Quantcast
Informer
Spletni posrednik informacij

Odkar je bila Fajonova nastavljena na vrh SD, v mesecu dni naštela kar 11 nastopov!

0

V zadnjem mesecu odkar je evropska poslanka Tanja Fajon na mestu predsednice stranke Socialnih demokratov (SD) zamenjala Dejana Židana, praktično ni tedna, da je ne bi zasledili v kakšnem od medijev, kjer sodeluje v intervjuju, portretu ali pogovoru. Če primerjamo nastope prejšnjega predsednika stranke, v istem obdobju, lahko opazimo, da Fajonova občutno prednjači z nastopi v medijih, kar upravičeno poraja slutnjo, da mainstream mediji poskušajo krepiti njeno moč.

Lahko opazimo, da je Židan v prvem mesecu vodenja stranke, v primerjavi s Fajonovo, ki je na funkcijo predsednice, nastopila 28. maja letos, užival občutno manj medijske pozornosti kot njegova naslednica. Razlika je namreč očitna 11:2. Vodi seveda Fajonova.

 

Če izvzamemo poročanje tabloidnega tiska, lahko opazimo, da se je Fajonova pojavila v Oddaji pogovor z opozicijo na RTV Slovenija že na dan svojega imenovanja. V oddaji so se med drugim pogovarjali o tem, kako se tretja vlada Janeza Janše spopada s povsem novim izzivom za svet, tudi Slovenijo, in o tem, kako preseči razdeljenost. Že dva dni kasneje, konkretneje 30. maja, se je Fajonova kot nova predsednica Socialnih demokratov znašla v portretu Dnevnika, ki je v lasti tajkuna Bojana Petana.

dnevnik 1

Foto: Printscreen

V mesecu juniju se je 5. junija pojavila v intervjuju Mladine z naslovom “Kako se lahko zdi komurkoli, ki je moder politik, politični režim na Madžarskem dober?”, naslednji dan, 6. junija, pa je bilo mogoče intervju z naslovom “Antijanšizem ni dovolj, potrebujemo alternativo” že zaslediti v Večeru, ki sicer velja za glasilo Socialnih demokratov. Očitno so na javni RTV Slovenija začutili, da je glede Fajonove  občutno zašitje, zato so jo 14. junija povabili v oddajo Politično s Tanjo Gobec, kjer je spregovorila o napetem razmerju med vlado in opozicijo, neuspešnem interpeliranju ministra Zdravka Počivalška, napovedi interpelacije ministra Aleša Hojsa zaradi preklica prepovedi koncerta Thompsonu ter odgovornosti za incident na italijanski meji. Sicer je res, da se je v studiu javne hiše pojavila poleg vodje poslanske skupine SMC Janje Sluga, a roko na srce, v studio bi lahko povabili tudi kakšnega druga prvaka opozicije.

mladina 1

Foto: Printscreen

tanja fajon naslovka

Foto: Printscreen

19. junija se je Fajonova pojavila v intervjuju za Regionalobala.si z naslovom “Nisem radikalna levičarka, ne zmerna sredina, sem ponosna socialdemokratka”, kjer je poskušala ustvariti vtis, da zna poslušati vse, čeprav stojijo na drugem političnem bregu. “Nimam težav sodelovati tudi s politiki z drugačnimi pogledi, razumem, da so med nami razlike in prav je, da so razlike, dokler se pogovarjamo na kulturen način,” je zatrdila. Naslednji intervju je bilo mogoče zaslediti že dan kasneje v Gorenjskem glasu z naslovom “Človek naj bo pred kapitalom”. 

gorenjski glas

Foto: Printscreen

Tekom prejšnjega konca tedna, natančneje 21. junija, se je pojavila v intervjuju časnika Svet24 z naslovom “Kdorkoli uporablja takšen jezik, bi moral za to odgovarjati”, kjer je med drugim izrazila veliko zaskrbljenost nad komunikacijo predsednika vlade Janeza Janše, ki širi tovrsten jezik na družabnih omrežjih. Na začetku tega tedna, v ponedeljek 22. junija, se je pojavila kot gostja v studi VTV in v Studiu City na nacionalni televiziji, kjer sicer ni spregovorila o kakšni konkretni vsebini. bistvo pogovora je bilo namreč izražanje gneva nad predsedniom vlade, ki gre Fajonovi zelo v nos. V petek 26. junija, se je Fajonova pojavila še v intervjuju za Primorske novice z naslovom “Ni se vredno ukvarjati samo z Janšo”, kjer je  izpostavila, da bo SD na Obali potrebovala svežo energijo in nov zagon.

Če primerjamo medijsko pojavljanje Fajonove in Židana lahko opazimo, da se je Židan v mesecu dni od nastopa svojega mandata, v medijih pojavil le z dvema intervjujema in sicer na Odmevih v javni hiši RTV Slovenija, 28. maja 2014,  kjer je spregovoril o prevzemu vodenja stranke SD in 6. junija istega leta, kjer je v intervjuju za Sobotno prilogo Dela med drugim izpostavil, da ga je v politiko pripeljala Pahorjeva prepričljivost.

delo dejan %C5%BEidan

Foto: Printscreen

Kot lahko vidimo je razlika v pojavljanju v medijih očitna. Večinsko usmerjeni levi mainstream mediji so si očitno zastavili misijo, kako čim bolj promovirati Fajonovo kot vodjo levice in jo v očeh Slovenk in Slovencev prikazati kot bodočo premierko, ki naj bi si želela sodelovanja. Seveda je jasno, da je to daleč od realnosti, Fajonova namreč vse od nastopa funkcije predsednice stranke iz dneva v dan kaže večjo stopnjo radikalnosti, saj se sodeč po objavah stežka upre obračunavanju s tistimi, ki ji politično ne odgovarjajo.

Hana Murn