Politika

Predstavljamo vam slovenske stranke: SD

Drugi dan nove rubrike, v kateri vam predstavljamo slovenske stranke, predstavljamo SD ali socialne demokrate.

 

Zgodovina stranke

Socialni demokrati so nastali na združitvenem kongresu levih, socialdemokratskih in socialističnih strank 29. maja 1993, ko so se v Združeno listo socialnih demokratov združile takratna Socialdemokratska prenova, Delavska stranka, Socialdemokratska unija in skupini iz Socialistične stranke Slovenije in DeSUS. Na svojem 5. kongresu 2. aprila 2005 se je stranka preimenovala v Socialne demokrate. Sporno: na svoji spletni strani trdijo, da so z zmago na volitvah leta 2008, na pragu največje gospodarske in finančne krize po 2. svetovni vojni, prvič v demokratični zgodovini Slovenije sestavili socialdemokratsko vlado. Izjemno težko je namreč reči, da kakšna vlada ni bila socialdemokratska. Od začetkov do danes se je zvrstilo kar nekaj predsednikov SD – ja, spomnimo se jih:

Dr. Ciril Ribičič, Peter Bekeš, Dr. Janez KocijančičBorut Pahor, Dr. Igor Lukšič in Mag. Dejan Židan. Danes je predsednica SD – ja Tanja Fajon, po našem mnenju že zdaj daleč najslabša predsednica SD – ja v zgodovini. Ne samo, da se po osebnosti ne more meriti s kakšnim Lukšičem, celo s Pahorjem, Fajonova bo za vedno ostala poster popolne sorošoizacije SD – ja, ki se je bodo, to je naša napoved, člani SD – ja v prihodnosti, če bo stranka obstala, globoko sramovali.

Stranka o sebi

“Socialni demokrati smo socialnodemokratska levosredinska stranka. Smo tradicionalna, uveljavljena in množična stranka z razvejano mrežo regionalnih, lokalnih in interesnih organizacij. Socialni demokrati smo edina slovenska politična stranka, ki je polnopravna članica Stranke evropskih socialistov in Progresivne alianse. Utemeljeni smo v boju delavstva za socialne, ekonomske in politične pravice, v boju žensk za enakost in enakopravnost, v uporu slovenskega naroda zoper nacizem in fašizem ter v zgodovinskem prizadevanju za razvoj človekovih pravic in mednarodnega prava. To so zgodovinske reference, v katerih črpamo navdih za nove izzive: organizirati družbo, da uresniči skupne cilje.”

Komentar uredništva: V kratkem tekstu je veliko neukih puhlic. Npr. ponos na članstvo v “progresivni aliansi. Skozi zgodovino se je spreminjal pogled na to, kaj je progresivno, njihov problem, ko to uporabljajo kot referenco per se, je v tem, da sta nacizem in fašizem, ki ju črtijo kot absolutno zlo, bili progresivni gibanji, nad katerima se je navduševal cel svet. Težko je SD jemati resno, ko govori o človekovih pravicah – medtem ko se njeni člani klanjajo kipu masovnega morilca in ideološko ostajajo zakopani v jarkih NOB – ja.

Vir: SD

Komentar uredništva: Puhlice. Vrednote niso dejavniki in nikogar ne morejo usmerjati, četudi dobrovoljno vzamemo kot metaforo, pa…SD – ja so polna usta izrazov kot so solidarnost, svoboda, strpnost, demokracija, človekove pravice in trajnostne skrbi za prihodnost. Kaj pa ti izrazi pomenijo? Se sami držijo svojega poslanstva. Vemo, da npr. niso solidarni do SDS – a, Janeza Janše, Nove24 TV, volivcev SDS – a. Do njih niso strpni, solidarni. Njim ne privoščijo svobode oziroma jo doživljajo kot nekaj nasprotnega. Demokracija? Za nas, ne pa zanje. Človekove pravice…Kidrič much?

“Socialni demokrati veljamo za eno najbolje organiziranih političnih sil v Sloveniji. Dobra organiziranost nam omogoča, da smo v stalnem stiku z ljudmi v lokalnih okoljih in da lahko s tem dobro prevajamo njihove interese in potrebe v svoje politične odločitve.” Naj spomnimo, da je njihov nekdanji član, Emil Rojc, vedno trdil prav nasprotno, da nimajo posluha za stik z ljudmi v lokalnih okoljih.

Vir: Facebook

Uredništvo NTA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button