Slovenija

Neizmerna neizobraženost slovenskih javnih osebnosti: Ko se transseksualec in nekdanji transvestit izpostavita z neznanjem

Na družabnih omrežjih se je pojavil posnetek pogovora s transseksualcem Salome in članom nekdanje glasbene skupine Sestre, Tomažem Miheličem.

Na vprašanje novinarke 24ur sta oba odgovarjala o gibanju Rumenih jopičev in njihovem transparentu, kjer so enačili simbole nacizma in komunizma ter se spraševala, ali so predstavniki Rumenih jopičev hodili v šolo. Toda glede na njune odgovore se zdi, da splošne izobrazbe primanjkuje predvsem njima – njuno znanje o zgodovini in rdeči zvezdi je namreč zaskrbljujoče.

“To izgleda kot ena maškarada,” je pojav Rumenih jopičev komentiral znani transseksualec Salome. Njegovi ugotovitvi je “inteligenten” komentar dodal še nekdanji član nekdanje transvestitske skupine Sestre Tomaž Mihelič. Spraševal se je, če so predstavniki Rumenih jopičev hodili v šolo, če ne vedo, da nas je izpod jarma totalitarističnega fašizma in nacizma v času druge svetovne vojne osvobodila rdeča zvezda, simbol komunizma.

Slovenska estradnika sta pokazala, da vesta in znata le to, kar so ju učili v šoli, kjer je bilo izobraževanje usmerjeno in strogo nadzorovano s strani politike, kar pa je daleč od prave zgodovine. Če bi se vseživljenjsko in širše izobraževala, bi naletela na knjigo Črna knjiga komunizma francoskega zgodovinarja Stéphana Courtoisa in jo tudi z veseljem prebrala. V svojem delu je razkril, da je za posledicami totalitarističnih komunističnih režimov umrlo 94 milijonov ljudi. Le v Sloveniji je bilo v “osvoboditvi” izvensodno pobitih okoli 100 tisoč ljudi različnih narodnosti, poboji pa niso imeli ničesar z nacifašizmom in osvobajanjem, temveč so bili golo komunistično maščevanje in pobijanje političnih nasprotnikov.

Rdeča zvezda je simbol tiranije

Poteza Rumenih jopičev je torej razumljiva, saj so s plakatom obsodili dva najhujša totalitarizma v prejšnjem stoletju. Zanimivo, da so “nacisti” pripravljeni priznati svoj črn madež zgodovine, a tega od jugonostalgičnih ljubiteljev komunizma ne boste doživeli. Odraz nepoznavanja zgodovine je tudi problem slovenskega izobraževalnega programa, kjer še danes pri predmetu zgodovine učijo šolarje ter dijake o narodnoosvobodilnih pravljicah. O povojnih pobojih še vedno ne duha ne sluha, prav tako nič objektivnega o socializmu in osamosvajanju Slovenije.

Enaka težava obstaja v Državnem zboru, da bi predstavniki ljudstva izglasovali resolucijo Evropskega parlamenta o obsodbi vseh totalitarizmov. Med njimi je tudi komunizem, kar pa “neodvisne” poslance levih misli spravlja še danes v zadrego. Poteza Miheliča in Salome je le odraz Slovenije, kjer je titovka, rdeča zvezda, mahanje z zastavo Jugoslavije nekaj normalnega, čeprav je v samem bistvu nekaj globoko moralno zavržnega.

 

Tomaž Mihelič in Salome, čas je, da v roke vzameta knjigo Slovenski razkol

Slovenski ljubitelji bivšega režima se vedno razjezijo ob razkritih zločinih bivšega režima ter jih hočejo zanikati. V letošnjem letu je izšlo avtorsko delo Jožeta Možine Slovenski razkol: Okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora. Knjiga je prodajna uspešnica, saj je že v četrtem ponatisu. Na spletni strani Celjska Mohorjeva družba je zapisano sledeče:

Slovenski razkol je prelomno zgodovinsko delo, znanstvena mo­nografija, ki na poljuden in dokumentiran način v marsičem ruši tabuje in desetletja vzdrževano ideološko dogmo o enostranski krivdi za slovensko bratomorno vojno. Knjiga dejansko spre­minja dosedanje vedenje o drugi svetovni vojni na Slovenskem, predvsem v luči razlogov in krivde za slovenski narodni razkol, ki nas pesti še danes. Monografija je sad doktorskega študija in 20-letnih raziskovanj dr. Jožeta Možine, med katerimi se je avtor dokopal do fascinantnih, doslej neznanih arhivov in pričevanj, ki zgodovino druge svetovne vojne na Slovenskem v marsičem pišejo na novo. (vir: Mohorjeva družba)

 

Mogoče bosta po prebranih delih Črna knjiga komunizma in Slovenski razkol razumela, zakaj so Rumeni jopiči poslali to sporočilo slovenski javnosti. Lahko jih del javnosti kritizira in zmerja z nacisti in fašisti zaradi fotografij na družabnih omrežjih, a tokrat je bilo njihovo sporočilo na pravi strani.

Luka Perš /Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button