Slovenija

Si je Ministrstvo za kulturo podpisalo smrtno obsodbo, ker ne bodo več financirali tranzicijskih glasil globoke države?

“Strokovna komisija za medije na MK deluje samostojno in neodvisno. Insinuacije, da so odločitve politične so napad na strokovnost in poklicno integriteto njenih članov.

 

Strokovna komisija je odločala v skladu z meritokracijo, svoje odločitve pa zelo natančno razložila. V sklopu razpisa B (mediji posebnega pomena) se je komisija odločila s 100% zahtevanimi sredstvi nagraditi najboljše projekte. V prejšnjih letih so komisije absurdno nagradile prav vse medije, ki so se prijavili, ne glede na to, kakšno oceno so dobili, saj so sredstva razdelili tako, da so vsi dobili enak procent zaprošenih sredstev (recimo 80%). Tej sestavi komisije se je to upravičeno zdelo povsem absurdno, saj bi to pomenilo, da bodo enakega deleža sredstev deležen tako najslabši kot najboljši projekt,” nam je odgovoril predstavnik ministra za odnose z javnostmi Mitja Iršič. Dolgoletni porabniki proračunskega denarja pa bodo morali spoznati, da za elitno izbrano peščico tranzicijskih medijev veljajo enako pravila kot za preostalih več kot 2500 medijev v državi, ki morejo preživeti na trgu in brez bogatih finančnih prilivov iz slovenskega proračuna na račun slovenskih davkoplačevalcev.

V kratkem bo sledila nova medijska vojna med osrednjimi slovenskimi mediji in sedanjo vlado. Po poročanju Dnevnika je ministrstvo za kulturo zavrnilo sofinanciranje njim, tedniku Mladina in največjemu osrednjemu slovenskemu časopisu Delo.V Sloveniji velja, da na medijskem trgu izrazito večinsko prevladujejo levo usmerjeni slovenski mediji. To predstavljajo “neodvisna” javna televizija RTV Slovenija, največja zasebna televizija POP TV/Kanal A, tiskani mediji Delo, Večer, Dnevnik, Mladina in medijski imperij Martina Odlazka. Zavzemajo 90-odstotkov medijskega prostora v Sloveniji. V preteklih letih poleg državnega denarja pa so pobrali tudi 99 odstotkov oglaševalskega denarja.

 

Vsi zgoraj našteti mediji z izjemo RTV Slovenije so zasebni mediji. V razvidu registriranih medijev lahko vidite, da imamo v Sloveniji registriranih več kot 2500 medijev. Po poročanju Dnevnika se je zgodilo nekaj “šokantnega”. Vse kaže, da prvič v življenju niso bili izbrani na razpisih za sofinanciranje medijskih vsebin in je takoj sledila “hajka.” Ministrstvo za kulturo je njihovo vlogo zavrnilo na rednem letnem razpisu za sofinanciranje programskih vsebin medijev. Gre za razpis, s katerim mora vlada po zakonu o medijih vsako leto s proračunskimi sredstvi podpreti medije pri ustvarjanju vsebin, ki so pomembne za zagotavljanje pravice javnosti do obveščenosti, in uresničevanju drugih pomembnih nalog medijev v javnem interesu piše Dnevnik.

Naslovnica Dnevniku, ki napoveduje novo medijsko vojno proti sedanji vladi. (Foto:Posnetek zaslona-Dnevnik)

Komisije so bile v preteklosti za okras za delitev več milijonov davkoplačevalskega denarja tranzicijskim medijem s sumljivo lastniško strukturo!
Kot nam je odgovoril predstavnik ministra za stike z javnostjo Mitja Iršič se je tej komisiji upravičeno zdelo povsem absurdno, “saj bi to pomenilo, da bodo enak delež sredstev deležni tako najboljši in najslabši projekti. Komisija hoče, da se z nagrajevanjem najboljših medijskih projektov vzbuja duh konkurence.”

