Politika

Danes o usodi poslanca SD Židana!

Predsednik Mandatno-volilne komisije Ivan Hršak o tem, kako resna je možnost, da bi mu odvzeli mandat

Mandatno-volilna komisija DZ bo danes razpravljala o delu poslanca SD Gregorja Židana glede kršitev zakona o poslancih, saj za delo v Nogometni zvezi ni imel dovoljenja delodajalca. V poslanski skupini SMC pri tem ugotavljajo možnost več različnih kršitev do katerih se bodo morali opredeliti različni organi. Predsednik Mandatno-volilne komisije (MVK) Ivan Hršak je že v torek povedal, da je Židan kršil zakon o poslancih, saj ni imel dovoljenja DZ za opravljanje dopolnilne dejavnosti. V tokratni Temi Dneva se je Luka Svetina pogovarjal s Hršakom o tej zadevi, ki je dejal, da so poslanci drugim za zgled in bi se morali držati zakonov, ki jih tudi sami sprejemajo povedal je tudi, kako resna je možnost, da bi lahko DZ razrešil Gregorja Židana in ali bi moral odstopiti sam.

V različnih poslanskih skupinah pa resnost prekrška ocenjujejo zelo različno. Alenka Bratušek je dejala da upa, da MVK ne bo glasovala o odvzemu mandata, saj naj nobena institucija, ki je pristojna za to, ni ugotovila, da je poslanec Židan naredil karkoli narobe. Vatovec iz Levice je dejal, da mu je znano da je prišlo do nekih napak, da so bili izdani računi, ki niso bili prijavljeni na MVK. “V prvi vrsti bi se moral poslanec Židan pogovoriti s svojo stranko.” Stranka SDS, kot pravi Danijel Krivec bo na seji predlagal, da se do tega opredeli predvsem zakonodajna pravna služba, saj je to običajna praksa. Šarec zadevo ni želel komentirati, medtem ko je Gregor Perič iz SMC dejal, da bo Židan sam pojasnil dileme, ki se bodo pojavljale.

 

MVK je od Židana sicer že zahtevala pojasnila  v zvezi z njegovim sodelovanjem z nogometno zvezo Slovenije, Hršak je dejal, da je poslanec pojasnil kako sam vidi situacijo, “na podlagi tega odgovora smo pripravili informacijo o tej zadevi, ki jo bomo danes obravnavali”. Židanovi funkciji sicer nista nezdružljivi, je pa kršil zakon o poslancih, saj ni imel dovoljenja delodajalca. Kakšna  kazen bi lahko doletela Židana je Hršak dejal, da se je Židan sicer opravičil, a da to ne bo dovolj. Vedel je, da to mora storiti, za kaj ni, ni znano. “V Zakonu o poslancih je predvidena ena sama sankcija, in to je odvzem mandata” je dejal Hrčak. “A zato morajo biti pogoji, eden izmed takih, ki je najbolj krut je, če je poslanec obsojen na več kot 6 mesecev zaporne kazen, drugo je če opravlja kakšno nezdružljivo funkcijo, jo mora v treh mesecih prekiniti v nasprotnem primeru bi tudi tam izgubil mandat. V tem primeru pa ta dodatna dejavnost je združljiva, v tem primeru razen odvzema mandata, drugih sankcij ni.”

Politična kultura

Je pa tu vprašanje politične kulture. V prejšnjem mandatu v vladi Marjana Šarca, je poslanec odstopil zato, ker je brez dovoljenje vzel sendvič. Tu se poraja vprašanje, če bi Gregor Židan moral odstopiti. “Poslanci bi morali biti vzgled državljanom in če naredi napako, bi moral razmisliti ali je napaka takšna, da bi se sam odpovedal in odstopil. Tudi v tem primeru bi moral Židan sam o tem razmisliti.”

V tem primeru bi se morali opredeliti različni organi

Oglasili so se tudi v SMC, rekli so namreč, da bi se morali do sodelovanja Židana z nogometno zvezo opredeliti različni organi. Hršak je dejal, da je tu najbolj pomembna MVK, “na drugi strani Zakon zakon o integriteti in preprečevanju korupcije tudi tam, so katere so dovoljene izjeme, prav tako KPK. Kar se tiče tega, kar nam je v odgovoru Židan ves čas govoril, da je delal brezplačno, potem pa je bil izdan račun, in še to s strani njegove firme, bi mogoče se moral vključiti tudi Furs ali kakšna druga inšpekcija.” V računu je pisalo, da je dobil dnevnice, dnevnice dobijo samo zaposleni, on pa tam ni bil zaposlen in če je to šteto kot dohodek bi verjetno Furs moral odreagirati.

Poslanec in trener Gregor Židan (Foto: STA)

Bodo na seji predlagali predlog razrešitve?

Glede na to da se je govorilo, da bo koalicija vendarle lahko predlagala predlog razrešitve, je Hršak dejal, da je možno, da bo kdo vložil takšen predlog, je pa res da se v normalnih pogojih delovanja DZ o tem ne bi toliko pogovarjalo je še dejal. “Zdaj sta opozicija in koalicija skoraj izenačena in vsak glas je pomemben. In se mogoče tudi poskuša, da bi prišlo tudi do tega odvzema mandata”.

Kar nekaj poslancev ima zunajparlamentarna dela


MVK je ponovno pozvala poslance, naj bolj vestno obveščajo o svojih dodatnih dejavnosti, saj je teh kar nekaj.  “Teh vlog je pravzaprav kar veliko, v mandatu 2011-2014 je bilo takšnih 18 vlog.  V mandatu 2o14-2018 pa 28. v tem pa devet.”

Anita Gužvič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button