Slovenija

Poveljnik sil SV brigadir Miha Škerbinc: Za zmago v vojni smo zaslužni vsi Slovenci

Naslednje leto bo 30 let samostojne slovenske države, ki ima svojo samostojno vojsko, ki je kot v vsaki državi pomemben element njene suverenosti.

 

Poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc je povedal, da se vojna ne začne s prvim strelom, niti se vojna ne odvija samo na vojaškem področju. Ko gledamo na vojno in na tiste, ki so zaslužni za zmago v vojni leta 1991, je potrebno pogledati nekoliko širše. Posebej je potrebno poudariti gospodarsko politični del, ki nam je ob osamosvojitvi omogočil razvoj tržnega gospodarstva, kar pa nam je kasneje omogočilo, da smo se lahko priključili Evropski uniji in razvitim državam. 

Poveljnik sil Slovenske vojske, brigadir Miha Škerbinc, pravi, da smo v času slovenske osamosvojitve imeli modro politično vodstvo in zrele narodne voditelje. Na drugi strani pa smo imeli vešče pripadnike obrambnovarnostnega sistema, vojake in policiste. “Kot vojak bi rad izpostavil junake takratne teritorialne obrambe. Vsak, ki je moral takrat prijeti za orožje, je bil zame junak. Med temi junaki pa smo imeli tudi nekaj herojev,” je povedal Škerbinc za Radio Ognjišče.

 

Po njegovem mnenju je bilo trinajst takih, ki so takrat po vojni dobili najvišje vojaško odlikovanje, častni vojni znak. Osem dobitnikov teh nagrad je žal dalo v vojni tudi svoje življenje. V vojni se vedno gre zato, da se lomi volja nasprotnika, zato moramo biti ponosni na to, da smo za zmago v vojni zaslužni vsi Slovenci, je prepričan. “Vojna bi lahko trajala deset let, hkrati pa bi lahko bila Jugoslovanska vojska veliko bolj invazivna, kot je bila. Nedvomno je šlo za vojno, kjer je šlo za odkrit kinetični spopad,” pove o vojni za Slovenijo.

Vojna za Slovenijo, ki se je začela 26. oziroma 27. junija 1991, se je končala s podpisom Brionske deklaracije 7. julija 1991. Na fotografiji: slovenska teritorialca na osvojenem tanku JLA (Foto: Peter Lemut).

 

Čuti se negativen prenos moči med Vzhodom in Zahodom


Slovenija je varna in socialna država in smo zelo zanimivi za tujce. “Slovenci smo takšni, da bi si marsikdo iz Evrope želel živeti pri nas, ravno zaradi tega občutka varnosti. To pa seveda ne pomeni, da nismo ogroženi,” je še poudaril. V zadnjih letih smo priča vedno večjemu povečanju strateških sil, kar pa izhaja iz več dejavnikov. Najbolj pomemben je negativen prenos moči med Vzhodom in Zahodom in tekmovalnost med državami. Po drugi strani se soočamo z ekološkimi težavami. V Evropi pa se je situacija politično zelo poslabšala takrat, ko je Evropska unija prekinila prijateljski odnos z Rusko federacijo. Zavezništvo NATO se zato trudi, da se v vseh štabih nagiba k mirnim in odvračalnim ukrepom.

Miha Škerbinc (Foto: STA)

“Današnja mladina bolj malo ve, kaj se je dogajalo v vojni za Slovenijo,” je še poudaril Škerbinc. Mladi bi se morali zavedati kaj pomeni samostojna država, biti neobremenjeni, a bi morali vseeno vedeti, kakšne grozote prinaša kot opomin za prihodnost. Po razumevanju tega bodo tako lažje razumeli, kaj pomeni pripravljenost vojske na vojno stanje.
Miha Škerbinc (Foto: STA)

Najbolj pomembna faktorja v vojski sta obramba in odvračanje. Odvračanje pomeni sprožanje procesov v glavi potencialnih nasprotnikov. “Jaz z svojimi ravnanji in dejanji vplivam na razmišljanje potencialnega nasprotnika,” je še obrazložil Škerbinc.

Epidemija je povzročila krizo globalnih razsežnosti. V takem primeru se lahko kriza poveže v večjo krizo, ki nastane iz kompleksnih situacij, kot se je na primer na Hrvaškem zgodil potres, zato v takšnih primerih obstaja veliko možnosti, da nastane velik konflikt ali vojna. Na primeru Italije pa smo lahko videli, da je v njihovi situaciji morala pomagati prav vojska, ki je odličen sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.
Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš, predsednik vlade Janez Janša in poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske (PPSS) Miha Škerbinc (Foto: STA)

Vojska je bila ocenjena za čas miru zadovoljivo, za čas vojne pa negativno. “Pripravljenost vojske je v največji meri odvisna od virov, ključen vir pa je denar. Prepričan sem, da v Slovenski vojski ni problem ne stroka, ne volja, ne znanje in da enostavno, ko bodo zagotovljeni potrebni viri, bo skozi nekaj let se pripravljenost skozi izgradnjo zmogljivosti tudi dvignila na nivo, ki ga država potrebuje,” je obrazložil. Kot smo videli na primeru krize s koronavirusom, ob naravnih nesrečah ali v vojni za Slovenijo, je zelo pomembno, da imamo sile, na katere lahko realno računamo, da bodo funkcionirale v času vojne in v času miru opravljale tudi druge naloge. V letošnjem letu so opazili večji priliv kot odliv kadra, kar se je zgodilo prvič po letu 2008 in je zelo pozitivna novica. Dolgoročna usmerjenost v vojski temelji na tem, da bi lahko imeli čim bolj številčen kader.

 

 

Sara Kovač /Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button