Covid19Slovenija

Učitelji in vzgojitelji se bodo morali testirati vsakih sedem dni

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju se bodo morali, ob ponovnem odprtju šol in vrtcev v devetih slovenskih regijah, testirati vsakih sedem dni, je razvidno iz odredbe, objavljene v uradnem listu.

 

Zaposlenim, ki so preboleli covid-19 in pri katerih je od ugotovljene okužbe preteklo najmanj 21 dni in največ tri mesece, se testiranja ni treba udeležiti. Na pristojnem ministrstvu ob tem dodajajo, da gre za “družbeno odgovornost vsakega posameznika”.

 

Po več mesecih se s torkom učenci prve triade v devetih slovenskih regijah vendarle vračajo v šolske klopi. Pred vrnitvijo v šole pa se bodo v ponedeljek morali testirati vsi učitelji, pa tudi vzgojiteljev, saj bodo v polnem obsegu začeli delati tudi vrtci, je pred dnevi sporočil premier Janez Janša. Skupno naj bi tako v ponedeljek testirali približno 30.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Pri tem pa se je zastavilo vprašanje, na koliko časa se bodo morali zaposleni testirati.

Ministrstvo je sedaj v uradnem listu tudi uradno objavilo odredbo o testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju na okužbo s koronavirusom. Uredba določa, da se morajo testirati 24 ur pred začetkom neposrednega dela z otroki, nato pa vsakih sedem dni.

Testiranja se lahko udeležijo le, če na dan testiranja nimajo povišane telesne temperature, če nimajo akutnih znakov okužbe in v zadnjih 10 dneh niso bili v stiku z okuženo osebo.

 

Odredba ministrstva za zdravje, objavljena v petek, določa, da se morajo vse osebe, ki delajo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih, pred začetkom dela udeležiti testiranja na koronavirus.

 

Zaposlenim, ki so preboleli covid-19 in pri katerih je od ugotovljene okužbe preteklo najmanj 21 dni in največ tri mesece, se testiranja ni treba udeležiti. 

Po odredbi morajo zaposleni negativen izvid testiranja sporočiti predstojniku vzgojno-izobraževalnega zavoda. Potrebnost izvajanja testiranj bo minister za zdravje ugotavljal vsakih 14 dni.

Ministrstvo: Morebitno odklanjanje testiranja pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so ob objavi odredbe izrazili prepričanje, da bodo pedagoški delavci in zaposleni v vrtcih in šolah v veliki večini odgovorno pristopili tudi k testiranju, “saj je to družbena odgovornost vsakega posameznika”. “Morebitno odklanjanje testiranja pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in kršitev upoštevanja določil objavljene odredbe ministrstva za zdravje,” so zapisali.

Za dodatno varnost zaposlenih vodstvom šol in vrtcev priporočajo tudi, da pri nadaljnjih nabavah zaščitnih mask za zaposlene zagotovijo uporabo varnejših mask tipa FFP-2.

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je v petek povedala, da učitelji, ki se ne bodo testirali, ne bodo mogli v živo izvajati pouka. Če bo test pozitiven, bodo šli domov v izolacijo in poklicali svojega zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button