Politika

Robert Polnar ekskluzivno za Nova24TV o Karlu Erjavcu VIDEO

V petkovi Temi dneva 15. januarja 2021, je novinar Luka Svetina uvodoma povedal, da je “bil po devetih mesecih napovedi, vendarle vložen predlog konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše, s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem, ki pa je uspel zbrati zgolj 42 podpisov.

 

Poslanec Branko Simonovič, je v pisni izjavi za javnost, namreč sporočil, da nezaupnice ne more podpisati, saj da vsebina pravzaprav nakazuje nezaupnico stranki DeSUS.” Kot je v nadaljevanju še dejal Svetina, je prvopodpisani poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Erjavec je v izjavah za medije v zadnjih dneh napovedoval, da prevzema odgovornost za 43 podpisov poslancev, pod nezaupnico Janševi vladi.

“Kolega Jurša in Hršak sta dejansko popolnoma spremenila svoje mnenje in sta od ideje ustanavljanja poslanske skupine nepovezanih poslancev odstopila. To tudi pomeni, da sta v celoti sprejela laž Karla Erjavca in ta laž je tudi temelj in osnova vsega njegovega političnega delovanja sedaj, se pravi tudi vložitve konstruktivne nezaupnice,” je ravnanje Karla Erjavca pojasnil izključeni član poslanske skupine DeSUS-a Robert Polnar.

Še v četrtek, 14. januarja 2021 zvečer je Erjavec osorno nastopil v Tarči na RTVSLO, kjer je napovedoval, da bo imel podpise vseh štirih poslancev DeSUS-a, brez Polnerja, v petek pa se je ponovno zapletlo. Sestanek upokojenske stranke dopoldne ni prinesel napredka. Grozilo je celo, da če Erjavcu ne bo uspelo zbrati vseh štirih podpisov, in da bodo poslanci stranke SD umaknili svoje podpise, medtem ko naj bi Levica pričela z iskanjem novega mandatarja. Na vnovičnem sestanku se je poslancem DeSUS-a pridružil tudi prvak LMŠ Marjan Šarec, Simonovič pa je ob tem zapustil Državni zbor. Ob tem je medijem posredoval svoje jasno sporočilo, da svojega podpisa ni prispeval.

 

Glavni razlog za to, kot je pojasnil, je bila vsebina konstruktivne nezaupnice, ki Janši očita neustrezno spopadanje z epidemijo, vendar pa je zdravstveni resor ves čas vodil minister iz vrst DeSUS-a, Tomaž Gantar, zato je to v resnici nezaupnica namenjena upokojencem. V koaliciji KUL so se zatem nadaljevali pogovori, kako stvar izpeljati naprej, zlasti glede tega ali je vložitev nezaupnice sploh smiselna, nakar je pred novinarje končno stopil Franc Jurša, ki je v zadnjih tednih glede celotnega dogajanja molčal. Ob tem je naznanil že znano, da bodo iz štiričlanske poslanske skupine DeSUS-a, zgolj trije poslanci podpisali konstruktivno nezaupnico Janševi vladi. Poudaril je še, da so se za dejanje odločili kot samostojna poslanska skupina, ki pa zaenkrat (še) ni sestavni del že omenjene “lokostrelske” koalicije.

Erjavec navkljub 42 vloženim podpisom verjame v uspeh konstruktivne nezaupnice 

Po slabih dveh urah zamude je nato sledila tudi skupna tiskovna konferenca Koalicije ustavnega loka. Ob tem je Erjavec v skladu s predhodnimi napovedmi s pričetka januarja, sporočil, da so že vložili konstruktivno nezaupnico ter izrazil javno obžalovanje, da mu ni uspelo zbrati 43 glasov. Vendar pa Erjavec kljub temu verjame v uspeh nezaupnice, saj je glasovanje tajno. Kot je še pojasnil, je treba preprečiti vpletanje politike v pravosodje, preprečevanje svobode medijev, poseganje v policijo, državno tožilstvo. Tudi Šarec deli podobno mnenje kot Erjavec, obenem pa kritizira bivšega ministra iz vrst DeSUS-a Gantarja.

