Informer
Spletni posrednik informacij

Peter Jančič o “dovoljenju” nekdanjega predsednika KPK Štefaneca za opravljanje “popoldanske” dejavnosti Vesela: “To je nepredstavljivo!” VIDEO

0

Na podlagi vpogledov v zbirko dokumentarnega gradiva je bilo ugotovljeno, da Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) z zahtevanimi dokumenti v materialni obliki ne razpolaga, so odgovorili v uradni odločbi potem, ko je portal Siol na njo, decembra lani, naslovil zahtevo za dostop do dokumentov, v katerih naj bi se KPK opredelil o združljivosti funkcije predsednika Računskega sodišča RS Tomaža Vesela z njegovo funkcijo v mednarodni nogometni zvezi Fifa.

 

Tomaž Vesel je sicer za portal Siol decembra lani povedal, da je pred nastopom nove funkcije v mednarodni nogometni zvezi s tem seznanil KPK in jo prosil za njeno stališče.

“V pisnem odgovoru so mi sporočili, da ne vidijo nobenega konflikta interesov in da sta funkciji združljivi,” je takrat dejal Tomaž Vesel. KPK torej dokumentov v katerih naj bi se opredeljeval do Veselovih funkcij nima. So pa pred dnevi dejali, da je po razpoložljivih informacijah šlo pri podaji mnenja o opravljanju dodatne dejavnosti pri mednarodni nogometni zvezi za neposredno komunikacijo med predstojnikoma obeh organov, kar lahko potrdi nekdanji predsednik komisije Boris Štefanec.

 

“Mi smo kot medij reagirali, ker je predsednik Računskega sodišča RS povedal, da ima neko dovoljenje KPK,” je v oddaji Tema dneva uvodoma pojasnil odgovorni urednik portala Siol Peter Jančič. Zanimalo jih je namreč s kakšno dokumentacijo in na kakšen način je KPK dovolil, da lahko Vesel opravlja popoldansko delo za 200 tisoč evrov na leto. “Ta argumentacija je zanimiva in pomembna, ampak ne samo zaradi njega samega, ampak vseh drugih, torej kdo vse še lahko opravlja takšna opravila s takšnimi dodatnimi zaslužki.”

 

Kako pa posluje KPK, da predsednik nekaj dela mimo svoj institucije?
Po besedah Jančiča je odgovor, ki so ga dobili, prazen. “Mi smo samo izvedeli, da na KPK-ju nimajo nobene dokumentacije, da bi o tem kakorkoli odločali. Bivši predsednik KPK Štefanec pa je javno povedal, da je on neko dovoljenje dal. To je skrajno zaskrbljujoče. Kako pa posluje KPK, da predsednik nekaj dela mimo svoj institucije, torej, da ta institucija nič ne ve o tem, kaj delajo?” Jančič je prepričan, da je to vredno resne in velike pozornosti. “Na drugi strani pa še vedno ostaja dilema. Ali je bilo to prav? Ali bi KPK, če bi odločala, to dovolila ali ne? Odgovora še nimamo. Čakamo še nanj.”

jancic svetina

Foto: Nova24TV

Na vprašanje, ali lahko predsednik KPK da predsedniku Računskega sodišča neke vrste ustno dovoljenje, je Jančič odgovoril, da meni, da je to popolnoma nepredstavljivo. Če predstavlja neko institucijo mora namreč delati v okviru te institucije. “Delovati mora uradno, formalno, pustiti za sabo dokumentacijo. To, da on kot zasebnik v popoldanskem času nekomu dovoljuje, da nekaj počne. To je nepredstavljivo. Dilema je konec koncev, kaj sme senat KPK-ja. Na kakšen način lahko posluje? Ali morajo voditi dokumentacijo ali lahko delajo nekaj kar kot zasebniki, da se potem tega ne da preverjati?,” je poudaril Jančič in ob tem dodal, da to ni dobro poslovanje. “Tu ne gre samo za Vesela, potrebno je ugotoviti za prihodnost,” je prepričan.

 

Nenavadno, da zgodba drugih medijskih hiš ne zanima


Jančič pravi, da se mu zdi zelo nenavadno, da ta zgodba ne zanima drugih velikih medijskih hiš, ker zgodba ima vse prvine, ki bi morale pritegniti resne medije. Gre namreč za poslovanje pomembnih državnih institucij, državnih funkcionarjev. “Očitno je, da ni bilo vse prav in dobro. To, da je nekdo funkcionar v pomembni nogometni organizaciji, ki je bogata in včasih tudi sponzorira koga v tej državi, pa ne bi smel predstavljati razloga za ravnanje medijev. Če je to razlog, potem smo res v hudih težavah.” 

