Informer
Spletni posrednik informacij

Središče New Yorka te dni spominja na prizore iz postapokaliptičnega filma (VIDEO)

0

Središče New Yorka te dni spominja na prizore iz postapokaliptičnega filma. Po pričevanjih nekdanjih meščanov pa ni pričakovati, da se bo stanje spremenilo.

 

Ne tokrat. New York je mesto, ki si je opomoglo po vsaki katastrofi, a tokrat so se znašli v času katastrofe, ko je internetna povezava dovolj hitra, da je delo na daljavo postalo realnost.

Na spletu so zaokrožili posnetki vožnje po Manhattnu, osrednjem delu mesta New York, ki je prazno. Trgovine so zaprte, poslovni objekti so zabarikadirani, mesto sameva. Z drugimi besedami, umira na obroke.

 

Komentatorja, ki je objavil posnetek zapuščenega mesta 16. avgusta 2020 je moč slišati, kako osrednji mediji teh prizorov ne bodo pokazali.

 

Pesmizem, da je metropola mrtva pa ni omejen na zgolj enega mimoidočega. Po pisanju Jamesa Altucherja so stolpnice, v katerih se nahajajo razna podjetja, zaprte, delodajalci so ugotovili, da je delo od doma nova realnost, še več, da so zaposleni od doma še bolj učinkoviti kot iz pisarne.

 

Širokopasovni internet smrt metropol


Kdor je imel priložnost je zapustil mesto, ki so ga pestile visoke cene življenja, huda epidemija covid-19 in izgredi skrajno levičarske antife ter BLM. Cene najemnin so se prepolovile, novih najemnikov pa vseeno ni.

 

Altucher izpostavlja, da tudi restavracije propadajo, in tokrat ni razloga, da bi se odpirale nove. Glavni razlog za smrt mesta, pa je širokopasovni internet. Kar ni bilo mogoče še pred desetletjem, je dandanes realnost. In kakor je smrtni udarec Concordu zadal pojav interneta, ki je odpravil potrebo po izjemno hitrih čezoceanskih letih za poslovneže, je koktejl širokopasovnega interneta v kombinaciji z izgredi v mestu ter epidemijo, ki je prizadela velika mestna središča poskrbel, da so bila mesta prepoznana kot smrtna past.

 

Beg na “podeželje”


Dejansko ni več razlogov zakaj bi nekdo živel v velikem mestu, kakršno je New York. Altucher poroča, kako so se njegovi znanci preselili na Florido, Teksas in množico drugih do nedavno nezanimivih zveznih držav, v katerih so stroški življenja nižji, davki nižji, in varnost večja. Čisto po naključju so to države, ki so pretežno v rokah Republikancev.

“Uradno smo v PŠI: Po širokopoasovnem internetu. Celotno zgodovino New Yorka (in sveta) do sedaj smo bili PŠI: Pred širokopasovnim internetom. Učenje na daljavo, sestankii na daljavo, delo na daljavo, predstave na daljavo, vse na daljavo. To je tisto, kar je drugače,” zaključi Altucher.

 

Mesto New York ima 9 milijard dolarjev primankljaja. Ocenjuje se, da je bilo v mestu izgubljenih okoli 900 tisoč delovnih mest, več deset tisoč podjetij, pa je propadlo. Vse to pomeni, manj prihodkov za mesto iz davkov, razen če se še dodatno zvišajo davki. Naslednji korak cestnine, a tudi to ne more napolniti mestne blagajne, saj se zaradi dela na daljavo veliko manj ljudi vozi v službo.

Beg iz velikih metropol ni omejen na New York, enako izkušajo San Francisco in Los Angeles. Ne bežijo iz mesta samo bogati, temveč tudi revni. Kar je bolj presenetljivo, bogati so pripravljeni na račun velikih izgub prodati svoje nepremičnine v mestu.

 

Ivan Šokić/ Nova24tv.si

Objavite komentar