Covid19Svet

Preverjanje dejstev s strani Deutsche Welle razkrilo: Povezav med cepivi proti covid-19 in smrtnimi primeri niso našli

Vse odkar svet čaka na distribucijo cepiv, so uči uprte v tiste, ki so se cepili proti covidu-19. Poročila o tem, kako naj bi cepiva proti covidu-19 povzročala smrtonosne stranske učinke, so se že od sredine marca pojavljale na naslovnicah medijev.

Ljudje bi se morali zavedati, da se za vsako zgodbo skrivajo stvari, ki niso vidne na prvi pogled.

Potem, ko je nemški Deutsche Welle preučil poročila iz številnih držav – iz Italije, Avstrije, Južne Koreje, Nemčije, Španije, ZDA, Norveške, Belgije in Peruja- je prišel do ugotovitve, da zdravstvene oblasti niso ugotovile vzročne povezave med cepljenjem in smrtnimi primeri.

Preberite tudi: Študija Oxforda: Tretji odmerek cepiva AstraZeneca še dodatno povečuje učinkovitost cepiva!

Italija

Severnoitalijanska dežela Piemont okoli Torina je tekom preiskave smrti učitelja, ki je umrl dan po cepljenju, ukazala takojšnjo prekinitev cepljenja s cepivom AstraZeneca. Do te novice je prišlo nekaj dni potem, ko je Italija začasno ustavila še en paket cepiv AstraZeneca zaradi preiskave sumljivih smrti dveh moških na Siciliji, ki sta bila pred tem cepljena. Regionalna vlada je v spletni izjavi dejala, da je bila odločitev bolj previdnostne narave, saj pred odločitvijo ni bilo sledu o povezavi med cepljenjem in smrtnimi žrtvami. Da gre zgolj za previdnostni ukrep je potrdil tudi vodja vodja regionalnih zdravstvenih služb Luigi Genesio Icardi.

Avstrija


V naši severni sosedi je zaokrožila novica o smrti 49-letne medicinske sestre, ki naj bi umrla potem, ko je bila cepljena. Nato naj bi zaradi pljučne embolije po poročanjih medijev umrla še ena ženska. Avstrijski urad za varnost v zdravstveni negi se je na novice odzval tako, da je odredil, da se zavržejo preostali odmerki serije cepiv AstraZeneca in to čeprav zdravstvena stroka sploh ni potrdila nobene vzročne povezave med cepljenjem in smrtnimi žrtvami.

Odbor za oceno tveganja na področju farmakovigilance (PRAC) pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) je pri tem opozoril, da ne vidi znakov, da bi cepljenje povzročilo takšna stanja, ki so navedena med stranskimi učinki cepljenja s tem cepivom. PRAC je ob tem nadalje navedel, da informacije, ki so na voljo, kažejo, da število tromboembolijskih dogodkov pri cepljenih ljudeh ni večje od tistega, opaženega pri splošni populaciji.

Foto: epa

Južna Koreja

Korejska agencija za nadzor in preprečevanje bolezni (KDCA) je nekaj dni po začetku cepilne akcije poročala, da sta dve osebi umrli po cepljenju proti covidu-19. Nato je agencija pričela s preiskavo. Kasnejša poročila z dne 12. marca so pokazala, da je po cepljenju umrlo 15 oseb. Omenjeni posamezniki so dobili cepivo AstraZeneca, ki so ga v Južni Koreji dajali samo osebam, mlajšim od 65 let. Pri tem pa je marsikdo pri poročanju pozabil omeniti, da so skoraj vsi, ki so umrli, pred tem imeli določene zdravstvene težave

Namestnik vodje agencije za komunikacije Seung-ho Choi je za Deutsche Welle dejal, da so prišli do zaključka, da je mogoče izključiti povezavo med stranskimi učinki cepljenja in smrtjo teh osmih bolnikov, o katerih se je poročalo do 6. marca. Prav tako so preučili možnost resne alergijske reakcije ali anafilaksije, ki po cepljenju morda ni zaznana. Agencija je zatrdila, da je mogoče oba dejavnika izključili kot vzroka smrti. Večina zadevnih pokojnikov je namreč že trpela zaradi že obstoječih zdravstvenih stanj, kot so cerebrovaskularne ali kardiovaskularne bolezni.

