Svet

Čeprav v Afganistanu ni salonov z avtomobili, se talibani naokrog prevažajo s Toyotami!

Pri japonskem proizvajalcu avtomobilov Toyota niso bili navdušeni, ko so naokrog zaokrožili posnetki, ki razkrivajo, da se pripadniki nedemokratičnih gibanj prevažajo naokrog v vozilih, ki so nastali izpod njihovih rok.

V omenjeni zadevi gre za talibane, ki so se vse odkar, so prevzeli oblast v Afganistanu, znašli v središču pozornosti. Znano je namreč, da se je ve času njihove prejšnje vladavine sistematično kršilo človekove pravice, še posebej žensk. Pri japonskem podjetju se zavedajo, da omenjeni prizori niso v korist podjetju, gre namreč za tako imenovano negativno kampanjo.

 

Vse odkar so talibani pričeli z vnovičnim vladanjem je mogoče videti, kako se ti prevažajo naokrog z vozili japonskega proizvajalca. Med avtomobili se pogosto pojavljajo poltovornjaki tipa Toyota Hilux in terenci Land Cruiserji. Zaradi tega Toyota od lastnikov novih Land Cruiserjev pričakuje, da ti vsaj leto dni po nakupu ne prodajo in izvozijo svojega avtomobila.

Glede na to, da v Afganistanu ni predstavništev in trgovin, kjer bi prodajali vozila japonskega proizvajalca avtomobilov, se človek na tem mestu upravičeno vpraša, kako je sploh mogoče, da se je talibanom uspelo dokopati do teh avtomobilov?

Vozili so jih tudi že v času prve zasedbe Afganistana

Na tem mestu je potrebno omeniti, da je zanimivo, da ko so talibani leta 1996 zasedli Kabul, so se talibani ravno tako naokrog prevažali s poltovornjaki Toyote, ki so bili pretihotapljeni preko Pakistana, poroča revija HAK. New York Times je poročal, da je šlo za goljufijo v višini 1 milijarde dolarjev, ki je vključevala skorumpirane uvoznike iz Pakistana. V Dubaja in Kuvajtu so naročali prevzem na tisoče avtomobilov, nato pa so se ti “izgubili” tekom tranzita skozi Afganistan, ker so “padli” s tovornjaka. Seveda je bil to le uradni izgovor, vozila japonskega proizvajalca so bila namreč dostavljena talibanom, poroča Večernji List.

Foto: epa

To je bil definitivno zelo donosen posel, ki je Talibanom omogočal nakup zelo poceni in kakovostnih vozil, zato ni čudno, da jih nikoli niso nehali voziti. Zaradi teh dogodkov Toyota prosi vsakega lastnika novega Land Cruiserja, naj eno leto po nakupu ne proda ali izvozi svojega vozila.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button