Informer
Spletni posrednik informacij

Premier Janez Janša v izogib ponovnim absurdnim obtožbam slovenske vlade pozval predsednico Evropske komisije k ustanovitvi neodvisne komisije!

0

“Spoštovana gospa predsednica, ne želimo, da se saga z neutemeljenimi obtožbami zoper slovensko vlado, podobno kot leta 2007, še naprej širi po Evropi – na žalost deloma tudi s pomočjo posameznikov iz institucij EU – saj se večinoma uporablja za prikrivanje resničnih težav, s katerimi se sooča naša demokracija,” je predsednik vlade Janez Janša na predsednico Evropske komisije Ursulo Von der Leyen naslovil pismo za ustanovitev ad hoc delovne skupine, sestavljene iz predstavnikov Evropske komisije in ostalih institucij, da v najkrajšem možnem času obišče Slovenijo in se prepriča o stanju demokracije, vladavine prava, neodvisnosti sodstva in svobode ter pluralnosti medijev v Sloveniji.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je zaradi obtožb podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove in ponavljajočih se obtožb tiskovnih predstavnikov Evropske komisije v zvezi s svobodo tiska v Sloveniji, predsednici Evropske komisije Ursuli Von der Leyen predlagal ustanovitev ad hoc delovne skupine, ki bi obiskala Slovenijo in se prepričala o stanju medijev, vladavine prava, neodvisnosti pravosodja in stanja demokracije.

Premier Janša je zapisal, da Slovenija s 1. julijem letošnjega leta prevzema predsedovanje EU in si ne ne želi, da bi se enako kot leta 2008, ponovila zgodba o 571 podpisanih novinarjih, ki so v evropsko javnost poslali pismo, da predsedovanje predstavlja grožnjo za celotno Evropsko unijo. Tudi takrat so namreč številni evropski mediji nekritično povzemali te absurdne obtožbe in jih ponavljali.

Absurdnim obtožbam je potrebno narediti konec
Janša opozarja, da se pred novim predsedovanjem kar vrstijo podobni poskusi, organizirani s strani istih oseb z liste 571 podpisanih iz leta 2007, z žalostjo pa ugotavlja, da pri tem sodelujejo tudi uradniki evropskih institucij. Ker se Slovenija odgovorno pripravlja na predsedovanje EU, premier Janša opozarja pred ponovnimi absurdnimi obtožbami, zato vabi ad hoc delovno skupino, sestavljeno iz predstavnikov Evropske komisije (lahko pa tudi sodelujejo predstavniki Evropskega sveta in Evropskega parlamenta), da v najkrajšem možnem času obišče Slovenijo in se prepriča o stanju demokracije, vladavine prava, neodvisnosti sodstva in svobode ter pluralnosti medijev v Sloveniji.

Blaž Zgaga in Matej Šurc (Foto: STA)

Pobudnika Peticije zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji Blaž Zgaga in Matej Šurc. (Foto: STA)

Predsednik vlade v nadaljevanju izpostavi, da ima Slovenija res težave s stanjem demokracije, vendar pa so vzroki veliko globlji in starejši, povezani z elementi nedokončane tranzicije – najbolj zloglasne primere tudi predstavi. Janša Von der Leynovi zagotovi, da bo slovenska vlada omogočila članom delovne skupine dostop do vseh potrebnih informacij, hkrati pa jo pozval, da se čim prej dogovorijo za oblikovanje skupine, ki bi v poročilu tudi predlagala z evropskimi normami skladne ukrepe, s katerimi bi Slovenija odpravila probleme nedokončane tranzicije.

1 1

 

2 1

3

4

Sara Kovač

Foto STA
Objavite komentar