Svet

Turki bi, potem ko je bilo brez njih že sklenjeno premirje med Armenijo in Azerbajdžanom, pošiljali vojake v Azerbajdžan

Rusija, Armenija in Azerbajdžan so prejšnji teden skupaj sprejele deklaracijo o prenehanju sovražnosti na območju Gorski Karabah, kjer so vse od konca septembra 2020 potekali siloviti spopadi med Armenijo in Azerbajdžanom. Armenci so v hudih bojih našteli vsaj 2.300 smrtnih žrtev, Azerbajdžan za zdaj še skriva številke o izgubah. Medtem pa Turki že razmišljajo o pošiljanju vojaških enot v Azerbajdžan na lastno pest.

V skladu z deklaracijo o prenehanju sovražnosti na območju Gorski Karabah, je 10. novembra 2020 med Armenijo in Azerbajdžanom nastopilo premirje. Rusija pa je v sporno območje Gorski Karabah napotila koli dva tisoč vojakov in 380 kosov opreme, poroča Sputnik.

Armenija plačala krvavo ceno do Sorosa naklonjene politike
Med drugim je Pašinjan zanemaril sodelovanje v CSTO (Organizacija dogovora o skupni varnosti katere del so nekatere od držav propadle Sovjetske zveze – njegove članice so Rusija, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan, Belorusija in Armenija.) do te mere, da se je prenehalo celo z sodelovanjem na obveščevalni ravni. Zatem je sledila čistka vseh proruskih elementov v armenski vojski, ter ukinjanje ruščine v šolah. Preden je Pašinijan Ruse prosil za pomoč v boju proti Azerbajdžancem je minil cel mesec, v tem času pa je bil prepričan, da mu bodo na pomoč priskočili ameriški predsednik Donald Trump, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron. Kar se seveda ni zgodilo.

Pred dnevi je svoje teritorialne težnje naznanila Turčija, ki je ves čas besno podpirala Azerbajdžan v boju protu Armencem. Predsednikova pisarna je turškemu parlamentu posredovala zahtevo za napotitev turških vojakov v Azerbajdžan. Parlament naj bi o tem odločal v prihodnjih dneh.

Po mnenju uradnega Kremlja je to zadeva Turčije. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu in turški obrambni minister Hulusi Akar sta prejšnji teden sicer podpisala memorandum o skupnem centru za spoštovanje premirja na območju Gorski Karabah, a je hitro postalo jasno, da bodo na terenu prisotni samo Rusi. Turki so se sodeč po zahtevi predsednikovega urada o napotitvi vojske v Azerbajdžan, odločili, da neposredno okrepijo svoje zaveznike.

Je pa potezo Turkov komentiral tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dimitri Peskov in izpostavil, da je turška poteza enostranska in ni niti omenjena v tristranskem dogovoru med Rusijo, Armenijo in Azerbajdžanom.

Ivan Šokić

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button