Politika

Novi obraz, nova prevara?Ali bo Igor Zorčič novi vplivni igralec na levem političnem polu?

Ninamedia, dolgoletno glasilo tranzicijskega omrežja za merjenje javnega mnenja že julija izmerilo, da ima morebitna nova stranka z Igorjem Zorčičem na čelu lepe možnosti, da postane pomemben igralec na levem političnem polu.

Ali bo Igor Zorčič novi vplivni igralec na levem političnem polu? Kako se bodo odzvali na morebitno novo Zorčičevo stranko voditelji KUL-a? Ali bomo kmalu spremljali namesto četverčka KUL že spremljali peterček?

Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič je povedal, da je v zadnjih mesecih ugotovil, da na terenu obstaja želja po nekem novem političnem projektu. Dopušča možnost za ustanovitev nove stranke, hkrati pa pravi, da še ni govora o tem. Zagotovo pa ne bi šlo za stranko ene osebe, torej stranko Igorja Zorčiča je povedal sedanji predsednik slovenskega hrama demokracije.

Besede Zorčiča pa niso iz trte zvite. Že Ninamedia, znana agencija za merjenje javnega mnenja v lasti Golobičevega operativca Nikole Damjanića je v preteklosti nakazala, da ima Zorčič določen potencial pri slovenskih volilcih.

V julijski anketi, ki je bila objavljena v časopisu Dnevnik, so med drugim spraševali, koga bi obkrožili za predsednika vlade, če bi se o tem glasovalo na prihajajočih volitvah.

Zorčiča je na veliko presenečenje izbralo kar 8 odstotkov vprašanih. Za njim sta se uvrstila tako predsednik Levice Luka Mesec ( 5,9 odstotka) in Alenka Bratušek ( 4,9 odstoka). Las pred Zorčičem se je uvrstil Marjan Šarec ( 8,2 odstotka).

Julijska anketa Ninamedia pokazala, da je Zorčič lahko nov pomemben faktor na levem političnem polu 

V anketi Ninamedie z dne 11. 7. 2021  so med drugim preigravali scenarije, da se morajo združiti stranke LMŠ, SAB, Lebnova stranka Z.Dej in Zorčičevi nepovezani poslanci. Spet so s klasično prevaro spraševali slovenske volivce o “novi sredinski stranki”, pri čemer gre za ustanavljanje le še ene antijanšistične stranke.

V Ninamediji so z anketo izmerili, da bi novo “sredinsko stranko” podprlo le 43,6 odstotka, 45,1 odstotka pa jih ne podpira. To pa je tudi jasen znak, da tranzicijsko omrežje slovenskih volivcev ne more v nedogled vleči za nos. Med kandidati potencialne stranke pa so anketiranci namenili največ odstotkov Igorju Zorčiču (20,4 odstotka) pred Šarcem, Bratuškovo in Slugo. Zanimivo, v anketi, ko so spraševali, koga bi obkrožili za predsednika vlade, so Zorčiču namenili osem odstotkov.


				Rezultati ankete NInamedia iz julija.(Foto: Posnetek zaslona-Dnevnik)

Rezultati ankete NInamedia iz julija.(Foto: Posnetek zaslona-Dnevnik)

Zorčiča že v juliju kot nov politični obraz bildala Ninamedia in Mediana

Vse kaže, da je Zorčič po rezultatih ankete Ninamedie spremenil diskurz javnega nastopanja. Seveda niso pozabili dodati tudi v Mediani, da gre za drugega najbolj popularnega politika v njihovi anketi.

S temi rezultati pa je Zorčič postal tudi bolj pogumen v slovenski javnosti, da bi oblikoval svojo novo stranko. Vse več je tudi dokazov, da osrednji mediji pritiskajo na stranke leve sredine, da se povežejo v eno stranko in prekinejo z razdrobljenostjo strank na levem političnem polu.

Gregor Golobič ima odločilen vpliv na tri nepovezane poslance, ki so prebegnili iz Stranke modernega centra. (Foto: Facebook, posnetek zaslona-Škandal24)
Gregor Golobič ima odločilen vpliv na tri nepovezane poslance, ki so prebegnili iz Stranke modernega centra. (Foto: Facebook, posnetek zaslona-Škandal24)

 

Zorčič je v julijskem nastopu v oddaji Politično že takrat obrnil ploščo. Kot izgovor za novo stranko je navedel, da je opravil pogovore z več dejavniki iz opozicije, a da neke posebne volje v opoziciji za zbliževanje oz. združevanje ni. Med drugim je dejal, da ni nikoli rekel, da je ne bo ustanovil, ampak se mu ideja ne zdi več tako brezvezna.

Kdaj bo odločitev o ustanovitvi stranke sprejel, bo jasno enkrat v prihodnje. Skupina nepovezanih poslancev spominja na predhodnike Zaresa. Tudi takrat se je iz članov Liberalnih demokratov ustanovila nova poslanska skupina Zares.

Kljub temu, da Zares ni nastopal na volitvah leta 2004, so zaradi ustanovitve parlamentarne stranke imeli privilegij, da so lahko nastopali na predvolilnih soočenjih kot parlamentarna stranka. Enak scenarij režiserji tranzicijskega omrežja pripravljajo tudi sedaj.

Luka Perš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button