Covid19

Smrt osebe, ki se je cepila proti covid-19 nastopila zaradi predhodnih zdravstvenih težav!

V sredo je bilo opravljenih 6.370 PCR testov. Z njimi je bilo potrjenih 2.040 novih okužb, delež pozitivnih PCR testov pa je znašal 32 odstotkov. Hkrati je bilo včeraj opravljenih tudi 11.910 hitrih antigenskih testov. Z njimi je bilo potrjenih 623 novih okužb (5,2 odstotka). Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 84 pacientov. Na novo je bilo v bolnišnice sprejetih 95 pacientov. Na intenzivni negi se je zdravilo 189 pacientov. Skupaj je bolnišnično oskrbo včeraj potrebovalo 1169 ljudi.

Število okužb je v primerjavi s torkom, ko smo zabeležili rekordno število okužb- 3.354, nižje, ampak še vedno ostaja visoko. NIJZ je rekordno število okužb pripisal  zasebnim in družinskim druženjem v času praznikov. Po zadnjih podatkih Covid-19 Sledilnika imamo 22.475 aktivnih okužb. V UKC Ljubljana so imeli danes zjutraj 318 hospitaliziranih covid  pacientov, od tega 51 na intenzivni terapiji. Tudi včeraj smo žal zabeležili smrti. Včeraj je v bolnišnicah umrlo 19 oseb, v DSO-jih še 4, skupno torej 23 smrti. 

Največ novih okužb je bilo v prestolnici

Na včerajšnji dan po številu okužb izstopajo: Nova Gorica 48, Ajdovščina 27, Koper 63, Brežice 43, Krško 51, Novo mesto 44, Sevnica 37, Zagorje ob Savi 43, Črnomelj 32, Celje 82, Dravograd 30, Laško 31, Šentjur 42, Slovenj Gradec 44, Žalec 35, Murska Sobota 43, Kranj 60, Ljubljana 235, Domžale 54, Ivančna Gorica 32, Maribor 85.

 

Foto: Covid-19 Sledilnik

Smrt ni nastopila zaradi cepljenja

Potem, ko je NIJZ v začetku tedna prejel prijavo smrti, ki sočasno sovpada s cepljenjem v enem od DSO, je Ministrstvo za zdravje 5. januarja imenovalo Komisijo za ugotavljanje povezave med cepljenjem proti covid-19 in neželenim dogodkom za podajo ocene ali gre za vzročno povezanost. Komisija, sestavljena iz štirih članov (strokovnjak s področja infektologije, epidemiologije, kardiolog internist in predstavnik Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke), je v sredo 6. januarja podala mnenje, da povezava med dogodkom (smrtjo) in cepljenjem ni verjetna. Smrt po besedah vladnega govorca Jelka Kacina tako ni nastopila zaradi cepljenja proti covidu, ampak zaradi zdravstvenih težav, ki jih je oseba imela že pred samim cepljenjem.

Foto: Covid-19 Sledilnik

Redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj je na vladni konferenci sporočil, da je bil včeraj dan D za novo cepivo Moderna. Evropska agencija za zdravila je v dopoldanskem času namreč dala pozitivno mnenje. Ob 17. uri pa je cepivo potrdil še Generalni direktorat v Bruslju in tako smo v enem dnevu dobili novo, drugo cepivo, je bil jasen. Cepivo Moderna je po besedah Štruklja zelo podobno sestavljeno kot cepivo Pfizer. Gre za RNA cepivo. Tisti trenutek, ko je cepivo ali zdravilo odobreno, je tudi sestava znana.

“Pri sestavi cepiva Moderna gre za maščobno kapljico, nano komponento, sestavljeno iz štirih različnih maščobnih posameznih spojin, ki tvorijo mehurček, ki je zelo podoben membrani človeške celice. Prva naloga tega mehurčka je, da zaščiti RNA molekulo, ki nosi zapis za površinski protein samega virusa. Druga naloga pa je, da se ta mehurček združi s človeško celico in omogoči vstop cepiva v celico. RNA tehnologija omogoča, da RNA molekula, ki ima zapis za virusni protein, umesti direktno v celici, v sistem nastanka tudi naših proteinov. RNA cepiva ne prehajajo v jedro in nimajo nobenega vpliva na človeški genom,” je pojasnil Štrukelj in ob tem dodal, da pri sestavi cepiva Moderna gre za 100 mg odmerek, 10 odmerkov v eni viali in deset vial v eni škatli, kar pomeni, da je zagotovljen dober transportni sistem.

Narejenih je bilo več študij

“Kot pri cepivu Pfizer, je bilo tudi pri cepivu Moderna narejenih več kliničnih študij, v katerih je bilo vpletenih okoli 30 tisoč posameznikov,” poudarja Štrukelj. Študije so bile razdeljene na dva dela – približno polovica je dobila placebo odmerek, polovica pa cepivo. “Ker pa so klinične študije delane na populaciji od 18 let v primeru Moderne oziroma 16 let v primeru Pfizer, do starejše populacije, se vedno pojavlja vprašanje, ali so cepiva primerna za otroke in mladostnike pod 16. letom (Pfizer) oz. pod 18. letom (Moderna),” je dodal. Ker pa študije po besedah Štruklja niso vključevale otrok in mladostnikov, ta trenutek proizvajalec Moderna svetuje, da se uporabi cepivo za vse, ki so starejši od 18 let.

Foto: STA

“Prav tako študije niso vključevale nosečnic in doječih mater, vendar se je v predkliničnih študijah, kjer uporabimo živalske modele, izkazalo, da je cepivo izjemno varno in nima nikakršnega vpliva na plod ali na žival, ki ta plod nosi. Ekstrapolacija še ni samoumevna, zato družba Moderna pravi, naj se nosečnice ne cepijo, razen v primeru, ko cepljenje odtehta neželene učinke, ki bi jih lahko pričakovali zaradi same okužbe,” je izpostavil in ob tem svetoval, da naj se nosečnice torej posvetujejo s svojim zdravnikom. Kar se tiče prehoda cepiva v materino mleko, študija še poteka, zato tudi doječim materam svetujemo, da se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Cepivo primerno za kronične bolnike

Cepivo je po besedah Štruklja primerno tudi za kronične bolnike kot so bolniki s srčno-žilnimi obolenji, diabetični bolniki in bolniki, ki imajo kronična vnetna obolenja, saj v telo ne vbrizgamo aktivnega antigena, ampak ta nastaja v naših celicah, zato je neželenih učinkov manj. Vsi bolniki, ki prejemajo imunosupersivna zdravila (zdravila, ki zmanjšajo delovanje imunskega sistema), se lahko cepijo. V njihovem primeru je mogoče, da bo cepivo manj učinkovito. Kar se tiče učinkovitosti je cepivo Moderna približno enako kot cepivo Pfizer, gre za približno 95 odstotno zaščito. Čas zaščite še ni znan, študije potekajo. Gre za t.i. študije četrte faze, ko se preiskujejo vsi učinki, ko je cepivo že na tržišču, poudarja Štrukej.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button