Slovenija

Z afero diploma Branka Masleše udarec jedru tranzicijskega udbokomunističnega omrežja

Da je bil del omrežja KOS-a, vojaške obveščevalne službe bivše JLA, itak ni skrivnost. Sodi med deklarirane nasprotnike slovenske osamosvojitve, kamor sodi tudi Milan Kučan

 

Kaže, da je afera diploma vrhovnega sodnika Branka Masleše zadela v najbolj nevralgično točko tranzicijskega omrežja. Že samo dejstvo, da se dominantni mediji v rokah levičarskih medijskih tajkunov, komercialna 24ur in nacionalni RTV servis doslej še z besedo niso dotaknili škandala brez primere v 30 letih samostojne Slovenije, temu le pritrjujejo. Odgovor o enigmi diplome Branka Masleše skušajo najti mediji, naklonjeni desnosredinski politični opciji. Še najbolj kolega Luka Perš, ki se je razkrivanja resnice lotil na izhodišču, Pravni fakulteti v Sarajevu, kjer naj bi Branko Masleša diplomiral 1975. leta, tako Wikipedija. Ampak o dokumentu, ki bi potrjeval njegov naziv diplomiranega pravnika, ne duha in ne sluha. 

V sedemdesetih letih, ko naj bi Branko Masleša 1975 postal diplomirani pravnik, je bil študijski režim na vseh visokošolskih ustanovah v SFRJ enak, torej od Ljubljane do Skopja, vmes še Sarajevo. Na nekaterih ustanovah so sicer omogočali dvostopenjski študij in po končani dveletni prvi stopnji si si pridobil naziv ekonomista ali pravnika, naziv diplomiranca pa si si pridobil z opravljenimi izpitnimi obveznostmi, diplomsko nalogo in njenim zagovorom. Tudi v Sarajevu ni bilo drugače.

 

Če je Branko Masleša “diplomiral” 1975. leta, je prav gotovo najprej ubral pot domov v Koper, da se z univerzitetno izobrazbo pohvali pred starši, prijatelji, znanci. Kako je to storil, če s seboj ni imel nikakršnega dokumenta, ki bi potrjevali njegovo izobrazbo? So mu verjeli na lepe oči, kot so mu morali verjeti na koprskem sodišču, kjer se je kot kazenski sodnik zaaposlil leta 1980.

Vmes manjkajo štiri leta – Wikipedija pravi, da se je po diplomi zaposlil na tamkajšnjem, sarajevskem tožilstvu?! Logično mi bi bilo, da je leta 1980, ko se je za stalno preselil v Koper, s seboj iz Sarajeva odnesel vse, torej tudi diplomo in dokazilo o univerzitetni izobrazbi. Zato me zanima, kaj je v personalni mapi Branka Masleše na koprskem sodišču.

Župan Radencev Roman Leljak s čivkom dreznil v Maslešo. “Le poklical sem v sarajevo, pa so mi zagotovili, da mi dokazilo o šolanju pošljejo v najkrajšem času.”

Kmalu je dodal še manjšo provokacijo:

 

Tudi Leljakov tweet pritrjuje misli s prvega stavka, da je afera diploma Branka Masleše v živo zadela najbolj nevralgično točko tranzicijskega omrežja, z doslej napisanim dobiva svoj smisel. Janez Zemljarič, ki še vedno obvladuje udbomafijsko omrežje, je bil v času študija Branka Masleše šef jugoslovanske SDV/Udba in vodja slovenskega dela SDV. Se je Masleša, ki po pričevanjih nekdanjih kolegov, ni skrival svoje krvoločnosti kar se tiče obravnave obtoženih na sodišču, še bolj pa v vlogi preiskovalnega sodnika ob likvidacijah civilov na meji z Italijo, morda v teh štirih letih “izpopolnjeval” v ustreznih ustanovah SDV in KOS-a. Da je bil del omrežja vojaške obveščevalne službe bivše JLA itak ni skrivnost.

Afera je izbruhnila po tem, ko je vrhovno sodišče izreklo oprostilno sodbo Draganu Tošiću, enem ključnih kriminalcev narkokartela, kolegi z ustavnega pa mu vrnili vso premoženje, ki si ga je ustvaril z ilegalno trgovino z drogami. Tošića bi verjetno našli v udbomafijskem tranzicijskem omrežju, če bi Zemljarič razkril lokacije skritih bunkerjev, v katerih je dokumentacija, ki jo je SDV skrila po zmagi Demosa na volitvah leta 1990. Prav gotovo v teh bunkerjih obstaja tudi dosje Masleša, ki se je aktiviral zato, da se Tošiću odprejo vrata na prostost.

Novinarski kolega Luka Perš je tik pred tem, da odpre Masleševo pandorino skrinjico, četudi so pričele z Vrhovnega sodišča prihajati grožnje, da bo Masleša posegel po tožbah in kar je najbolj cinično, odškodnine namenil v humanitarne namene.

Se novinarska legenda Vinko Vasle sprašuje v kaki državi živimo. Nas mora biti strah?

 

In za konec, dokumentarec, kdo v resnici je Branko Masleša

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button