Družba

Nova grožnja premierju Janši na Twitter-u

Če v drugih evropskih državah v primeru tovrstnih groženj najvišjim predstavnikom oblasti postopajo resno, je pri nas slika povsem drugačna. Ker pristojne institucije ne odreagirajo, smo priča konstantnim grožnjam, ki lahko pripeljejo do eskalacije nasilja. To se je pri nas odrazilo na nedavnem protestu proti pogoju PCT, da je bila policija primorana v uporabo vodnega topa in solzivca.

 

“Pa kaj se ti oglašaš prokleti kriminalec, ki je Slovenijo, kadarkoli si bil predsednik vlade, spravil na dno. Pa kaj hočeš našo kri. Pazi, da ne boš kje dobil kaj, pazi, ko se boš vsedel v avto,  stol ali kar koli, ker lahko naredi bum ali ko boš prihajal iz stavb, pazi da ne bo kaj v glavo,” je primitivna grožnja, ki jo je uporabnik Twitterja Zoran Mojsić meni nič tebi namenil predsedniku vlade Janezu Janši.

 

V uredništvo Demokracije so prejeli informacije, da je Zoran Mojsić  že od najstniških let vpleten v kriminalne dejavnosti. Kot najstnik naj bi bil član tolpe, ki se je ukvarjala s krajami, kasneje pa naj bi se ukvarjal s preprodajo mamil. Leta 2004 pa je bil obsojen na zaporno kazen zaradi ropa. V Ljubljani je oropal 40-letnico za kar 20 tisoč evrov, pri tem pa jo je porezal po roki in ji prislonil nož na vrat. V svojem čivku sicer premierja Janeza Janšo označuje za “kriminalca”, obenem pa mu grozi, da naj se pazi, da ne bo “dobil kaj v glavo”.

Seveda ima vsakdo pravico do lastnega političnega prepričanja, nihče pa nima pravice drugače mislečemu groziti s smrtjo. Tudi zato, ker 17. člen Ustave RS zagotavlja, da je človeško življenje nedotakljivo. V Sloveniji velja tudi Kazenski zakonik, ki v 297. členu jasno govori o kaznivem dejanju v primeru vzpodbujanja ali razpihovanju sovraštva, ki temelji na političnem prepričanju. Glede na to, da smo po Ustavi vsi enaki pred zakonom, je naravnost nesprejemljivo, da se tolerira ekstremno obnašanje določenih radikalnih levičarjev. Na tem mestu se človek vpraša, kdaj bodo vendarle odreagirale pristojne institucije. Nihče si najverjetneje ne želi, da bi grožnje takega tipa postale sprejemljiva realnost v državi članici Evropske unije.

Janja Strah

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button