Družba

V šolah se nad učitelji s strani posameznih staršev izvajajo hudi pritiski in grožnje

V oddaji 24UR so tokrat postavili v pozornost pritiske staršev nad učitelji, nekateri starši pa so šli celo dlje in pridobili pravno mnenje ene izmed odvetniških pisarn, kjer trdijo, da je obvezna nošnja mask protiustavna.

 

Stroka očitke zavrača, saj so raziskave pokazale, da nošenje mask ne privede do nižje ravni kisika v krvi, zato tudi možgani ne delujejo nič slabše. Predsednik združenja ravnateljev opozarja na agresijo staršev do učiteljev, ki spoštujejo odloke in pri tem še opozori, da so otroci z nošnjo mask solidarni do ostalih, saj zmanjšajo možnosti za prenos okužbe. 

Medtem ko je bilo v prvi vrsti problematično to, da se morajo otroci šolati od doma, so nekateri starši obrnili ploščo in pričeli izvajati pritiske, da otroci ne bi smeli nositi mask, vse to pa določeni mediji s pridom izkoriščajo. Učitelji v nekaterih šolah opozarjajo, da so v šolah pod nenehnimi pritiski zaradi nekaterih staršev, ki nasprotujejo nošenju mask v šolah. Na 24UR so poudarili, da so posamezniki šli celo tako daleč, da so eni od odvetniških pisarn naročili pravno mnenje, s katerim zatrjujejo, da nošenje mask krši ustavno pravico otrok do nedotakljivosti oziroma telesne in duševne celovitosti. Ravnatelji so poudarili, da niso oni tisti, ki ukrepe uvajajo, temveč jih uvaja vlada in so prepričani, da je nošenje mask ukrep solidarnosti, s katerim skušamo doseči dobro za celotno družbo.

Starši so šolam poslali pravno mnenje ene od odvetniških pisarn. V pravnem mnenju so zapisali, da odlok o obveznem nošenju mask pomeni ustavno kršitev človeške telesne in duševne celovitosti. Ravnatelji so ogorčeni, da gre za nedopusten pritisk. Podobno so pravila tudi v drugih javnih ustanovah, denimo sodiščih, kjer na primer v sodni dvorani ni dovoljeno imeti telefon, a to nihče ne označuje za protiustavno.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Dobesedno grozijo ravnateljem in šolam

Predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan opozarja na pritiske staršev nad učitelji in je prepričan, da gre za nedopusten pritisk. “Dobesedno grozijo ravnateljem in šolam, da pač silimo njihove otroke v protiustavna delovanja,” je kritičen. Prepričan je, da so starši popolnoma izgubili kompas: “Če že pošiljajo takšne tožbe in ugovore, bi bilo prav, da jih pošiljajo na naslove, kjer so ti odloki, ti sklepi nastali,” je še pojasnil Pečan. Pri tem pa še enkrat poudari, da je nošenje mask solidarnosti ukrep do vseh ostalih.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan. (Foto: STA)

Starši v pisanju navajajo, da se vnos kisika pri nekaterih maskah zmanjša tudi do 20 odstotkov, kar naj bi povzročalo slabost in celo poškodbe pljuč. Po omenjenem pravnem mnenju naj bi nošenje mask vodilo v pregrevanje organizma in alergijskih reakcij. S trditvami gredo celo tako daleč, da maskam poleg razosebitve pripišejo povod za razrast rakastih celic. Stroka glasno oporeka takšnim trditvam. “Kar smo v številnih raziskavah prebrali, kar so številni potrdili, je, da se odstotek kisika v krvi, če imamo masko nameščeno, ne zniža. Če nosimo masko, naša kri ne bo nič manj oksigenirana in naši možgani ne bodo prav nič slabše delovali,” pojasnjuje Mateja Logar, vodja vladne strokovne skupine za covid-19.

Odvetnik specialist za kazensko pravo, doktor kazenskopravnih znanosti, docent za področje pravo, avtor in predavatelj na EPF in MLC, Blaž Kovačič Mlinar poudarja, da če želimo imeti šole odprte, je potrebno nositi maske. “To je še najmanjša žrtev,” je poudaril in pri tem obrazložil, da je omenjeno pravno mnenje prebral in ugotovil, da gre pri tem za že večkrat zavrnjene trditve o tem, da maske škodujejo notranjim organom. Po drugi strani so ljudje kritični do 24UR o poročanju “pravnega mnenja”, ki ga javno ne objavi, da bi ga lahko prebrali vsi in videli, kateri pravni strokovnjak se je podpisal pod njim. “V nasprotnem je vprašljivo ali omenjeno pravno mnenje v resnici sploh obstaja?” so pojasnili. Po nekaterih navedbah se naj bi pod pravnim mnenjem podpisala odvetnica Brigita Petek iz odvetniške pisarne Stamenkovič.

Sara Rančigaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button