Informer
Spletni posrednik informacij

To so še nerešena nesoglasja med EU in Veliko Britanijo

0

Britanski premier Boris Johnson in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se bosta v naslednjih dneh sestala, da bi še enkrat, morda zadnjič, skušala razrešiti nesoglasja glede odhoda Velike Britanije iz EU in doseči dogovor o ločitvenem sporazumu. Če dogovora ne bo, bosta Velika Britanija in EU trgovali po pravilih Svetovne trgovinske organizacije, kar pa bi pomenilo tarife na uvoz izdelkov iz EU in Velike Britanije. Ravno tako bi se odprlo vprašanje zaprtja meje med Irsko in Severno Irsko ter ribolovnih con.

Z vsakim dnem smo bližje 1. januarju 2020, ko bo Velika Britanija po več let dolgem naprezanju le uspela zapustiti Evropsko unijo, s čimer bo izpolnjena volja britanski volivcev, ki so na referendumu leta 2016 s 51,89 odstotki glasov izglasovali odhod iz Evropske unije.

Vseeno si obe strani, tako Velika Britanija kot Evropska unij prizadevata za dogovor, ki bi ohranil kolikor se le da tesne vezi med obema stranema. Lahko bi rekli, da je EU veliko trša pogajalka kakor pa bi bilo potrebno, zaradi česar do sedaj še ni bilo doseženega dogovora. Razlogi zakaj EU nastopa s tako močnim antagonizmom do Velike Britanije so očitni. Če bi namreč Velika Britanija zapustila EU in bila po odhodu uspešna, bi to bil močno sporočilo za ostale države članice, kaj jih čaka, če se odločijo za samostojno pot.

Ribolov
S 1. januarjem 2020 bo Združeno kraljestvo postalo neodvisna obalna država, kar ji po poročanju Daily Mail daje pravico do izvajanja nadzora v svojih vodah in odločanju kdo lahko tam ribari in koliko lahko ulovijo. Velika Britanija je odločena, da nudi prednost domačim ribičem, medtem ko bodo ribiči iz držav EU izrinjeni. EU je medtem zahtevala, da tudi njihovi ribiči ohranijo enake pravice, kot so jih imeli dokler je Združeno kraljestvo bilo del EU. Trenutno ribiči iz držav članic EU izlovijo kar 70 odstotkov vseh rib v vodah ZK.

24350322 7969791 image a 34 1580917501872
Britanska ribolovna cona po izstopu iz EU (foto: Institute for Government)

Nobena stran ne želi popustiti. Britanci ne popuščajo ker je omenjeno ribolovno območje njihovo in ena od glavni točk Brexita, EU ne popušča zato, ker največ v britanskih vodah lovijo francoski ribiči.

Enaka pravila
Evropska unija si želi, da bi bila britanska podjetja v Veliki Britaniji podvržena enakim pravilom kot ostala podjetja v državah članicah EU. Še posebej kar se tiče pravic delavcev in okoljskih standardov. EU si želi celo imeti pravico uvesti tarife na izdelke iz Združenga kraljestva, če bi Britanci naredili omenjena pravila bolj ohlapna ali se ne držali danih zavez. Ob tem hoče EU imeti vse skupaj natančno določeno, kar je za trgovski dogovor sila nenavadno.

Britanci seveda ne popuščajo, saj bi to pomenilo poraz za argument o odhodu iz EU na podlagi ohranjanja lastne suverenosti. Na koncu dneva gre za ideološko razhajanje. Navkljub trditvam, da naj bi šlo za ideološka razhajanja, gre za politikantstvo. EU želi ohranjati oblast nad Veliko Britanijo tudi potem, ko ta ne bo več v EU, seveda v imenu zaščite interesov ostalih držav članic EU.

Kdo bo odločal
Ravno tako se EU in Velika Britanija ne uspeta zediniti kdo bi odločal o tem ali katera od dveh strani ne izpolnjuje svojih zavez. EU si želi, da bi Evropska komisija imela pravico enostransko uvajati tarife na VB, če VB ne izpolnjuje danih zavez. Bruseljski uradniki verjamejo, da bi grožnje s kaznijo bile učinkovita metoda za spoštovanje zavez. Alternativa je da bi razreševanje sporov v nekaterih segmentih prepustili Svetovni trgovinski organizaciji (WTO), a to ne diši EU.

w 56549859
Britanski premier Boris Johnson (foto: EPA)

S tem je posredno povezan tudi sam argument o trgovini, saj bi v kolikor dogovor med dvema stranema ne bo dosežen lahko nastale težave na meji med Irsko in Severno Irsko. Spet je EU tista, ki grozi, da bi v takem primeru omejila število, tovornjakov, ki pridejo iz VB v EU.

Kako bo s potovanjem in carinami?
Ob tem je v Veliki Britaniji s 1. januarjem 2020, če dogovor z EU ne bo dosežen, zaradi novih carin pričakovati podražitev hrane. VB namreč iz EU uvozi eno četrtino vse hrane.

Ravno tako se bodo zaostrila pravila za potovanja. Združeno kraljestvo ne bo več del evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, turisti, pa bodo lahko brez vize odpotovali za največ 90 dni. Vozniki iz Velike Britanije, ki potujejo v EU bodo potrebovali mednarodna vozniška dovoljenja, avti pa bodo morali imeti nalepke z oznako GB. Če no bo dosežen dogovor, bi lahko v EU in VB ena drugi uvedli 18-odstotne carine na izdelke.

w 56544076
Predsednica EK Ursula von der Leyen (foto: EPA)

Po 1. januarju 2020 bodo državljani držav članic EU, ki se želijo preseliti v VB obravnavani enako kot državljani ostalih držav. Da bi lahko prišli delat v Veliko Britanijo bodo morali delavci zbrati 70 točk, da bi lahko zaprosili za vizo. Ravno tako bodo morali prosilci za vizo pokriti letno doplačilo v višini 624 britanskih funtov, tisti, ki bodo želeli v VB navkljub dejstvu, da njihovega poklica ni na seznamu iskanih, bodo morali doplačati še najmanj 610 funtov.

Ivan Šokić

Objavite komentar