Slovenija

Danes cepljeni prvi stanovalci domov za starejše, stanje v Mariboru bo preveril tudi premier Janša

Danes ob 8.30 se je v Sloveniji začelo množično cepljenje proti covidu-19, in sicer med stanovalci domov za starejše. Prvi trije cepljeni so bili upokojeni nadškof Franc Kramberger, Angelca Butenko ter Jože Pelko, je sporočila vlada. Cepili so jih v domovih starejših občanov v Lenartu, Ljubljani in Rogaški Slatini. Predsednik vlade Janez Janša bo tako danes obiskal Dom Danice Vogrinec v Mariboru, kjer se trenutno še vedno soočajo z zaostreno epidemiološko situacijo. Predsednik vlade bo nato obiskal tudi UKC Maribor.

V Sloveniji smo včeraj prejeli prvo pošiljko cepiva za Covid-19. Ob tej priložnosti bo danes ob 10.30 uri predsednik vlade Janez Janša obiskal Dom Danice Vogrinec v Mariboru. Ob 11.00 pa je načrtovana novinarska konferenca z izjavo za medije predsednika vlade v zvezi s cepljenjem. Ob 11.30 uri pa bo sledil obisk UKC Maribor, kjer bodo cepili tam zaposlene. Ob 12.00 uri je načrtovana še ena izjava za medije predsednika vlade glede stanja v zdravstvenem sistemu.

Angelca Butenko (Foto. STA)

Začetek konca epidemije
Kot je v današnji izjavi za medije dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, so “cepili že veliko stanovalcev domov za starejše, kar nas navdaja z upanjem, da smo na začetku konca epidemije“.

Image
Jožef Pelko (Foto: Vlada RS)

Najprej bodo danes cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Med prvimi bodo cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je že v soboto povedala Magajnejeva. Že prihodnji teden Slovenija pričakuje novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu.

Image
Epidemiološka situacija 26. decembra 2020.

Cepljenje za novo upanje
“Danes je izjemen in vesel dan, ki nam prinaša novo upanje v tem prazničnem času,” je ob začetku cepljenja proti covidu-19 dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Minister je danes obiskal Dom Lenart, kjer so med prvimi v Sloveniji cepili tudi upokojenega nadškofa Franca Krambergerja. Po ministrovih besedah se je bil Kramberger pripravljen izpostaviti, da “povabi in nagovori vse ostale državljanke in državljane, da se cepimo in s tem zaščitimo predvsem svoje bližnje, najranljivejše, starejše in tudi sebe”.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. (Foto: STA)

Cigler Kralj se je zahvalil vsem, ki so kakor koli omogočili, da je cepljenje v Sloveniji tako dobro organizirano in tako hitro omogočeno vsem, “najprej pa tistim, ki potrebujejo našo največjo pozornost in zaščito, torej stanovalcem domov za starejše“. “Iskrena hvala vsem zaposlenim v domovih za starejše, ki požrtvovalno že od marca naprej ščitite, pomagate, podpirate stanovalce. Mislim, da je to cepljenje zagotovilo, da bomo lahko spet normalno zaživeli, da se bomo lahko spet normalno v bližnji prihodnosti družili, pogovarjali,” je v izjavi za medije še dejal minister.

Obenem je spomnil, da so vsi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa še vedno v veljavi. “Uporabljajmo masko in razdaljo, ne rokujmo se ter razkužujmo in umivajmo si roke. To so najpreprostejši ukrepi, s katerimi ščitimo sebe in druge ter preprečimo prenos virusa,” je poudaril.

Minister Cigler Kralj je napovedal, da se bo tudi sam cepil, ko bo prišel na vrsto. “Računam, da se bodo ljudje zdaj, ko bodo videli, da so se varovanci cepili, da je cepljenje varno in učinkovito, da prinaša neko novo upanje in veselje, bolj odločali za to,” je dejal in spomnil, da je treba zagotoviti vsaj 60- do 70-odstotno precepljenost v družbi za zagotovitev skupne zaščite, še poroča STA.

Domen Mezeg

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button