Covid19Slovenija

Bosta neodgovorni “pametnjakovički” prevzeli svoj del odgovornosti? V bolnišnicah zaradi Covida -19 trenutno zdravijo že osemdeset ljudi, osemnajst bolnikov potrebuje intenzivno nego!

V soboto so v Sloveniji opravili 1917 testov in potrdili 159 okužb s covidom-19. V bolnišnicah trenutno zdravijo 80 ljudi, od tega jih je 18 na oddelku za intenzivno nego. En bolnik je umrl. Podatki sledilnika za covid kažejo, da je v državi trenutno 1648 aktivnih okužb.

Vlada je na Twitterju sporočila, da so iz bolnišnice oskrbe odpustili 15 oseb. Okužbe so v soboto potrdili v 64 občinah, največ v Ljubljani, in sicer 19, v Mariboru pa le eno manj. V obeh mestih je trenutno tudi največ aktivnih okužb. Delež pozitivnih testov je bil v soboto 8,29 odstotka, kar je največ doslej. Največji delež aktivnih okužb beležijo v občinah Črna na Koroškem, ter Log – Dragomer in Pivka, kažejo podatki sledilnika.

V Črni na Koroškem je žarišče okužb v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem. Tam so pred enim tednom potrdili prvo okužbo, in sicer pri zaposleni osebi. Direktorica centra Dalja Pečovnik je objavila na spletni strani, da je bilo v centru v soboto pozitivnih 32 uporabnikov, ki nimajo posebnih zdravstvenih težav, pa tudi 15 zaposlenih. Ta konec tedna bodo vzpostavili rdečo cono na eni od ponujenih lokacij v lokalnih skupnostih. Zaradi lažjega vzpostavljanja rdeče cone, so 17 uporabnikov začasno namestili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. V CUDV se bodo vrnili takoj, ko bodo pripravili ustrezne prostore, je pojasnila direktorica.

Največ potrjenih okužb v skupini od 35 do 44 let

Po starosti je bilo tokrat največ potrjenih okužb v skupini od 35 do 44 let, in sicer kar 33. Veliko (26) pa jih je bilo tudi v starostni skupini od 45 do 54 let. Med predšolskimi in šoloobveznimi otroki je bilo potrjenih 8 okužb, med najstniki in mlajšimi odraslimi od 15 do 24 let pa kar 20. Med starejšimi so tokrat potrdili še najmanj okužb, v starostni skupini od 75 do 84 jih je bilo 7, med starejšimi od 85 let pa 5.

V Sloveniji so doslej opravili 217.448 testov na novi koronavirus in potrdili 5350 okužb, umrlo pa je 147 bolnikov s covidom-19.

Vlada je po spremembah režima za preprečitev širjenja covida-19 na mejah danes na novo določila še sezname držav oz. regij glede na epidemiološke tveganje. Srbija je spet na zelenem seznamu, Italija po novem na oranžnem, kamor so se z rdečega premaknile tudi hrvaške obmejne županije, deli Avstrije in Madžarske pa so pristali na rdečem.

Srbija po novem na zelenem seznamu držav, hrvaške županije ob meji s Slovenijo na oranžnem

Vlada je že v soboto posegla v odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Slovenije.

V sklopu sprememb je vlada poleg zelenega in rdečega seznama držav predvidela tudi oranžnega. Države s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami, ki niso uvrščene na zeleni (varne države) ali rdeči seznam (države s slabimi epidemiološkimi razmerami), bodo torej po novem uvrščene na oranžni (in ne več na rumeni) seznam.

Danes se je nato vlada seznanila z oceno epidemiološke situacije v državah EU in schengenskega območja, Zahodnega Balkana in izbranih tretjih državah ter priporočilom Evropske komisije glede ukrepov na mejah. Na podlagi tega je določila spremembe na seznamih držav glede na epidemiološko tveganje.

Na zelenem seznamu držav sta se znova znašli Srbija in Poljska in se med evropskimi državami pridružili močno okrnjeni druščini Cipra, Latvije, Litve, Lihtenštajna in Finske. Z zelenega seznama pa so se umaknile sosednja Italija, ki je po novem kot celota na novo določenem oranžnem seznamu, ki nadomešča dosedanjega rumenega, ter Avstrija in Madžarska.

Na oranžnem seznamu so po novem tudi obmejne hrvaške županije, npr. Istra in Primorsko-Goranska županija, ki so bile do zdaj štete kot del rdeče Hrvaške. Ob tem so se z zelenega na oranžni seznam npr. premaknile še Nemčija, Združeno kraljestvo, Norveška, Slovaška in Estonija.

Na rdečem seznamu so zdaj ostale hrvaške županije ter nekateri deli držav članic EU in Švice. V Avstriji gre za dežele Dunaj, Tirolska in Predarlska, na Madžarskem pa za administrativni enoti Budimpešta in Györ-Moson-Sopron. Iz Švice so na rdečem seznamu zdaj npr. kantoni Fribourg, Ženeva in Vaud, iz Belgije le še območje Bruslja, iz Irske Dublin, na rdečem kot celota nista niti Nizozemska in Francija, pač pa le nekateri deli, med katerimi je npr. tudi Pariz.

Na rdečem seznamu je zdaj 16 članic EU in schengenskega območja, pri čemer so za države, ki imajo neenakomerne porazdelitve okužb, na seznamu samo administrativne enote s slabo epidemiološko sliko, in 114 tretjih držav.

Spremembe bodo začele veljati s ponedeljkom, celotna zeleni in rdeči seznama pa sta dostopna na https://www.gov.si/novice/2020-09-27-jutri-spremembe-na-seznamih-drzav-na-rdeci-seznam-nekateri-deli-drzav-clanic-eu-tudi-madzarske-avstrije-in-hrvaske-italija-na-oranzni-seznam-poljska-in-srbija-na-zelenega/

Vlada je sicer že v soboto z omenjenimi spremembami režima na mejah določila dodatno izjemo, tako da za osebo, ki v Slovenijo prihaja iz članice EU oziroma schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam, ne bosta potrebna ne karantena ne potrdilo o negativnem testu.

Za tiste, ki bodo v Slovenijo vstopili iz tretjih držav na oranžnem seznamu in in iz držav oz. delov držav na rdečem seznamu, pa bo s ponedeljkom veljalo, da se bo mogoče 10-dnevni karanteni na meji izogniti s predložitvijo negativnega testa na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji.

Vlada je prav tako določila, da bo lahko oseba, ki ji je bila z odločbo odrejena karantena, v času trajanja karantene opravila testiranje na prisotnost novega koronavirusa. Če bo izvid testa negativen, ji bodo odločbo odpravili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button