Svet

Domagoj Margetić razkriva, kako je srbski tajkun Miroslav Mišković kasiral kar 921 milijonov evrov v gotovini VIDEO

Eden najboljših raziskovalnih novinarjev na področju politike in gospodarskega kriminala, Domagoj Margetič, razkriva novo sumljivo balkansko kriminalno poslovno zgodbo.

 

V osrednji vlogi se je znašel lastnik srbske družbe Delta in lastnik ljubljanskega hotela Intencontinental, Miroslav Mišković. Dolgoletni poslovni znanec ljubljanskega župana Zorana Jankovića se je znašel v središču zgodbe, ko je Margetič v dokumentih razkril, da je belgijska banka za prevzem Miškovičeve družbe Delta maxi plačala več kot 1,2 milijarde evrov. Od tega je Miškovič v denarju prejel kupnino v višini 921 milijonov evrov. Vsi so upravo banke opozarjali, da je bila realna vrednost Miškovičeve družbe le 324 milijonov evrov. Zato se lahko vprašate, zakaj je belgijska banka namenila vsaj milijardo evrov več denarja kot je bil dejansko vreden posel? Margetiču je dokument dostavil nekdanji vplivni srbski odvetnik in politik Vladimir Cvijan, za katerega se je izkazalo, da so srbske oblasti tri leta prekrivale njegovo smrt.

Raziskovalni novinar Domagoj Margetić je eden najboljših balkanskih raziskovalnih novinarjev. Proslavil se je s knjigo Krvave balkanske milijarde, v kateri je opisal afero nekdanje celovške banke Hypo. V njej je natančno opisal propad Agrokorja in vlogo njenega lastnika Ivice Todoroviča. Margetič je za slovensko javnost toliko bolj zanimiv, saj je tako v knjigi Krvave balkanske milijarde kot javno za enega izmed slovenskih medijev povedal, da so slovenski komunisti pod vodstvom Štefana Korošca odtujili med 50 do 75 milijard evrov od nekdanje Jugoslavije. Le to naj bi porabili za dolgoletno finančno vzdrževanje levega tranzicijskega omrežja.

Tokrat predstavlja dokument, kako je znanec ljubljanskega župana Zorana Jankovića in lastnik ljubljanskega hotela Intercontinental, Miroslav Mišković, prejel od belgijske banke Delhoize ob prodaji svoje družbe Delta Maxi vsaj 921 milijonov evrov v gotovini. Vrednost družbe je po vrednotenju belgijskih strokovnjakov predstavljala le 324 milijonov evrov.

 

Del alternativnih srbskih medijev je odkril, da so oblasti v Srbiji tri leta prekrivale smrt vplivnega politika vladajoče Vučičeve stranke, odvetnika Vladimira Cvijana. Le ta je bil tako vplivni odvetnik kot politik. V svoji odvetniški karieri je branil srbske tajkune, poleg Miškoviča še Želimirja Mitroviča, brata Karič, kriminalce Aco Amsterdama, Darka Šariča in druge. Politično je deloval tako pri Tadiču kot Vučiču. A vse bolj kaže, da sta v neprijetne zadeve vpletena tako vladna kot opozicijska stran. V Srbiji o primeru Cvijan ne poročajo ne mediji pod okriljem srbskega predsednika Vučića, ne mediji pod vplivom opozicijskega izzivalca in tajkuna Dragana Đilasa, političnega prijatelja voditeljice SD Tanje Fajon.

 

Zakaj je belgijska banka Delhoize namenila 1,2 milijarde kupnine v gotovini, če je bila Miškovićeva Delta Maxi vredna le 324 milijonov evrov?

V kratkem videoposnetku Margetič pokaže tajni dokument, ki mu ga je zaupal Cvijan. V njem vidite del poslovne dokumentacije med belgijsko banko Delhoize in srbsko družbo Delta Maxi v lasti Miškoviča. Čudno je predvsem to, da so vsi pravni strokovnjaki in cenilci družbe Miškovičeve družbe ocenili na največ 324 milijonov evrov.

 

Vse se je dogajalo takrat, ko je bil Miroslav Mišković obsojen zaradi spornih privatizacijskih zgodb, v katerih je sodeloval v Srbiji. A prav konec leta 2013 se je zgodil omenjeni posel. Iz neznanih razlogov so se v belgijski banki odločili, da bodo Miškovičevo družbo kupili za 921 milijonov evrov. Le to so izplačali v gotovini. V tem poslu pa je belgijska banka neznano kam namenila za 321 milijonov evrov provizij enako izplačanih v gotovini. Cvijan je s tem soočil takratni srbski politični vrh, a odgovora ni dobil.

Cvijan je imel zaradi svojih klientov vzdevek tudi mafijski odvetnik. Po drugi strani je bil vpet v vrhove srbske politike sam v letih od 2005 do 2014, ko se je uradno poslovil in se odselil v Združene države Amerike. A je sedaj neodvisni urednik srbskega medija Tabloid Miroslav Brkić ugotovil, da je bil Cvijan umorjen leta 2017, a so vse srbske institucije prekrile njegovo smrt. Še več, kot je razkril Brkič, so Cvijanovo smrt označili za nesrečo (utopitev).

Miroslav Mišković in Zoran Janković. (Foto: Posnetek zaslona: Slovenske novice)

Domagoj Margetić je razkril le prvega od šokantnih dokumentov, ki jih je skrival Cvijan. Odlični novinarski poznavalec trdi, da morebitna razkrita Cvijanova dokumentacija lahko zatrese ves Balkan. V njej ne manjkaovposle z drogo, orožjem, cigareti, ljudmi in gradnjo nepremičninskih poslov po republikah nekdanje Jugoslavije. Ne bi se čudili, da je del teh poslov tudi slovensko tranzicijsko omrežje. Večkrat smo že razkrili, da jim poznanstvo in sodelovanje z največjimi balkanskimi kriminalci ni tuje.

Luka Perš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button