Nekdanji poslanec DeSUS-a Robert Polnar. (Foto: Nova24TV, posnetek zaslona)

Predsednica stranke SD Tanja Fajon pa je izrazila svojo skrb, da se čez leto in pol ne želi zbuditi v državi, v kateri jo bo strah. Po njenem prepričanju nas zaskrbljeno spremljajo tuji diplomati in tuji politiki, saj se približuje predsedovanje Slovenije svetu EU. Vodja Levice Luka Mesec pa se ni mogel izogniti primerjavam Janše z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. S takšnim številom podpisov pa ima koalicija KUL bolj malo možnosti, česar se zavedajo tudi predsedniki koalicijskih strank. Tajno glasovanje je sicer napovedano za sredo.

Kljub temu, da so se na Simonoviča vršili grozoviti pritiski, ni podal podpisa pod konstruktivno nezaupnico 

Ob tem je Svetina preko video povezave v studiu gostil poslanca Polnarja, ki je bil pred dnevi tudi uradno izključen iz stranke, ker je javno nasprotoval potezam Erjavca ter obljubil zvestobo Janševi vladi. Vodja oddaje je izpostavil že znano – da je nezaupnica vložena, vendar zgolj s 42 glasovi. Ob tem je Polnarja vprašal ali je pričakoval takšno odločitev Simonoviča, in če je pričakoval, da bi mu na koncu morda sledil še kdo. Polnar je na vprašanje odvrnil: “Kar se tiče reakcije mojega kolega Branka Simonoviča, moram povedati, da sem to pričakoval, midva sva praktično ves čas od začetka tega eksperimenta, ki se ga gre Karl Erjavec, zastopala enako stališče, da tovrstnih zadev ne bova podpirala.” 

Novinar Luka Svetina. (Foto: Nova24TV, posnetek zaslona)

“Vmes se je zgodilo marsikaj, kolega Simonoviča pa so tudi nekoliko stisnili in se je v nekem trenutku vsaj za trenutek premislil, zdaj pa se je vrnil k tistemu prvemu izhodišču, to se pravi, da konstruktivne nezaupnice ne bo podpisal,” je razložil Polnar in v nadaljevanju dejal, da se je Simonovič še odločil, da tudi na glasovanju ne bo dal glasu za nezaupnico. Polnarju se to zdi vredu in tudi glede na vse pritiske, ki jim je Simonovič izpostavljen, to njegovo odločitev izredno spoštuje. Svetina je ob tem spomnil na izjavo, ki jo je dal včeraj Polnar tudi za oddajo Tarča na nacionalni televiziji, da so bili pred mesecem dni odločeni o ustanovitvi svoje poslanske skupine, a so si na koncu trije poslanci le premislili.

Preden je bil Erjavec izvoljen za predsednika stranke, je poslancem DeSUS-a lagal, da ne bo nikakršnega izstopa iz vlade 

“So kdaj povedali zakaj, kdaj so si premislili, nekateri naj bi bili namreč še danes zjutraj, po nekaterih informacijah, neodločeni?” je v nadaljevanju zanimalo Svetino. Polnar je ob tem pojasnil, da ima to za seboj določen razvoj. Potrdil je, da so se odločili za ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev, in sicer v primeru, da bi Erjavec s svojimi eksperimenti, nadaljeval. Ta njihova odločitev je bila sprejeta v začetku decembra na podlagi ugotovljene laži, s katero je Erjavec zmanipuliral poslansko skupino. “Vi morate namreč vedeti, da smo tri tedne preden je bil Karl Erjavec izvoljen za predsednika stranke DeSUS, z njim poslanci opravili razgovor. Na tem razgovoru je bilo jasno povedano s strani Erjavca, da on ne zagovarja izstopa DeSUS-a iz koalicije zaradi izredno zahtevnih razmer, ki so v državi, in da predlaga, da DeSUS ostane v koaliciji kot konstitutiven in predvsem konstruktiven element.” 

