti odločile, da pred majem ne bo večjega sproščanja ukrepov. V petek zvečer so namreč poročali o skoraj 24.tisoč novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjem dnevu, bolnišnično oskrbo pa je rabilo 28.472 covidnih bolnikov. S ponedeljkom bo več kot polovica od 20 dežel v Italiji označenih z rdečo barvo, kar v praksi pomeni, da bodo v veljavo stopili najstrožji ukrepi za zajezitev virusa. Tekom velikonočnih praznikov (v času od 3. do 5. aprila) bodo v celotni državi nastopili ukrepi rdeče stopnje. Šlo bo torej za popolno zaprtje. Vrata bodo morale zapreti vse nenujne trgovine, odhod od doma bo dovoljen le za odhod in prihod na delo, obisk zdravnika in v nujnih zadevah.

 

Gibanje dovoljeno na razdalji do 10 kilometrov od doma

Francija se nedvomno uvršča med države, kjer je situacija z okužbami še posebej zaskrbljujoča, zato ne čudi, da so se odločili, da bo za tretjino Francozov, ki živijo v Parizu in njegovi okolici in na jugu v bližini Nice stopilo v enomesečno zaprtje, ki se je pričelo z 20. marcem. Tudi tri dodatne francoske regije, vključno z mestom Lyon, bodo od 26. marca za štiri tedne pod enakimi ukrepi. Nenujne trgovine in storitve so morale zapreti svoja vrata, odprte pa bodo lahko ostale knjigarne, cvetličarne, čevljarji, frizerji, prodajalne čokolade. Telovadba na prostem je dovoljena, a je ta omejena na razdaljo do 10 kilometrov od doma. Potovanje v druge dele države ni dovoljeno. Kot v času prejšnjega zaprtja, bodo morali državljani za odhod od doma izpolniti poseben obrazec, kjer bo pojasnjeno čemu zapuščajo svoj dom. V veljavi je policijska ura med 19. uro zvečer in 6. uro zjutraj, poroča britanski BBC.

francija

Foto: epa

Na Češkem zaostrili zaprtje države


Na Češkem, kjer je situacija še posebej zaskrbljujoča, so se odločili za poostritev ukrepov zaprtja države. Novi ukrepi vključujejo zapiranje vrtcev in šol za mlajše otroke in invalide, prepoved gibanja med okrožji in obvezno množično testiranje zaposlenih v tovarnah in podjetjih, ki ostanejo odprta. Policijska ura traja od 23. ure in 5. ure zjutraj. Odprte so samo nujne trgovine, v javnosti (javni transport, bolnišnice…) je obvezno nošenje mask tipa FFP2 in N95.

ceska

Foto: epa

Belgija in Nizozemska še naprej v zaprtju

Zaprtje v Belgiji je bilo podaljšano do 1. aprila. Vsa nebistvena potovanja so prepovedana. Največ ena oseba lahko obišče dom (vedno ista oseba), za srečanje zunaj pa velja pravilo štirih. Šole in trgovine so odprte, vendar morajo ljudje kupovati sami in ne smejo ostati v nobeni trgovini dlje kot 30 minut. Maske je potrebno nositi v vseh javnih prostorih v zaprtih prostorih, pa tudi v  prenatrpanih območjih zunaj.

Zaprtje na Nizozemskem je bilo podaljšano do 20. aprila. Podaljšana je bila tudi policijska ura, vendar se bo ta od 31. marca dalje začela uro pozneje, veljala bo torej od 22. ure do 4.30 ure. Vlada je ljudem naročila, da naj do sredine maja počakajo z rezervacijo počitnic. Srednješolci imajo sedaj pouk v šoli vsaj en dan v tednu, od 26. aprila pa bodo tudi študentje lahko obiskovali tudi vsaj en dan predavanj na fakulteti. Frizerji in drugi poklici, kjer je tesen stik s strankami (razen seksualnih delavcev), lahko obratujejo. Trgovine lahko vrata strankam odprejo le na podlagi vnaprejšnjega dogovora. Najstniki in odrasli do 27. leta lahko zunaj igrajo ekipne športe. Bari in restavracije ostajajo zaprti, skupaj z nenujnimi trgovinami. Prepovedano je srečanje več kot dveh ljudi.

