Slovenija

Raper Zlatko zaradi navzkrižja z zakonom izgubil status samozaposlenega v kulturi!

Raper Zlatan Čordić – Zlatko je izgubil status samozaposlenega v kulturi s tem pa tudi nekatere privilegije, ki jih status prinaša. V odločbi ministrstva za kulturo so obrazložili, da je v zadnjem letu bistveni del ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti. Kot ključen razlog navajajo vpletenost raperja v protipravna ravnanja, ki se preganjajo skladno s kazenskopravno zakonodajo.

Raper Zlatan Čordić – Zlatko, eden vidnejših obrazov protestniškega gibanja proti vladi, je izgubil status samozaposlenega v kulturi in s tem tudi nekatere privilegije, ki so mu pripadali vse od 15. julija 2014, ko je bil vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi.

Toda statusa samozaposlenega v kulturi Čordić ni izgubil, ker bi bil zgolj nasprotnik vlade in bi se mu ta maščevala za njegovo protivladno aktivnost, temveč ker je s svojimi javnimi izpadi večkrat prestopil mejo dopustnega in celo kaznivega.

Zlatko ni zgled slovenskega kulturnika
Spomnimo, da je Čordić vse od začetka protivladnih protestov izstopal po svoji drznosti. Redno se jih je udeleževal, kljub prepovedi zbiranja in kričal z megafonom ter tako vplival na množice. Ni spoštoval preventivnih zdravstvenih ukrepov, čeprav so strokovnjaki že od vsega začetka svarili pred drugim jesenskim valom epidemije covida-19 –  s smrtonosnejšimi posledicami kot pri prvem. Hkrati je javno protestnike pozival, naj si vzamejo maske dol z obrazov in tako izkažejo nepokorščino državi.

Foto: Družabna omrežja

Da ima Čordić težave s samokontrolo, je prvič resno opozoril nase na državni proslavi ob dnevu državnosti, ko je želel povsem nepovabljen vdreti na prizorišče in z megafonom zmotiti nagovor predsednika države Boruta Pahorja. Že takrat je policiste zmerjal z “robocopi” in varovanje primerjal z okupacijo Ljubljane pod fašizmom. Nato je šlo samo še na slabše, njegovi izpadi so postajali brutalnejši, policija pa ga je tolerirala z neverjetno potrpežljivostjo.

Foto: STA

Na Nova24TV si ga bomo nedvomno najbolj zapomnili po napadu na našega snemalca, ko ga je sprva verbalno napadel, nato pa mu je iz rok ukradel snemalno kamero. Dogodek je zagotovo eden najbolj predrznih napadov na novinarstvo v zgodovini Slovenije, kar so potrdila in obsodila številna novinarska združenja. Toda, če bi po vsem tem pričakovali Čordićevo streznitev, bi se zmotili.

Foto: Facebook

Sodu je povsem zbil dno incident v sredo 23. novembra, ko je Zlatko s svojim znancem na cesti sredi belega dne “obkrožil” direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milana Kreka in pričel z nadlegovanjem pod pretvezo, da želi odgovore na nekatera vprašanja. Zasledovanje in snemanje je potekalo vse od Kotnikove do Trubarjeve ulice, Krek pa je pretresen nad dogodkom, incident prijavil kriminalistom.

Po vsem do sedaj videnem bo raper Zlatko težko prepričal javnost, da je zgolj žrtev maščevanja zlobne oblasti. Čordič je predvsem žrtev samega sebe in lastne nepremišljenosti, v svobodni državi pa je potrebno za svoja dejanja prevzemati tudi odgovornost. Časi dednih privilegijev na podlagi ideološke ali krvne povezanosti so k sreči mimo, za status samozaposlenih v kulturi pa naj veljajo najstrožji standardi, med katerimi je poleg pomembnega doprinosa k slovenski kulturi tudi visoka integriteta posameznika.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button