Vse kaže, da so bili v preteklosti komisije bolj za okras kot za resno strokovno delo. Tiskovni predstavnik ministra za kulturo še sporoča v osebnem imenu, da je bila vloga komisije “kar se tiče njenih ocen povsem trivializirana, saj je šlo za čisto pravo socialistično redistrubicijo.”

Tiskovni predstavnik ministra za kulturo Mitja Iršič zavrača vse očitke osrednjih medijev. (Foto: posnetek zaslona)

To nas ne sme čuditi, saj ima večina dominantnih medijev svoje korenine nastanka v nekdanjem totalitarističnem režimu in še danes njihovi uredniki podpirajo dokazano zgrešeno politično ideologijo. V svojem poročanju so šli tako daleč, da pritožba na odločbo ni mogoča. “Pritožba je seveda mogoča. Na odločitve komisije prejšnjih vlad so se mediji redno pritoževali in pritožbe zaradi pomanjkljivih obrazložitev na sodišču dobivali,” razkriva Iršič.

 

So pa v Dnevniku vsaj napisali, zakaj niso prejeli sredstev. Pri merilu politične uravnoteženosti so si prislužili nič točk od možnih desetih točk. Iz Ministrstva za kulturo so jim napisali, da iz projekta ne izhaja, na kakšen način bo zagotovljeno redno in objektivno  ter uravnoteženo predstavljanje političnega delovanja in stališč raznih organizacij in posameznikov so zapisal v svoji odločbi.

 

Stojan Petrič, Bojan Petan in Uroš Hakl. (Foto: STA/Demokracija)

 

V naslednjih dneh bo spet sledil cel medijski eksodus na predstavnike vlade, da izčrpavajo “javne” medije in da delujejo v “obveščanju” slovenske javnosti. Čas je, da si nalijemo čistega vina. Dnevnik, Večer, Delo, Mladina so izrazito levo usmerjeni zasebni mediji. Njihovi lastniki so tranzicijski tajkuni Stojan Petrič, Bojan Petan in Uroš Hakl. V našem mediju smo večkrat poročali prav o njihovih aferah, o katerih pa osrednji mediji molčijo kot miške.

 

Po javnih podatkih hitro ugotovimo, da je peščica levih medijev dobivala na desetine milijonov davkoplačevalskega denarja le zato, ker vsak dan bijejo hud ideološki ter umazan politikantski boj proti dolgoletnemu liderju slovenske desnice Janezu Janši in njegovim podpornikom. Bog ne daj, da bodo sredstva od države dobili Nova24tv, Demokracija, Domovina, Požareport, Portalplus,Vfokusu, Dosje Mojce Vočko, NTA ali drugi manjši drugače misleči medij. V primeru, da je le eden izmed teh medijev bil izbran na razpisu, lahko pričakujete najmanj 20 tujih člankov, kjer bodo predstavniki Društva novinarjev Slovenije kričali, da je Janša “diktatorsko” ubil “javne” medije.

 

Ne smete pozabiti, da za te medije ni problematično podpirati nezakonite proteste v času najhujše zdravstvene krize v moderni dobi. Samo se spomnite na lanski februar, ko je razpadla Šarčeva vlada. V demokratičnih procesih je popolnoma normalno, da obstaja mehanizem v Ustavi, da se lahko sestavi nova vlada. To se je tudi zgodilo in je bila izvoljena nova demokratična vlada pod vodstvom Janeza Janše. Za njih je popolni demokratični proces predstavljal konec demokracije in pot v diktaturo.

Vprašajmo se, zakaj bi morali njihove laži plačevati vsi slovenski davkoplačevalci. Čas je, da enako kot v primeru STA, svoje levo nazorske medije financirajo sami kot to počne preostalih več kot 2500 registriranih medijev v državi in nihče o njih ne joče o koncu medijske svobode.

Luka Perš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button