belgija

Foto: epa

V Španiji bo policijska ura v veljavi do začetka maja 2021

V Španiji so se odločili, da bo policijska ura na državni ravni velja do začetka maja 2021. Ljudje lahko v tem obdobju odhajajo samo na delo, se lahko izobražujejo, gredo v lekarno ali poskrbijo za oskrbo starejših ali otrok. Vsak, starejši od šest let, mora nositi zaščitno masko ali drugo obliko zaščite v javnem prevozu in v zaprtih javnih prostorih po vsej državi. V številnih regijah je nošenje potrebno tudi na prostem. Na Portugalskem se v kratkem pričakuje uvedbo novega zaprtja države. Na celinskem delu Portugalske se bo izredno stanje, ki se je začelo že januarja, nadaljevalo do 31. marca. Toda nekateri ukrepi so se pričeli s 15. marcem rahljati, ko so se nekatera podjetja in vrtci ter osnovne šole ponovno odprli za poučevanje. Postopno nadaljnje odprtje je tako sedaj predvideno v mesecu aprilu. Trgovine in muzeji, srednje šole in univerze bi lahko znova odprli 19. aprila, če bodo razmere to seveda dopuščale.

V najbolj rizičnih območjih Grčije gibanje močno omejeno

Šole po Grčiji so znova zaprte, in sicer že dva tedna od 16. marca dalje. Na območjih z visoko stopnjo okužb – v “rdečih conah”, ki vključujejo Atene – so zaprte tudi nenujne trgovine, frizerji in kozmetični saloni. Ljudje lahko nakupujejo nujno blago v razdalji do 2 kilometrov od svojega doma, vendar ne morejo potovati zunaj svojega območja bivanja. Policijska ura od 21:00 do 05:00 velja med tednom in od 19:00 do 05:00 ob koncu tedna.

grcija 3

Foto: STA

Od 1. aprila do vsaj 6. aprila bodo vzhodno avstrijske dežele Dunaj, Spodnja Avstrija in Gradiščanska stopile v strogo zaprtje z namenom spopadanja z naraščajočim številom okužb in hospitalizacij. Ljudem se je tam naložilo, da naj bodo doma in dom zapuščajo le ob redkih izjemah. Gre za ukrep, ki poteče 6. aprila. Nenujne trgovine bodo morale zapreti svoja vrata.  Od 1. do 6. aprila bodo lahko odprti samo supermarketi in lekarne. Nošenje mask tipa FFP2 bo na prostem potrebno povsod, kjer se na prostem zbirajo množice. To je lahko na ulicah ali na javnih mestih. Maske tipa FFP2 se sicer v supermarketih, na železniških postajah in drugih javno dostopnih notranjih prostorih v Avstriji zahtevajo že od januarja dalje, poroča The Local.

 

V Nemčiji so se prav tako odločili za podaljšanje veljavnih ukrepov za zajezitev virusa. Ti bodo namreč veljali vse do 18. aprila. V državi so sicer pred dnevi napovedali uvedbo najstrožjega zaprtja v času velikonočnih praznikov do sedaj, kjer bi morala vrata zapreti celo podjetja. Ker je bil upor s strani podjetnikov tako velik, so se vendarle odločili za omilitev teh načrtov. Ker nemško kanclerko Angelo Merkel situacija z okužbami skrbi, je poudarila, da nikakor še ni pričakovati kakršnekoli omilitve ukrepov. Zvezne dežele je v nedavnem intervjuju za ARD pozvala, da naj omejitve še bolj zaostrijo. Nemci morajo v trgovinah in na javnem prevozu nositi kirurške maske za enkratno uporabo ali maske tipa FFP2.

Nina Žoher

Foto EPA Pixabay
Izvor/Avtor Nova24.si
Objavite komentar