Slovenija

Slovenskemu zdravstvu do leta 2031 dve milijardi evrov, zakonu so KUL-ovci odrekli podporo, Fajonkin Trček SD glasoval proti

Skupaj moramo pomagati slovenskemu zdravstvenemu sistemu – samo tako bo zdravstveni sistem lahko pomagal nam, ko bomo to potrebovali.

Poslanci Državnega zbora so z 68 glasovi za in dvema proti sprejeli zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu v letih 2021–2031. Zakon je v parlamentarno proceduro vložila vlada, ki bi za investicije v slovensko zdravstvo namenila okoli dve (2) milijardi evrov, sredstva pa bi se bodo namenila za obnovo zgradb, boj z epidemijo, za zdravstvene storitve in za zagotavljanje dodatnega zdravstvenega kadra.

Čeprav so odgovorne v KUL koaliciji polna usta skrbi za zdravje Slovencev in za usodo slovenskega zdravstva, so njihovi poslanci zakonu odrekli podporo, član Fajonkine SD Franc Trček je celo glasoval proti, čeprav je njegova šefica Tanja Fajon dan poprej v Odmevih zatrjevala, da se “zdravstva moramo lotiti prednostno”. A se je že naslednji dan izkazalo, da je bila to le še ena v vrsti predvolilnih laži.

Na tiskovni konferenci je zdravstveni minister Janez Poklukar povedal, da gre za izjemno pomemben strateški zakon na področju zdravstva, ki bo omogočil planiranje potrebnih kapacitet, infrastrukture, opreme, IT in kadrov. »To je prvi kamen v mozaiku zdravstva od leta 2021 do leta 2031 in nam daje zagotovilo, da bo naše zdravstvo javno, univerzalno in dostopno. Vsem nam zaposlenim v zdravstvu pa daje upanje, da od besed prehajamo k dejanjem,« dodaja Poklukar. Cilj je, da vsakemu posamezniku omogočimo čim hitrejšo, učinkovito in visoko kakovostno obravnavo z dobrim izidom zdravljenja.

Zakon predvideva, da bomo v naslednjih 10 letih vložili 2,093 milijarde evrov primarno, sekundarno in terciarno raven. 763 milijonov evrov v bo vloženih v oba Univerzitetna klinična centra557 milijonov evrov je namenjenih za razvoj in modernizacijo splošnim bolnišnicam in tudi negovalnim bolnišnicam ter domovom po celi Sloveniji. Za področje izobraževanja, izboljšanja in povečanja kapacitet fakultet namenjamo skupaj 250 milijonov evrov. Kar 200 milijonov evrov je namenjenih za sofinanciranje v izboljšavo infrastrukture na primarnem nivoju. To znaša približno 3 milijone evrov na en zdravstveni dom v Sloveniji.

Ob predstavitvi zakona je Poklukar opisal še status quo: »Virus covid-19 je slovensko zdravstvo dohitel v nezavidljivem stanju. Tega si kot družba in država ne smemo več dopustiti. Posodobiti moramo prostore in opremo naših zdravstvenih ustanov. Poskrbeti moramo za kakovostno izobraževanje zdravstvenega kadra, ki ga primanjkuje. Poskrbeti moramo za logistiko, za digitalizacijo zdravstva. In, najpomembnejše: poskrbeti moramo za dobre pogoje v slovenskem zdravstvu

x

Državni sekretar Robert Cugelj je dejal, da napovedi potreb po zdravstvenih storitvah niso optimistične: »Potrebe po zdravljenju bodo tudi zaradi spremenjenih demografskih kazalcev naraščale. Pojavljajo se nove bolezni, tudi takšne, ki nam dodobra obremenijo zdravstveni sistem.« Cilj vlaganj v modernizacijo, inovativnost, digitalizacijo, sledenju razvoja zdravstva in zagotavljanje ustreznih osnovnih pogojev normalnega delovanja inštitucij je zagotavljanje storitev, ki so primerljive z evropskimi zdravstvenimi sistemi.

Skupaj moramo pomagati slovenskemu zdravstvenemu sistemu – samo tako bo zdravstveni sistem lahko pomagal nam, ko bomo to potrebovali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button