Poslanec DeSUS-a Branko Simonovič. (Foto: Nova24TV, posnetek zaslona)

“Mi smo to sprejeli kot dobro politično informacijo. Dva dni po tistem, ko je bil Karl Erjavec izvoljen za predsednika stranke, je svoje mnenje spremenil,” je laganje Erjavca pojasnil Polnar. Kot je še navedel Polnar je tedaj Erjavec prišel pred poslansko skupino z zamislijo, da se takoj izstopi iz koalicije, kar je bilo za poslance seveda nesprejemljivo. Prav zato so to pričakovano posledico, da oblikujejo poslansko skupino nepovezanih poslancev, tudi aktivirali. “Potem pa se je seveda začelo. Sledile so različne oblike pritiskov, prepričevanj. Najprej se Erjavčeva kandidatura za mandatarja tudi ni zdela povsem resna, proti novemu letu pa je stvar postajala vse bolj resna,” je še pojasnil Polnar ter razkril, da so njegovi kolegi tedaj pričeli kolebati. V začetku januarja pa se je pokazalo, da je Polnar pri tej zamisli ostal sam, delno pa tudi Simonovič. Kot je še pristavil, sta poslanska kolega Jurša in Hršak, povsem spremenila svoje mnenje in sta od zamisli ustanavljanja poslanske skupine nepovezanih poslancev odstopila.

Laž je temelj in osnova političnega delovanja Karla Erjavca 

“Kolega Jurša in Hršak sta dejansko popolnoma spremenila svoje mnenje in sta od ideje ustanavljanja poslanske skupine nepovezanih poslancev odstopila. To tudi pomeni, da sta v celoti sprejela laž Karla Erjavca in ta laž je tudi temelj in osnova vsega njegovega političnega delovanja sedaj, se pravi tudi vložitve konstruktivne nezaupnice.” Glede predvčerajšnjega dogajanja pa se je Polnarju zdelo najbolj zanimivo indikativno ravnanje enega od poslancev DeSUS-a, ki je dobil zamisel, da bo dal podpis za konstruktivno nezaupnico, kar je tudi storil, in da bo glasoval za razrešitev sedanje vlade. V kolikor konstruktivna nezaupnica ne bo uspela pa bo naslednji dan normalno nadaljeval sodelovanje z obstoječo vlado. Ob tem so mu predočili, da to verjetno ne bo mogoče, česar pa mu ni bilo mogoče dopovedati. Tako je tudi dejansko prispeval podpis pod konstruktivno nezaupnico.

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec. (Foto: Nova24TV, posnetek zaslona)

Svetina je ob tem spomnil, da je na srečanje poslanske skupine DeSUS-a, naposled prišel tudi Šarec ter vprašal kaj bi tam lahko počel. Polnar je ob tem zatrdil, da ne ve, kaj je nekdanji premier tam počel in ga tudi ne zanima. Verjetno pa so se potem, ko je bilo že jasno, da Simonovič sploh ni dal svojega podpisa, odločali ali naj sploh vložijo nezaupnico ali ne. “Mislim pa, da mi danes živimo zelo turbulentne čase. In ti turbulentni časi stimulirajo tudi popolnoma nekritične ambicije pri določenih posameznikih. Konkretno mislim gospoda Erjavca.” Kot je še dejal Polnar, so te nekritične ambicije tudi prevladale. In ne glede na to, da imajo zgolj 42 podpisov, so se odločili in konstruktivno nezaupnico vložili.

V parlamentu se ves čas vrtijo okoli zvestobe predsedniku stranke in stranki, ne pa tudi zvestobi domovini 

Svetina je ob tem izpostavil še ugibanja ali bodo tisti, ki so dali svoje podpise, dejansko tudi glasovali za konstruktivno nezaupnico. Polnar je ob tem dejal: “Tega ne vem in ne želim manipulirati s tem oziroma kalkulirati. Te tri ljudi, govorim o Jurši, Hršaku, sem v dveh letih in pol dodobra spoznal, torej njihov način dela in njihov način razmišljanja in odkrito povem, da jim ne verjamem ničesar,” je bil še oster Polnar. Glede odnosa do poslanskega dela pa je rekel, da sta s kolegom Simonovičem izkazala nekaj, kar je precej neobičajno in morda tudi malce nenavadno. Oba namreč ne pristajata na vlogo, ki jo večina poslancev v parlamentu sprejema, to je na vlogo odvečnega. Vse razprave v Državnem zboru se po njegovem opažanju, gibljejo zgolj okoli zvestobe in pripadnosti. “Okrog zvestobe predsedniku parlamentarne stranke, ali pa okrog pripadnosti stranki sami. Nobena razprava se ne vodi okrog osebnosti poslanca, ali pa denimo okrog pripadnosti državi oziroma domovini.” 

