Politika

Stranka SDS ne promovira k državljanski vojni, temveč opozarja na nevarnost ponavljanja zgodovine

Spletni medij 24ur je objavil osnutek programskih izhodišč največje parlamentarne stranke Slovenske demokratske stranke pred bližajočim se junijskim kongresom. 

 

Na naslovnici manipulativno namigujejo, da želi največja vladna stranka zanetiti državljansko  vojno v Sloveniji. “Članek objavljen na portalu 24ur.com je zaskrbljujoča demonstracija, ne prva in ne zadnja, politične instrumentalizacije nekega množičnega medija. Manipulativni naslov teksta namiguje, da stranka SDS spodbuja ali si morda celo želi obnovitve državljanske vojne. Resnica je seveda popolnoma drugačna, stranka SDS v svoji resoluciji opozarja na nevarnost ponavljanja zgodovine, ki je temu narodu že prinesla nemalo gorja in opozarja na nujno previdnost,” je pisanje portala komentiral sociolog dr. Borut Rončević. Zgodovinar dr. Stane Granda pa zatrjuje, da so vse današnje težave v Sloveniji s pojmovanjem demokracije povezane z zgrešenim šolskim sistemom, ki ga je postavil nekdanji šolski minister Slavko Gaber.

Del leve opozicije in večinski mediji so ponovno skočili v zrak ob objavi novice na spletnem mediju 24ur, kjer so v naslovu članka namigovali, da želi Slovenska demokratska stranka zakuhati novo državljansko vojno. Ker gre za resne obtožbe, smo se obrnili na sociologa Boruta Rončevića in zgodovinarja Staneta Grando, da sta analizirala članek, pod katerega se je podpisal novinar Daniel Fazlić.

Novica je odjeknila ravno na dan, ko smo na Nova24TV objavili dokument iz knjige nekdanjega vidnega politika LDS ter dolgoletnega direktorja Stanovanjskega sklada Edvarda Ovna, ki opisuje strategijo LDS, ki vključuje blatenje konservativnih in domoljubnih politikov, gospodarstvenikov in ostalih državljanov z nadaljevanjem kulturnega boja, ki so ga na slovenskih tleh pričeli komunisti med 2. svetovno vojno in tako zanetili bratomorno vojno, najhujšo tragedijo v zgodovini našega naroda.

Rončevič opozarja na vzpon levega fašizma

Redni profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije dr. Borut Rončević opozarja, da demokratična prihodnost v Sloveniji ni nekaj samoumevnega. Objavljeni odlomki portala 24ur dejansko opozarjajo na nevarnosti, ki jih izvaja leva politika, skupaj z radikalno civilno družbo in njim poslušnimi mediji. “Že nekaj časa, vsaj desetletje, lahko opazujemo problematični trend naraščajoče radikalizacije in drsenja čedalje večjega dela levice v levi fašizem, v zadnjem obdobju pa tudi čedalje bolj očitno artikulacijo antisemitizma v okviru te politične opcije, ki je kar krepko zastopana v v Državnem zboru,” družbeno-politični pojav opisuje Rončević.

Sociolog dr. Borut Rončević (Foto: FB)

Po njegovem mnenju se demokratična opcija temu trendu ni uspela uspešno zoperstaviti. Lahko smo zaskrbljeni, saj za to obstaja vedno več razlogov. Rončević sicer ne vidi, da bi se v Sloveniji zrušila demokracija kot posledica notranjih procesov, saj je Slovenija premajhna, opozarja pa neugodne mednarodne okoliščine in spomni na primer iz leta 1939, “ko si je malokdo predstavljal, da se bodo naslednja leta v učbenike zapisal kot obdobje največjih grozot v evropski zgodovini.” Zato previdnost po njegovem mnenju ni odveč.

Levica v nasprotnikih ne vidi tekmecev, temveč sovražnikov

Zgodovinar Stane Granda vidi težave z demokracijo na način, da že nekaj generacij v Sloveniji nima izkušenj s klasično demokracijo, saj te na slovenskih tleh ni bilo vse od leta 1929. Pojavlja se ugibanje, da številni pripisujejo odgovornost za težave slovenske družbe večstrankarstvu, a bistveno težavo predstavljajo voditelji strank in del njihovega članstva, “zlasti totalitarnega porekla, ki ni sposoben videti v drugih strankah legalnih tekmecev, ampak sovražnikov. Vsekakor resnična demokratična ureditev neke države obstoja takih strank ne bi smela dovoliti.” Zato bi morala po mnenju Grande vsaka stranka ob registraciji podpisati, da bo spoštovala ustavni red in se bo za njegove spremembe zavzemala po ustavni demokratični poti. Nesprejemljive pa se mu zdijo zahteve ukinitvah strankarstva, pozivi k pobojem konkurenčnih voditeljev, “ki so realna grožnja Slovenije. Zahteva po odpravi parlamenta, ljudski skupščini, nezakonitih postopkih za zamenjavo vlade so eklatantna grožnja demokraciji!”

Dr. Stane Granda (Foto: Demokracija)

Po mnenju Grande kot osrednji politični stranki veljata Slovenska demokratska stranka in nekdanja Združena lista socialnih demokratov, sedanji Socialni demokrati. Njuna naloga bi morala biti, da iskreno pristajata na demokracijo in njene temelje. S tem bi nevtralizirali skrajneže v “lastnih levih vrstah.” Namesto tega pa smo pri SD, ki jih vodi Tanja Fajon, priča hujskaštvu, kar je daleč od resne drže, ki prevladuje v uspešnih evropskih demokracijah. Kot ocenjuje Granda, je njihova politična strategija le še besedno netenje mržnje in sejanja strahu ter vplivanje na najnižja čustva.

“Od leta 1984 naprej so se pripadniki starega režima lotili Janše z okoli 200 različnimi upravnimi, sodnimi in drugimi ukrepi in postopki. Sproducirali so ogromno afer, kot so JBTZ, trgovina z orožjem, Depala vas, pa afero vseh afer, Patrio, ko je politična zloraba sodstva prišla najbolj drastično do izraza, …. Toda cilj prvorazrednih ni več le eliminacija predsednika Janše in SDS, ampak je nadgrajen. Gre za vzpostavitev nove družbene ureditve, utemeljene na marksizmu-leninizmu-kardeljizmu! Vsega tega Fajonova ne zanika,” je jasen zgodovinar Granda.

 

Stranka SD je bila po mnenju Grande še normalna, ko jo je vodil Igor Lukšič. Tudi nekdanji predsednik stranke, sedaj predsednik države Borut Pahor se je trudil, da se osrednja leva stranka ne bi preveč radikalizirala. S pojavom Fajonove pa po mnenju Grande doživlja SD intelektualni zdrs. “In taka oseba vidi sama sebe kot voditeljico alternative obstoječi vladi?” Ker Socialni demokrati s Fajonovo niso sposobni ponuditi demokratične alternative, Granda opozori še na drugo nevarnost, ki jo vidi v skrajni Levici, civilni družbi, sindikatih ter posameznikih, ki so si v tranziciji uspeli nagrabiti materialni položaj, kot ga niso imeli nikoli v zgodovini. Za konec je Granda dodal, da je srž problema v izobraževalnem sistemu, zato bo le “nova šola” uničila totalitarizem, ki ogroža Slovenijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button