Politika

Predsednik vlade Janša Möderndorferju: “Hvala, ker končno nosite masko!”

Oktobrsko plenarno zasedanje Državnega zbora se je pričelo s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade, Janezu Janši. Med najbolj izpostavljanimi vprašanji so bila tista o pripravljenosti Slovenije na drugi val epidemije, odgovarjal pa je tudi na očitke, npr. Janija Möderndorferja, ki je predsedniku vlade očital, da je vlada poleti zamudila z zapiranjem meje s Hrvaško, da ni posebne bolnišnice za bolnike s covidom in da je premalo aktiviranih zdravnikov in zdravstvenih delavcev za spopadanje z drugim valom.

Predsednik vlade, Janez Janša, je v ponedeljek na oktobrskem plenarnem zasedanju Državnega zbora gladko zavrnil očitke poslanca Janija Möderndorferja, češ da njegova vlada Slovenije ni dobro pripravila na drugi val epidemije.

Njun dialog se je pričel, s strani Möderndorferja, konfrontirajoče, saj je omenjeni predsedniku vlade poleg vprašanja še zabičal, naj “nanj odgovori kot predsednik vlade, ne kot na Twitterju“. Očital mu je, da je vlada poleti zamudila z zapiranjem meje s Hrvaško, da ni posebne bolnišnice za bolnike s Covidom, da je premalo aktiviranih zdravnikov in zdravstvenih delavcev za spopadanje z drugim valom in kot problem izpostavil odpovedovanje operacij, kar lahko ogroža življenja.

Janez Janša: “Hvala, ker končno nosite masko”
Predsednik vlade se je na provokacijo odzval tako, da je Möderndorferju odvrnil, da se mu zahvaljuje, da končno nosi masko. Spomnimo, da je Möderndorfer še pred kratkim bil eden redkih poslancev, ki je zavračal nošenje maske in celo pozival, da vlada ukrep nošenja mask umakne. Glede bolniških postelj je predsednik vlade povedal, da je za hospitalizirane bolnike na voljo najmanj 400 postelj, in to ob manjšem zaustavljanju dejavnosti kot spomladi. Ni pa bilo mogoče podvojiti števila zdravstvenega kadra, saj se ga tako hitro ne da izšolati.

Poslanec Jani Möderndorfer se je na eni izmed sej odbora DZ odločil, da ne bo nosil zaščitne maske. (Foto: posnetek zaslona, RTV)

Na očitek glede zapiranja meje s Hrvaško je odgovoril, da je bila Slovenija ena od prvih držav, ki je zaprla mejo s Hrvaško. Je pa bilo poleti, ko so bile meje po vsej Evropi odprte, težko zajeziti širjenje okužbe s strani mladih. Velike probleme ima danes zaradi tega tudi po mnenju mnogih država z najboljšim zdravstvenim sistemom v Evropi, Nizozemska. Njihov sistem je tako preobremenjen, da morajo določene paciente voziti v Nemčijo. Primerjaje, Slovenija nima nobenih podobnih težav, glede česar je predsednik vlade še optimistično dodal: “Mi pa smo zmogli doslej in bomo zmogli tudi v prihodnje, ko bo obremenitev še večja,” je dodal.

Politika naj stopi skupaj
Glede aktiviranja zdravnikov za pomoč pri zdravljenju bolnikov s covidom pa je dejal, da so rešitve predstavljene, tudi načrt je bil predstavljen vnaprej, a da bi pri tem tudi opozicija morala biti v večjo pomoč, pa je vse smiselne predloge ukrepov, primerljive s tistimi, ki jih sprejemajo po vsej Evropi, zavračala.

Na to mu je Möderndorfer odgovoril, da bo opozicija vedno podprla dobre predloge, bo pa proti temu, da se “v imenu covida zaničuje znanstveno in kulturno delo”, pri čemer ni povsem jasno, kaj je s tem mislil in na katero prakso se je naslanjal, ko je zatrjeval dobronamernost in kooperativnost opozicije. Podal je tudi predlog, da DZ opravi razpravo o Janševem odgovoru. DZ bo o njegovem predlogu glasoval v sredo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button