Nemčija


Inštitut Paula Ehrlicha (PEI), ki je v Nemčiji zadolžen za cepljenje, je do sredine marca preučeval 113 prijavljenih smrtnih primerov v državi. V vseh teh primerih so umrli stari, med 46 in 100 let, in to ravno v času od ene ure do 19 dni po cepljenju. Od teh 113 jih je 20 umrlo zaradi okužbe s covidom-19 (19 od njih ni imelo popolne zaščite pred cepljenjem). Po besedah ​​Brigitte Keller-Stanislawski, vodje oddelka za varnost medicinskih izdelkov PEI, je 43 ljudi umrlo zaradi že zaradi prej obstoječih zdravstvenih stanj ali drugih okužb. “Na podlagi podatkov, ki jih imamo, domnevamo, da so bolniki umrli zaradi bolezni, ki so jo imeli že prej, smrt pa je bila naključna v skladu s časom cepljenja,” je povedala za nemško televizijo N-tv.

Čeprav ni komentirala posameznih primerov, je dejala: “Bili so zelo hudo bolni, šlo je za bolnike s številnimi osnovnimi boleznimi.” “Če se cepijo starejši ali ljudje s hudimi že obstoječimi boleznimi, bo kmalu po cepljenju prišlo do določenega števila naključnih smrtnih žrtev, ki jih ni mogoče vzročno povezati s cepljenjem,” je v svojem varnostnem poročilu poudaril Inštitut Paula Ehrlicha, ki se je pri tem fokusiral na 20 primerov cepljenih posameznikov, ki so umrli v času bolezni covid-19. Pri osebah, ki so umrle, so zaznali bolezni, kot so karcinomi, ledvična insuficienca, bolezni srca in arteriosklerotične spremembe, ki so verjetno predstavljale vzrok smrti.

Foto: epa

Glede na to, da je pri nekaterih ostal vzrok smrti neznan, je vredno opozoriti na izračune Inštituta Paul-Ehrlich, ki je v svojem poročilu glede smrtnih primerov z nejasnim vzrokom, o katerih so poročali do 31.01.2021, zapisal, da ti niso pogostejši od pričakovanega števila smrtnih primerov. Po besedah ​​Ulrike Protzer, virologinje na Tehniški univerzi v Münchnu, je bilo število smrtnih primerov po cepljenju pod pričakovanim številom smrtnih primerov brez cepljenja. “Če primerjate to, je dejansko tako, da je po cepljenju umrlo manj ljudi, kot bi pričakovali,” je povedala za javno radiotelevizijo ARD.

Španija

Španski mediji so poročali, da je po prejemu prvega odmerka cepiva BioNTech-Pfizer v enem izmed španskih domov za ostarele umrlo devet ljudi, ki so že imeli predhodne bolezni. Direktor doma za starejše občane El Salvador v Lagarteri je dejal, da so se simptomi, kot so glavobol ali občasna driska, pri prebivalcih pričeli kazati po petih dneh, zdravnik pa jim je povedal, da so to lahko stranski učinki cepljenja. Vseh devet smrtnih primerov pripisujejo zapletom z okužbo s covidom-19, ki so posledica izbruha, ki se je zgodil med pripravo na cepljenje.

Vodja doma za starejše je dejal: “Cepivo vas bo zaščitilo, okužbe ne izvirajo iz časa prvega cepljenja.” Tudi po cepljenju je možno, da se bolezen razvije, če je cepljenje potekalo v obdobju inkubacije koronavirusa (5-6 dni). Okužiti se je mogoče tudi po cepljenju, saj praviloma začne delovati 10-14 dni po prvem odmerku, so navedli na Inštitutu za nalezljive bolezni Robert Koch (RKI).

Tako ruski, kot kitajski mediji so se razpisali o omenjenem primeru, pri čemer pa je ruski jasno navedel, da ni dokazov, da bi cepivo resnično igralo kakršno koli vlogo pri smrti.

