Slovenija

RTV še ne dolgo nazaj rovarila, da je v uporabi le tretjina Geneplanetovih ventilatorjev!

Danes vsi še kako potrebni!

Avgusta je RTV Slovenija v svojem članku izpostavila, da nobena izmed bolnišnic ne uporablja dobavljenih respiratorjev Geneplaneta, 30 pa so jih uporabljali za zdravljenje drugih bolezni. Kot so ob dobavi ugotovili, bi morali za zdravljenje bolnikov s covidom-19 nabaviti dodatno opremo. Izkazalo se je, da skladiščeni ventilatorji le niso bili tako neuporabni, kot so zagotavljali na RTV. Te dni je število okužb strmo naraslo, prav tako število bolnikov, ki so nujno potrebovali predihavanje. Minister za zdravje Tomaž Gantar se je zato odločil za nabavo dodatne opreme za ventilatorje, s čimer so zagotovili uporabo skladiščenih ventilatorjev in zagotovili primerno oskrbo vsem tistim, ki jo potrebujejo. 

Glede na kritične razmere, ki so bile na obzorju že spomladi, je država preko Zavoda za blagovne rezerve šla v lov za najbolj povpraševano medicinsko opreme – ventilatorje za predihavanja. Družba Geneplanet je dostavila 90 ventilatorjev, nakar je stroka ugotovila, da ventilatorjem primanjkuje ustrezna dodatna oprema, zato so dobavo za preostalih 110 naročenih, prekinili. Slovenija v podoben položaj kot je bil v Italiji k sreči ni prišla, vlada pa je vseeno odreagirala hitro in učinkovito, tudi pri nabavi zaščitne opreme in si tako zagotovila dovolj zalog za težke čase.

Pametni si naredijo zalogo za hude čase
Spomnino, avgusta so na RTV Slovenija objavili poročilo o uporabi ventilatorjev Geneplaneta. Zapisali so, da od vseh dobavljenih ventilatorjev SiriusMed R30, bolnišnice uporabljajo le 30 teh, zaradi neustrezne opreme, ostali pa so v skladišču. Vendar takrat nismo imeli zagotovila, da tudi v Sloveniji ne bo prišlo do težkih razmer, podatki pa so pokazali, da je drugi val udaril veliko bolj silovito, nabavljena zaščitna oprema in medicinski pripomočki pa so se izkazali za še kako koristne. “Očitek, da je v uporabi le tretjina ventilatorjev je na ravni očitka, da si ravnal negospodarno, ker si sklenil protipožarno zavarovanje in ti hiša še ne gori,” se je na neutemeljene očitke javnega medija takrat odzval vodja vladne posvetovalne skupine za sprejemanja protikriznih korona ukrepov dr. Matej Lahovnik.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je sporočil, da so bolnišnicam zagotovili in dobavili 60 kompletov dodatne opreme za omenjene ventilatorje, kar pomeni, da bodo omenjeni skladiščeni ventilatorji tako postali uporabni za zdravljenje covid-19 bolnikov. Dodatno vsak dan povečujejo kapacitete v vseh bolnišnicah, za dodatno opremo v bolnišnicah pa so zagotovili še dodatnih 37,8 milijona evrov.

Število hospitaliziranih in na intenzivni negi še vedno raste
Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo in intenzivno nego, se še vedno vztrajno povečuje. Po zadnjih podatkih so zaradi covida-19 hospitalizirane 703 osebe, kar je 43 več, kot dan poprej. Na intenzivni negi se zdravi 122 pacientov, kar pa je trinajst več, kot dan poprej.

Sara Rančigaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button