Koalicija KUL. (Foto: Nova24TV, posnetek zaslona)

“Jaz želim biti poslanec na popolnoma drugačen način, danes je to izkazal tudi Branko Simonovič. Za mene je poslanska funkcija izjemno pomembna. Zdi se mi, da je za državo pomembna in jo s takšno odgovornostjo tudi opravljam. Zelo sem vesel, še enkrat poudarjam, da se je za takšno pot odločil tudi kolega Simonovič.” Svetina pa je spomnil tudi na besede Erjavca, ki je navedel svoje razloge za vložitev nezaupnice, in ki je govoril o “mračnjaški Sloveniji”, kjer se ruši demokracija, kjer se napada medije in kjer je ljudi strah. “Zanima me, če tudi vi pod Janezom Janšo, vidite Slovenijo tako?” “Poglejte, to so neumnosti. Politika sili ljudi v raznorazne ekshibicije, in kar se tiče ekshibicij Karla Erjavca, mislim, da smo se jih v zadnjih 15 letih nagledali.”

Erjavec ni nikakršen uspešen politik, ampak povsem običajen “aparatčik” 

Včeraj sem tudi poslušal, kako silno uspešen politik je to bil. On ni bil nikakršen uspešen politik, ampak je čisto navaden “aparatčik”, zakaj, če bi bil uspešen politik, bi on leta 2018 na volitvah v DZ, dobil 30 ali 40 odstotkov v svojem okraju, ne pa, da sploh ni bil izvoljen.” Polnar pa se je dotaknil tudi razlogov za vložitev konstruktivne nezaupnice in glede svojega nasprotovanja tem razlogom, kot že poprej izpostavil Erjavčevo laž. Poleg slednje pa je navedel še dva razloga: prvi razlog je sklicevanje na to, da država oziroma njena vlada ne obvladuje epidemije, se pravi zdravstveni razlog, ob čemer je bil ves čas minister za zdravje prav Gantar, ki je član DeSUS-a, kar pomeni, da je vložitev te konstruktivne nezaupnice, dejansko vložitev nezaupanja samemu sebi, to pa je zelo jasno navedel tudi Simonovič.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. (Foto: sta)

Drugi razlog pa je to, da se ves čas očita vladi in njenemu predsedniku, da škodujeta mednarodnemu ugledu Slovenije. “Predstavljajte si, da denimo konstruktivna nezaupnica uspe. Mi bomo parlamentarna demokracija, v kateri bo predsednik vlade, predsednik stranke, ki je dobila na volitvah, pet odstotkov glasov. In povem vam, da po tej lastnosti, bomo dejansko postali neke sorte “butnskalarski” politični unikum, v tistih državah, ki parlamentarno demokracijo uporabljajo kot temeljni politični sistem. Mislim pa, da to ni ravno v prid mednarodnemu ugledu Slovenije.” 

Štirje poslanci DeSUS-a bi lahko ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev 

Ob tem je Svetina navedel še znano mnenje Polnarja, da nezaupnica ne more uspeti ter ga vprašal, kaj to pomeni glede njegove prihodnosti v aktualni vladi oziroma v tej koaliciji pa tudi za prihodnost Simonoviča ter za prihodnost kmetijskega ministra Jožeta Podgorška. Polnar je ob tem dejal, da kar se tiče uspeha ali neuspeha konstruktivne nezaupnice, meni da ne bo uspela, saj za to tudi ni nobenih realnih podlag. Kot je še dejal, bodo nadaljevali normalno delo. Tako Polnar kot tudi Simonovič bosta podpirala aktualno vlado pri vseh njenih dejavnostih. “Stvar nadaljnjega dogovarjanja, predvsem s predsednikom vlade, glede ravnanja ostalih poslancev je, kako bomo te zadeve formalizirali.” 

Kot je še pojasnil, se osebno še vedno nagiba k temu, da bi glede na vse, kar se je sedaj dogajalo, posebej glede na povsem neuravnovešena ravnanja Erjavca, štirje poslanci, torej Jurša, Hršak, Simonovič in Polnar, oblikovali poslansko skupino nepovezanih poslancev, uredili pogodbeno razmerje z vlado in na takšen način izpeljali mandat do kraja. Glede Podgorška pa je dejal, da misli, da je prava oseba na pravem mestu, glede na njegovo strokovno usposobljenost, njegovemu obstanku pa je naklonjen tudi premier, je pa to dobro tudi za državo.

Domen Mezeg

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button