Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Svet

Srbija in Kosovo v ZDA podpisali zgodovinski sporazum, ki normalizira odnose med državama – kaj ta pomeni za državi?

w 56319436
Trilateralno srečanje Vučić-Trump-Hoti (Foto: epa)

Ameriški State Department, ki mu načeluje Michael Pompeo, ki je pred kratkim obiskal Slovenijo, je obvestil, da sta srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski predsednik vlade Avdullah Hoti v Beli hiši dosegla zgodovinski sporazum, s katerim se odpira in izboljšuje cela vrsta vprašanj glede ekonomskih odnosov med državama, obenem pa odpira nove možnosti za sodelovanje na vseh ravneh.

 

Čestitke State Departmenta gredo tudi izboljševanju odnosov med Kosovom in Izraelom in pogumni potezi Vučića, da srbsko veleposlaništvo v Izraelu preseli v Jeruzalem.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski predsednik vlade Avdullah Hoti sta se sestala v Beli hiši in tam dosegla uradni sporazum glede izboljševanja ekonomskih odnosov med državama.

Po poročanju State Departmenta gre za velik uspeh in znanilo napredka odnosov in miru na zahodnem Balkanu. Medtem ko sta se mudila v ZDA sta Vučić in Hoti naredila tudi korak naprej v odnosih svojih držav z Izraelom. Kosovo in Izrael sta končno druga drugo priznali, Vučić pa je sklenil srbsko veleposlaništvo preseliti v Jeruzalem.

 

Otoplitev odnosov med Kosovom in Izraelom je v tvitu pozdravil tudi kosovski predsednik Hashim Thaci:

 

Vsi pa nad tem dogodkom kljub vsemu niso bili navdušeni. Albanski zgodovinar Dr. Olsi Jazexhi, ki je kritiziral sporazum kot win – win situacijo za Izrael:

 

Če Jazexhijeva kritika drži, kaj so alternative?
Kot je treba biti skeptičen do “mavričnega” sporočila za javnost s strani State Departmenta, je treba biti skeptičen tudi do odziva Jazexhija. Četudi ima njegov odziv precej soli, je treba vzeti v obzir tudi njegove slepe pege: muslimanske predsodke do Judov, posredno do Izraela. V mednarodnih odnosih je težko razumeti določene poteze, če ne razumemo razlike med teorijo in realpolitiko (Kakšne so realne alternative, če kritika drži) in če ne poznamo vseh interesov v ozadju navidezno enostavnih dogodkov.

w 56318677

Grafit “Kosovo je srbsko” (Foto: epa)

Vzemimo za primer, kaj je implicitno Jazexhijevemu čivku: mainstream narativa nam Srbijo in Kosovo predstavlja kot ZDA in Izraelu enakovredna agenta v svetu, v katerem se je zgodovina končala in vojn več ne bo, v resnici pa je ta dogodek izraz podrejenosti omenjenih, njihove poteze pa gre namesto kot avtonomne razumeti kot “igranje po taktu ZDA in Izraela”.

Predpostavljajmo, da to drži, pa se nam postavljata dve ključni vprašanji, izjemno pomembni tudi za razumevanje slovenske zunanjepolitične realnosti:

1. Je supremacija ZDA in Izraela v mednarodnih odnosih, ki smo ji vsi ostali podrejeni, najslabši vseh svetov, celo intrinzično slaba?

2. Če na prvo vprašanje odgovorimo pritrdilno, kaj so boljše alternative, ki so na voljo?

Aleš Ernecl

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...