Politika

Tanja Fajon in Matjaž Nemec bi preiskovala telefone prvakov političnih strank, preiskovalnih novinarjev in civilne družbe

Tanja Fajon očita predsedniku vlade Janezu Janši, da varnost zamenjuje z nadzorom nad državljani – obenem pa poziva, naj  premier zagotovi neodvisno, prostovoljno, forenzično preiskavo mobilnih aparatov, zlasti prvakov političnih strank, preiskovalnih novinarjev in tudi civilne družbe.

 

Tako si torej v stranki SD v resnici predstavljajo delovanje pravne države? Odredbo za preiskavo mobilnih telefonov poslancev in drugih najvišjih državnih funkcionarjev cicer lahko izda samo Vrhovno sodišče – a očitno sta vrhovna totalitarista Matjaž Nemec in Fajonova mnenja, da bi se dalo tudi brez sodne odredbe.

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je na današnji tiskovni konferenci dejala, da bi premier Janez Janša moral pojasniti, kaj je počel in kaj se je dogovoril, ko je decembra 2020 v Izraelu na državne stroške obiskal podjetje, ki v Evropi prodaja sistem za vohunjenje Pegasus. Ob tem je vlado Janeza Janše pozvala, naj omogoči neodvisno preiskavo v zvezi z omenjeno afero: “Predsednika vlade na tem mestu pozivam naj zagotovi neodvisno in prostovoljno forenzično preiskavo mobilnih aparatov, na prvem mestu prvakov političnih strank, pa tudi preiskovalnih novinarjev in civilne družbe, da bomo v resnici vedeli, ali se je prisluškovanje dogajalo tudi pri nas.” Tanja Fajon in Matjaž Nemec sta opozorila na vse večji nadzor družbe s strani vladne SDS – kar je zanimivo, glede na to, kdo poziva k preiskavi mobilnih aparatov – ne le politikov, ampak tudi civilne družbe.

 

Fajonova je še pojasnila, so v Evropski parlament v teh dneh prejeli obvestilo, naj se podrobneje začnejo ukvarjati tako s samim vohunjenjem na evropskih tleh kot s porastom neonacizma in skrajnih desnih ekstremistov v Sloveniji – kdo je bil avtor obvestila seveda ni navedla, porast neonacizma v Sloveniji namreč vidi predvsem ona sama. Desne radikalne skupine po mnenju Fajonove in Nemca očitno uživajo podporo največje koalicijske stranke SDS. S tem sta imela verjetno v mislih tudi Rumene jopiče, ti pa so večkrat izpostavili, da sami podpore stranke SDS ne občutijo. “Ob vse več indicih o povezavah med rumenimi jopiči ter ljudmi iz ali blizu vlade je prav, da državljanke in državljani dobijo jasna pojasnila, zakaj vlada tolerira t.i. rumene jopiče, zakaj se policistom onemogoča opravljanje njihovega dela,” je dejal Nemec. To, da naj bi se policistom onemogočalo opravljanje dela je čisti nesmisel, s Prešernovega trga so nazadnje namreč odpeljali prav Rumene jopiče, protestnike Jaše Jenulla pa so pustili pri miru.

 

Kaj na vse skupaj poreče, smo vprašali tudi informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik, kateri se zelo hitro zazdi vsak podatek sporen – tudi ko gre za zdravje in varnost ljudi. Odgovora zaenkrat še nismo prejeli.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button