Slovenija

Ali je tragično preminula dvajsetletnica le simptom slovenskega boja z epidemijo? Kako bo ravnal Janez Poklukar?

Minister za zdravje dr. Janez Poklukar nosi politično odgovornost za smrt dvajsetletnice. Le ta se je cepila s cepivom Jansen, da bi lahko izpolnjevala pogoj PCT. A slika je veliko bolj kompleksna kot jo predstavljajo osrednji mediji.

 

Sedanji minister za zdravje dr. Janez Poklukar je po pisanju Dnevnika odgovoren za smrt dvajsetletnice. Le ta se je cepila s cepivom Jansen, da bi izpolnjevala pogoje za službo in PCT. Slaba dva tedna je zaradi morebitnih komplikacij po cepljenju umrla. Tako razkrivajo dokumenti, ki so jih predstavili v omenjenem časopisu. A še enkrat več se je izkazalo, da se še tako tragičen dogodek spet izkorišča za politični boj med trenutno opozicijo in koalicijo. Žal je smrt dvajsetletnice veliko bolj kompleksna kot nam jo želijo prikazati osrednji mediji.

Trenutni minister za zdravje dr. Janez Poklukar se je znašel zaradi smrti dvajsetletnice v t.i. situaciji Kavelj 22. Zaradi epidemije koronavirusa se nobena rešitev ne izkaže za pravilno. Lahko je ukrep za zajezitev epidemije še tako blag, se hitro najdejo “nevladne organizacije, neodvisni pravni strokovnjaki” ali pa sindikati z množičnim zavračanjem le tega.

Dejstvo je, da je trenutno oblast ob začetku epidemije dobesedno na nož pričakala levi del opozocije kot njej zvesti večinski mediji. Ali se še kdo spominja, s kakšnimi težavami se je v začetku epidemije soočila sedanja vlada glede nabave nujne medicinske opreme. Kljub temu, da so v prvih mesecih epidemije vladali zakoni divjega zahoda pri nabavi nujne medicinske opreme se je Slovenija več kot uspešna soočila s to težavo.

Hitro se je izkazalo, da so dolgoletni tranzicijski igralci odpadli in so s pomočjo večinskega medijskega aparata v Sloveniji ustvarili zgodbo, da je šlo pri nabavi opreme za največjo korupcijsko afero vseh časov. Se še spominjate Tarče in premiernega nastopa “žvižgača” Ivana Galeta? Ali ste že pozabili na jamranje, da so bile v Sloveniji šole najdlje zaprte?

 

 Prizor iz ene izmed slovenskih bolnišnic, kjer zaposleni pomagajo bolniku s covid-19. (Foto: Posnetek zaslona- Siol) Prizor iz ene izmed slovenskih bolnišnic, kjer zaposleni pomagajo bolniku s covid-19. (Foto: Posnetek zaslona- Siol)

 

Minister za zdravje Janez Poklukar nosi politično odgovornost za smrt mladega dekleta.

Tako pridemo do osrednjega problema sedanjega boja z epidemijo. To je cepljenje. V enem izmed nastopov je vodja vladne skupine za cepljenje in predsednica Zdravniške zbornice dr. Bojana Beović povedala, da smo Slovenci že po naravi zelo proti cepivom in cepljenju. Kar je v zrelih družbah in državah (Švedska, Norveška, Danska) normalno, je v Sloveniji predstavljeno kot svetovni problem.

 Bojana Beović in Mateja Logar kot vodji strokovnih skupin nista odobrili, da se naj mlajše cepi s cepivom Jansen. (Foto: Facebook)
Bojana Beović in Mateja Logar kot vodji strokovnih skupin nista odobrili, da se naj mlajše cepi s cepivom Jansen. (Foto: Facebook)

 

 

Že ob prvih cepivih so se na svetovnem spletu pojavili domnevni posnetki, kako cepiva škodujejo. Nadalje so sledile težave s cepivom AstraZeneca, kasneje še s preostalimi (Pfizer, Jansen, Modena, itd..). Tukaj sta dva vzroka. Prvi je definitivno popolnoma nov proces pri izdelavi cepiv. Drugi pa konkurenca med svetovnimi farmacevtskimi giganti, kjer z lažnimi novicami in zavajanji rušijo drug drugega.

Večkrat se je javno povedalo, da le precepljenost 70-odstotkov prebivalstva v Sloveniji bo odpravila vse ukrepe in se bomo vrnili v normalne tirnice življenja. Slovenija je podobno kot druge evropske države uvedla t.i. PCT. 

 

Zaradi tega se je veliko Slovencev po mehki prisili odločilo, da se bodo cepili. Ena izmed najboljših rešitev je predstavljalo cepivo Jansen proizvajalca Johnson & Johnson. Tudi zato, ker si z enim odmerkom izpolnjeval pogoje PCT takoj.

Tukaj pridemo do ključne težave. Na ministrstvu za zdravje so vedeli, da lahko cepivo Jansen povzroči posledice za določen del populacije, predvsem mlade. Zato jim skupina okrog Beovičeve in Mateje Logar ni svetovala, da naj uporabijo Jansen na mlajši populaciji.  A je bila možnost, da se to zgodi v Sloveniji ena proti milijon. Poklukar kot dolgoletni zdravnik se je zavedal, da lahko pride do komplikacij in tudi do morebitnih smrti. A je vzel odločitev na svoja bremena, kar kot aktualni minister za zdravje nosi tudi politično odgovornost.

Ja, Poklukar ob tem tragičnem dogodku nosi politične posledice. A verjemite, da bi v primeru nasprotne odločitve hitro pričelo zgražanje v osredjih medijih v lasti tranzicijskih tajkunov, zakaj sedanja vlada ne dovoli vsem, da bi se cepili.

 

In še epidemiološki podatki za 20. oktober. Prav grozljivo hitro se širi število na novo okuženih: 

V Sloveniji so včeraj, 19. oktobra, opravili 7367 PCR testiranj na koronavirus in potrdili 2145 novih okužb, gre za 29,1-odstotni delež okužb. Gre za najvišje število potrjenih okužb od 12. januarja, takrat so jih zabeležili 2104.

Ja, smrt dvajsetletnice je le simptom današnjega časa in boja z epidemijo v Sloveniji.

Luka Perš

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button