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je izrazil skrb, da se vrši medijski pritisk in da gre za raziskovanje v času, ki je neprimeren, ker je v pripravi revizijsko poročilo v zadevi nabave zaščitne opreme. Jančič je prepričan, da je ta argumentacija pomembnega funkcionarja mednarodne nogometne organizacije popolnoma neverjetna oblika pritiska na medije v Sloveniji in dogajanje v Sloveniji, da se ne razčisti neko dogajanje, ki očitno ni bilo pravilno, ko gre za KPK in Računsko sodišče RS. “To, da na tak način predsednik pomembne nogometne organizacije kot odvetnik brani gospoda Vesela, mislim, da ni v skladu z vlogo, ki jo ima. Kot odvetnika ga razumem, ampak ne pa kot predstavnika pomembne nogometne organizacije, ki se mora zavzemati za poštenje in za to, da so stvari razčiščene. V njihovem interesu je to, ne zgolj našem, torej naše države in medijev.” Jančič je tukaj razočaran nad Čeferinom.

Jančič je povedal, da sedaj čakamo, da s tem dovoljenjem kdo postreže. “Dokler ga ne, ne moremo reči drugega, kot da je problem velik.” Poudarja, da KPK na vprašanje ali sta funkciji nezdružljivi, sploh še ni odgovorila. Izvedeli so namreč le, da presojanja sploh ni bilo, odgovor tako še morajo dati. “Država potrebuje odgovor, da ve, kaj je dovoljeno in kaj ni. Vesel me preseneča, da tega podrobneje ne pojasni,” je poudaril in dodal, da se v tej zadevi nima smisla sprenevedati.

 

Če bi bili v KUL usklajeni, bi nastopili z enim stališčem


V povezavi z aktualnim političnim dogajanjem je Jančič pojasnil, da se mu zdi neverjetna izjava Marjana Šarca, ki je priznal, da v popolnoma normalnih razmerah Karla Erjavca ne bi podprl za mandatarja, ker je njegova stranka LMŠ zmagala ne pa DeSUS. S tem je dal vedeti, da ga podpira kot nekakšno začasno figuro. “Ta izjava je zelo nenavadna. Tudi za Erjavca je nerodno, če Šarec reče, da je Erjavec zgolj prehodna figura. Nenavadna je tudi izjava Tanje Fajon, ki nam jo je poslala,  kjer piše, da so v KUL usklajeni, potem pa pošiljajo ločene izjave. Če bi bili usklajeni, bi pričakovali, da bi skupaj nastopili z enim stališčem,” je poudaril in dodal, da se tukaj pojavlja nekaj resnih dilem.

V povezavi z dogajanjem v stranki DeSUS je Jančič dejal, da se je pojavljajo vprašanje, ali bo Erjavcu uspelo prepričati, da ga podprejo v kandidaturi za premierja. “Do sedaj ni bil uspešen, a vendarle v DeSUS se zaenkrat niso odločili še za nič. Vlada potrebuje jasno večino. Mislim, da je vladna stran potrpežljiva. Je pa res, da ko v stranka v koaliciji pridi do stališč, ki so popolnoma opozicija v prid, napoči čas, ko mora predsednik vlade urgirati. Tudi v stranki SMC se morajo dogovoriti ali so sami za sebe ali proti sebi.”

 

Interpelacija dodatno dokazuje, da je opozicija agresivna


Glede prihajajoče interpelacije je Jančič poudaril, da ta dodatno dokazuje kako zelo je opozicija agresivna. Gre namreč že za tretjo interpelacijo v krajšem času. “Prejšnja vlada je imela le interpelacijo proti Erjavcu. Tukaj je prišlo skoraj do četrte proti Aleksandri Pivec. Drugo je vsebina.” Jančič je prepričan, da bi bilo pri  nevladnih organizacijah prav, da ljudje odločajo komu dati denar, ne pa politika. “Proti temu, da bi odločali ljudje, je bila opozicija, ker so si za nevladnike zagotovili ogromne vsote državnega financiranja.” Glede na to, da sedaj prihaja do očitkov stranki NSi, je Jančič prepričan, da gre za dvojne standarde. “Bolj bi bilo prav, da bi ljudje odločali.” Glede na to, da sta bili v zgodovini uspešni le dve interpelaciji, Jančič meni da bo tudi tokrat interpelacija propadla.

Nina Žoher

Foto Foto: Nova24TV
Izvor/Avtor Nova24.si
Objavite komentar