Svetovni dan hrane: Ministrstvo za kmetijstvo spodbuja lokalno in ekološko hrano
Spodbujajmo odgovorno pridelavo in potrošnjo hrane za boljšo prihodnost! #HranaZaVse

Svetovni dan hrane letos poteka pod sloganom »Z roko v roki za boljšo hrano in boljšo prihodnost«, s čimer FAO opominja na premišljeno in trajnostno porabo hrane ter poudarja pomen lokalno in sezonsko pridelanih živil. Takšna prizadevanja so tudi v ospredju delovanja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).
Ministrica Mateja Čalušić poudarja:
»Hrana ni samoumevna. S podporo lokalnim pridelovalcem, odgovornim ravnanjem in zmanjševanjem odpadne hrane lahko kot družba naredimo pomemben korak k bolj pravični in trajnostni prihodnosti.«
Pomembnost lokalne pridelave hrane
Lokalna pridelava hrane je ključna za krepitev lokalnega gospodarstva in dolgoročno izboljšanje zdravja prebivalcev. Slovenija se ponaša z visoko kakovostno hrano, kar je rezultat izjemnega ekosistema in enega najbolj učinkovitih sistemov nadzora pridelave in predelave v Evropi. MKGP se osredotoča na ozaveščanje potrošnikov, odločevalcev in vseh akterjev v nabavni verigi o pomenu lokalne hrane ter jim nudi zanesljive informacije in preverjena dejstva za spodbujanje odgovornih odločitev.
Novosti v zakonodaji
Vlada RS je že sprejela Zakon o hrani, ki prinaša pomembne novosti. Ena izmed njih je možnost uporabe oznake z grafično podobo zastave Republike Slovenije, kar bo povečalo prepoznavnost slovenskih kmetijskih proizvodov in živil. Uvedba nove sheme kakovosti Zlati standard dobrobiti je korak k izboljšanju pogojev reje živali in predelave živil, saj gre za višji standard dobrobiti živali.
Ukrepanje proti odpadni hrani
Slovenija se sooča z velikimi količinami odpadne hrane, saj je bilo v letu 2024 zavrženih kar 168.318 ton hrane, kar je dva odstotka več kot leto prej. Velik del te odpadne hrane izvira iz gospodinjstev, kjer bi jo lahko z nekaj premišljenimi koraki zlahka zmanjšali. Pomemben delež odpade tudi na gostinstvo, strežbo hrane, proizvodnjo in trgovino. Vsak prebivalec Slovenije zavrže približno 79 kilogramov hrane na leto. MKGP podpira posrednike, ki razdeljujejo donirano hrano, kar prispeva k zmanjševanju presežne hrane in blaženju socialnih stisk.
Spodbujanje ekološkega kmetijstva
MKGP aktivno podpira prehod na ekološko kmetijstvo, kar je ključen korak k bolj zdravi in okolju prijazni prehranski prihodnosti. V okviru strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 izvaja različne ukrepe, ki vključujejo podporo ohranjanju in preusmerjanju v ekološko kmetovanje ter povezovanje kmetov z odkupovalci ekoloških proizvodov. S pomočjo razpisov in akcijskega načrta si prizadeva za večjo tržno usmerjenost, inovativnost in krepitev lokalne samooskrbe.
Svetovni dan hrane in globalni izzivi
Svetovni dan hrane, ki ga je FAO uvedla pred natanko 80 leti, opozarja na dejstvo, da veliko ljudi po svetu trpi zaradi pomanjkanja hrane. Po podatkih FAO kar 673 milijonov ljudi živi v lakoti, medtem ko se soočamo tudi z naraščanjem debelosti in odpadne hrane, kar kaže na neravnovesje v družbi. Vsak posameznik lahko prispeva k reševanju tega problema z izbiro lokalno pridelane, sezonske hrane, zmanjšanjem odpadne hrane ter podporo dobrodelnim organizacijam in ozaveščanjem v šolah, službah in lokalni skupnosti.
Spletno uredništvo