Svet

Poljska znova brani Evropo

Migrantska invazija na Poljsko je dosegla nove razsežnosti. Migranti napadli mejni prehod, Poljaki branili mejo z vodnim topom. Nemški levičarski politiki napadli Poljsko. Trdijo, da Poljska krši ženevsko konvencijo o beguncih.

Leta 1683 je poljski kralj Jan III. Sobieski s svojo vojsko v bitki pred Dunajem porazil mogočno otomansko silo, preprečil nadaljnji vdor Turkov v notranjost naše celine in tako obranil Evropo pred tujimi zavojevalci. Leta 2021 se Poljska na svojih mejah zoperstavlja novi invaziji, ki jo danes sicer imenujemo migrantska kriza, in znova brani Evropo pred vdorom tujih hord. Kot smo že poročali, se je stanje na belorusko-poljski meji začelo hitro zaostrovati, potem ko so skupine migrantov poskušale nasilno vdreti na območje Poljske. Takšnih vdorov je bilo več, prišlo je tudi do naskoka na mejni prehod Kuźnica-Bruzgi, ki so ga poljske obmejne službe, policija in vojska preprečile z uporabo vodnega topa. Ob obrambi mejnega prehoda 16. novembra je bilo ranjenih dvanajst Poljakov; devet policistov, dva pripadnika mejne straže in en vojak. Čeprav v Bruslju govorijo o humanitarni krizi in pomoči nemočnim beguncem, gre spet predvsem za mlade, sposobne moške, ki na poljske varuhe meje mečejo kamenje in druge predmete, ki jim pridejo pod roke. Medtem je v javnost prišel tudi posnetek, kako migranti izpostavljajo tistih nekaj otrok, ki so z njimi, cigaretnemu dimu, da imajo solzne oči pred kamerami osrednjih medijev, ki zatem pišejo o nebogljenih in objokanih beguncih.

 

Napad na mejni prehod


Kljub jokavim poročilom osrednjih medijev in krokodiljim solzam “humanitarcev” pa nam prizori napada na mejni prehod Kuźnica-Bruzgi kažejo resnično stanje, in sicer, da gre za pravo pravcato invazijo. Poljska se sicer z migrantsko krizo, ki so jo sprožile zdajšnje beloruske oblasti, sooča že od poletja. Vendar pa so se v preteklih mesecih migranti skušali skriti pred budnimi očmi poljskih varuhov domovine, pretihotapiti neopazno na območje Evropske unije, v začetku novembra pa so postali pogumnejši. Tako so večkrat odkrito pred policisti uničevali mejno ograjo in druge prepreke ter z beloruske strani obmetavali policiste in vojake, ti pa so jim odgovarjali s solzivcem. 16. novembra pa so migranti organizirano hoteli vdreti skozi omenjen mejni prehod. Poljske oblasti trdijo, da so napad organizirale beloruske varnostne službe, ki spodbujajo migrante in jim pomagajo uničevati in prečkati mejo.

Foto: epa

Migranti so ob naskoku mejnega prehoda obmetavali poljske obmejne službe in policiste s kamenjem, Poljaki so jim odgovorili z vodnim topom in tako obranili mejni prehod. Poljsko obrambno ministrstvo je poročalo, da so beloruske službe migrante opremile s t. i. granatami za omamljanje, ki so jih ti zatem metali v poljske vojake in policiste. Navzočnost svojih beloruskih “kolegov” med napadom so potrdili tudi poljski policisti. Med napadom je bilo ranjenih dvanajst pripadnikov poljskih varnostnih služb.

Nož v hrbet Poljski?


Glede reševanja trenutne situacije sta začela pogovore beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki uporablja migrante za “hibridno vojskovanje”, in odhajajoča nemška kanclerka Angela Merkel. Strinjala naj bi se, da morajo pogovori o rešitvah potekati med Minskom in Brusljem. Merklova je sicer poudarila, da je treba poskrbeti za humanitarno pomoč dobrih 2.000 migrantov, ki so ob meji. Evropska unija naj bi bila že namenila 200.000 evrov humanitarne pomoči Mednarodnemu Rdečemu križu v ta namen, zbrala pa naj bi še dodatnih 500.000 evrov za pomoč migrantom. Pri tem je zaskrbljujoče, da je bila Poljska v pogovorih očitno “pozabljena”, saj naj bi težave reševal neposredno Bruselj. Poljski premier Mateusz Morawiecki je sicer prav tako govoril z nemško kanclerko, poudaril pa je, da ne sme priti do nikakršnega sporazuma, ki ne vključuje privolitve Poljske.

Levičarji znova na strani migrantov


Že pred napadom na mejo pa so se znova oglasili globalistični politiki, ki so bili kritični do Poljske in podpirajo sprejem migrantov v Evropsko unijo. Nemški politiki iz vrst zelenih so tako mnenja, da je treba migrante sprejeti in razporediti po evropskih državah. Iz vrst levice pa so se pojavile kritike Poljske, češ da “nezakonito” vrača migrante nazaj čez mejo. V uradni izjavi nemške stranke Levica je tako zapisano, da je treba za vse tiste, ki iščejo zavetje – v tem primeru gre večinoma za mlade moške, ki poskušajo nasilno nezakonito prečkati mejo –, omogočiti azilne postopke. Sovoditeljica Levice Susanne Hennig-Wellsow je prav tako poudarila, da Nemčija in Evropa potrebujeta nebirokratski sprejemni postopek in v luči nedavnih nemških volitev dodala: “Pričakujem, da bo imela nova koalicija več političnega poguma, da hitreje sprejme begunce na humanitarni osnovi.” Jürgen Trittin iz vrst zelenih pa je izjavil: “S Poljsko se moramo resno pogovoriti o tem, kako ravna z begunci.” Po mnenju tovrstnih migrantoljubcev bi morala Poljska zagotoviti beguncem primerne postopke. Poljska naj bi po njihovih besedah kršila ženevsko konvencijo o beguncih in dublinski sporazum. Tako se liberalni politiki in levičarji znova postavljajo na stran migrantov in upajo, da bodo lahko še hitreje uvažali nove volivce, ne zavedajoč se, da “toleranca žre samo sebe”.

Andrej Sekulović

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button