Informer
Spletni posrednik informacij

Švica!

0

V zadnjem času me sprašujejo ali imajo podjetja občutek, da jih država podpira?

Sam osebno nisem tega mnenja.

Zakaj?

Slovenci smo imeli bogato zgodovino družinskih podjetij, pred II. svetovno vojno. Sistem, ki se je uveljavil po njej, je podjetništvo popolnoma izbrisal, morda ga je celo razglasil, kot nekaj prepovedanega? In tako so podjetniki bili bolj redki in celo slabše zapisani, kot zločinci. A ta duh se še vedno širi.

To predvsem vidimo, kako se država obnaša do podjetnikov. Namesto, da bi jih pustila dihati z davki, prispevki, z nepovratnimi sredstvi, predvsem pa njihove lastnike, ki morajo početi »zločinska« dejanja, da lahko preživijo različne krize, kajti država ne popušča neglede na situacijo.

Državni aparat se vedno veča, pomeni, da je pritisk na podjetja vedno večji, ne samo z davki, predvsem z represivnimi organi, ki bi dejansko morali biti bolj svetovalno – izobraževalna podpora.

Vsi, ki mislijo, da podjetniki veliko lažje živijo, kot ostali… morajo enkrat stopiti v njihove čevlje.

Če samo pogledamo zgodbo podjetja Bia separations d.o.o., ki je bilo prodano za 360 milijonov erov, tik pred tem, pa ga je država skoraj »ugasnila«, ker je na celotno situacijo gledala zelo ozko. Državno birokracijo zanima, samo da opravi naloge, ki jih morajo narediti v časovnih rokih. Kar je tudi prav, če gledajo naloge, ki jih morajo opraviti! Saj ljudje v njej samo izvajajo naloge!

To pomeni, da moramo v celoti spremeniti delovanje države, jo narediti bolj podjetniško in digitalizirano. Osnovni pogoj, če želimo narediti življenje bolj življensko je zmanjšanje birokratizacije.

Že 30 let govorimo, da želimo biti druga Švica! Ampak ali smo kdaj pogledali njen politični in vodstveni model?

V politiko gredo podjetniki, kot zahvalo, da jim je država pomagala, da so uspešni! In tako sedaj oni njej vraćajo, da lahko s svojimi izkušnjami pripomorejo h kvaliteti bivanja. Ne gredo v politiko zaradi moči in denarja!

No tukaj moramo začeti… politika in status države je pri nas izgubil spoštovanje in vrednost!

Objavite komentar