ZDA


Novica o tem, da je vladna baza podatkov v ZDA do sredine marca pokazala 181 smrtnih primerov zaradi cepiva covid-19, je močno odmevala v Indiji. Pri tem je potrebno omeniti, da je to poročanje temeljilo na izjavi organizacije Health Health Defense, skupine, ki nasprotuje cepljenju in jo vodi ugledni nasprotnik cepljenja Robert F. Kennedy mlajši. Ta je znana po tem, da podaja napačne informacije glede cepivi in se gre temu primerno propagando proti cepivom. Kljub temu, da so navedbe povezane z linki, ki vodijo do strani Nacionalnega informacijskega centra o cepivih (NVIC) (organizacije, ki se je opisuje, kot eno najbolj vplivnih, ki nasprotuje cepljenju) to medijev ni zmotilo, da ne bi poročali, kako naj bi šlo za trditve na podlagi podatkov iz vladne baze podatkov.

Če se človek poglobi lahko vidi, da NVIC trdi, da so njihovi podatki pridobljeni iz sistema, kamor se poroča o neželenih dogodkih glede cepljenja (VAERS). Glede na to, da izrecno piše, da lahko vsakdo vloži poročilo VAERS, vključno s starši in bolniki, in da samo na podlagi poročil VAERS-a ni mogoče ugotoviti, ali je cepivo povzročilo ali prispevalo k neželenim dogodkom ali bolezni. Poleg tega VAERS spodbuja ponudnike cepiv, da poročajo o pomembnih zdravstvenih težavah, ne glede na to, ali menijo, da je vzrok cepivo.

Norveška

Norveška agencija za zdravila, Statens Legemiddelverk, je preiskala skupno 33 poročil o smrtnih primerih v domovih za ostarele po cepljenju stanovalcev, in sicer 26. januarja 2021. V nadaljnji analizi je agencija zapisala, da veliko prebivalcev domov za ostarele, ki so bili cepljeni, predstavljajo krhke ali dolgotrajne bolne ljudi. Vsak dan naj bi v norveških domovih za ostarele ali drugih podobnih ustanovah umrlo povprečno 45 ljudi. Iz tega razloga so po njihovih navedbah pričakovane smrtne žrtve, ki se zgodijo v času po cepljenju, vendar to ne pomeni, da je ravno cepivo vzrok smrti.

Temu je pritrdil tudi Odbor za oceno tveganja na področju farmakovigilance (PRAC) pri Evropski agenciji za zdravila. V poročilu je namreč navedeno, da pregled ni razkril nobenih pomislekov glede varnosti in dodal, da se zdi (več) že obstoječih bolezni verjetna razlaga za smrt. Pri nekaterih posameznikih je bila paliativna oskrba že uvedena pred cepljenjem.

Foto: iStock

Belgija

V Belgiji je Zvezna agencija za zdravila in zdravstvene izdelke (FAMHP) poročala, da je po cepljenju proti koronavirusu umrlo 14 ljudi. Kakorkoli, vzročnosti pa vendarle niso našli. Vsi bolniki so bili starejši od 70 let in pet nad 90 let, je poročal Brussels Times. Nadaljnje podrobnosti o umrlih posameznikih niso bile objavljene. “Dejstvo, da prijavljeni smrtni primeri niso predstavljali skupne klinične slike, je precej pomirjujoč element, pa tudi dejstvo, da so se smrtni primeri zgodili po spremenljivem časovnem obdobju,” je za Bruselj Times zatrdil FAMHP.

Peru


V Peruju so poročali, kako naj bi prostovoljec umrl tekom testiranja cepiva proti covidu-19. Univerza Cayetano Heredia, ki je izvajala študijo glede kitajskega cepiva Sinopharm, je morala razkriti podatke o preskušanju cepiva potem, ko je zaradi pljučnice, povezane s covidom-19, umrl udeleženec študije, poroča Reuters. Po razkritjih iz sojenja je bilo ugotovljeno, da umrli prostovoljec vendarle ni prejel cepiva, temveč je bil v skupini, ki je prejemala placebo. V izjavi je univerza dejala: “Pomembno je določiti, da smrt udeleženca ni povezana s cepivom, odkar je ta prejel placebo.”

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button