Politika

Se bo leva cirkusantska opozicija opravičila javnosti in ministrici Simoni Kustec, ker je dokazano zavajala glede zaprtja šol?

Kakšne so strokovne podlage za to, da so slovenske šole rekordno dolgo časa zaprte?” so se spraševali v SD. “Zaprtje šol med prvimi v Evropi in vztrajanje pri njihovem zaprtju najdlje v tem prostoru,” je med interpelacijo dejal poslanec Levice Matej T. Vatovec.

 

Že takrat je bilo znano, da je leva opozicija ves čas zavajala glede zaprtja šol in proti ministrici za izobraževanje celo vlagala interpelacije. Se bodo sedaj, ko so znani uradni podatki, opravičili javnosti in ministrici Simoni Kustec?

Sredi marca smo bili priča interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, ker naj bi bile po besedah četverčka KUL šole v Sloveniji v primerjavi z drugimi v Evropi rekordno dolgo zaprte. V LMŠ, torej stranki, katere predsednik je v najtežjem času vrgel puško v koruzo, so ministrici med drugim očitali: “Ko so tisti, ki jih predstavlja oz. bi jih morala predstavljati, pozivali k rešitvam, je ministrica govorila o treh Z-jih: znanju, zdravju, zaupanju. V bistvu pa je šlo za zaprto, zaprto, zaprto.”

V stranki SD so se kritično spraševali o tem, kakšne so strokovne podlage, da so slovenske šole rekordno dolgo zaprte. “Slovenski otroci so doma in se izobražujejo na daljavo najdlje od vseh otrok v Evropski uniji, kjer ponekod šol sploh niso zapirali, čeprav so za druge dejavnosti veljale stroge omejitve,” so navajali. S kritikami niso skoparili niti v stranki Levica. Matej Tašner Vatovec je na interpelaciji očitajoče navajal naslednje: “Zaprtje šol med prvimi v Evropi in vztrajanje pri njihovem zaprtju najdlje v tem prostoru”.

Statistični podatki so zgovorni

Statistika govori sama zase. Če pogledamo podatke, lahko vidimo, da smo imeli v Sloveniji 154 dni zaprte šole. Na Irskem so bile šole zaprte 163 dni, na Češkem 166 dni, na Poljskem 171 dni, na Madžarskem 180 dni, na Slovaškem 181 dni, v Latviji 187 dni, v Romuniji 195 dni, v Nemčiji 227 dni, v Italiji pa kar 249 dni. Kot lahko vidimo iz priloženih podatkov, je imela le Danska šole zaprte manj časa kot Slovenija, in sicer 121 dni. Kakorkoli, po svetu so se nuje zaprtja šol, s tem pa omejevanja stikov, prav tako zavedali. Šole so bile tam zaprtje še dlje, v ZDA so bile te zaprte 308 dni, v Kanadi pa 336 dni.

 

Na podlagi povsem izmišljenih trditev vložili celo interpelacijo

Trditev, da so bile šole v Sloveniji zaprte najdlje v Evropi, je povsem izmišljena, politiki leve opozicije pa so namerno zavajali javnost. Glede na stališče, ki so ga v opozicijskih vrstah zagovarjali na interpelaciji, je očitno, da bi sami šole odpirali prej, čeprav je bila zdravstvena stroka po svetu enotna, da zaprtje šol pomembno prispeva k zmanjšanju števila stikov, s tem pa k zmanjšanju prenosa virusa. Toliko o ponavljanju mantre, kako je nujno prisluhniti stroki. Sami so namreč v preteklosti že dokazali, koliko v resnici dajo nanjo. Stranka SD denimo se je kljub jasnemu stališču stroke zavzemala za šolo brez mask. Glede na to, da je tudi to prispevalo k rasti števila okužb, bi bilo prav, da ima stroka še naprej glavno besedo, ko gre za odgovarjanja na zdravstvena vprašanja.

Omenjeni statistični podatki samo še dodatno dokazujejo, da so bili očitki opozicije v obliki serijskih interpelacij namenjeni zgolj enemu cilju, in ta je, da se zruši vlado. Ker jim te niso uspele, smo jih lahko v petek videli na ulicah. Nekateri težko razumejo, da je v demokracijah nekaj normalnega, da se oblast menja.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button