Svet

Alekseja Navalnega v Moskvi pričakali podporniki, nekatere so skupaj z njim aretirali

V Moskvi so aretirali Alekseja Navalnega, kritika Kremlja, natančneje Putina, češ, da je kršil zakon o pogojni zaporni kazni, saj bi se po tem zakonu moral javiti moskovskemu zaporu do 29. decembra lani, vendar tega se ni storil.

Navalni se je zdravil v Nemčiji, ker naj bi ga v Rusiji zastrupili z novičokom, česar državni zdravniki niso želeli priznati.

Aleksej Navalni, ruski blogerski disident in organizator mnogih protiputinovskih protestov, je bil aretiran nemudoma po prihodu na moskovsko letališče. Sam se ima za nedolžnega, mnogi zahodni voditelji ga prav tako obravnavajo kot takšnega in zahtevajo njegovo izpustitev, Kremlin pa se na to odziva precej nonšalantno in Navalnega podcenjujoče označuje za “nemškega pacienta”.

Kritik politike Kremlja, Aleksej Navalni, je na letalu iz Berlina v Moskvo, le nekaj minut preden so ga aretirali na moskovskem letališču, nekaterim novinarjem dejal, da se ne boji, ker ve, da je na strani pravice. Navalnega je policija zadržala na mestnem letališču Šermetjevo, potem ko je tam pristal po letu iz Berlina.

Vesel vrnitve v domovino
Policisti so Navalnega aretirali, ko je pet mesecev po domnevni zastrupitvi z živčnim strupom novičok pokazal potni list mejnim stražarjem. Nekaj minut preden je bil pridržan, je Navalni dejal, da je “zelo vesel, da se je vrnil“, in dodal, da se ne boji aretacije. “To je najboljši trenutek v zadnjih petih mesecih,” je dejal. “Doma sem.” “Ne bojim se … ker vem, da imam prav, vem, da je kazenska zadeva zoper mene izmišljena,” je novinarjem dejal Navalni. V čustvenem prizoru je bil posnet, kako se objema in poljublja svojo ženo Julijo, preden ga policija odpelje.

Foto: YouTube

Njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš je potrdila, da so ga aretirali, in na Twitterju povedala: “Alekseja so policisti odpeljali na meji. Brez obrazložitve.”

Navalnega na letališču v Moskvi pričakali privrženci, nekatere je policija prijela
Navalni, eden najvidnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, se je včeraj vkrcal na letalo proti Moskvi, kljub temu, da so ruske oblasti objavile, da ga želijo aretirati. Ruska zvezna zaporna služba je v izjavi sporočila, da je bil Navalni pridržan zaradi domnevnih kršitev pogojne zaporne kazni zaradi poneverbe. Rekli so, da bo v priporu do sodne obravnave, in da bodo pozneje ta mesec presodili, ali bodo pogojno obsodbo v realnem času pretvorili v triletno zaporno kazen in pol. Putinov tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov je na vprašanje o aretaciji odgovoril z besedami: “Ali je bil aretiran v Nemčiji? Nisem na tekočem,” piše na spletni strani Podyom. Peskov, tako kot Putin je znan, da se izogiba izgovarjanju Navalnega imena.

Foto: YouTube

Ruska policija je v nedeljo že pridržala štiri glavne zaveznike Navalnega – vključno z ugledno moskovsko aktivistko Sobolo Ljubov -, ki so se zbrali na letališču Vnukovo v Moskvi, kjer je moral pristati preden je bil let preusmerjen v Šeremetjevo. Let so seveda deloma prestavili tudi, da bi nagajali privržencem, vendar je obenem res, da trenutna epidemiološka slika v Rusiji ni dovolj dobra, da bi dovolili množične dogodke na letališču.

Navalni ima podporo demokratičnega sveta
Njegovo aretacijo je takoj obsodila tujina. Najverjetneje novi predsednik ZDA Joe Biden je prek svojega svetovalca za nacionalno varnost ruske oblasti pozval, naj osvobodijo Navalnega. Odhajajoči ameriški državni sekretar Mike Pompeo je dejal, da ZDA “ostro obsojajo” odločitev o aretaciji Navalnega in njegovo pridržanje označuje kot zadnjega v nizu poskusov utišanja Navalnega in drugih opozicijskih osebnosti ter neodvisnih glasov, ki kritizirajo ruske oblasti. Z ozirom na to, kaj se dogaja (še aktualnemu) predsedniku Donaldu Trumpu prav v teh ZDA ki obsojajo, je kljub vsemu potrebno reči, da take besede nimajo več tolikšne teže kot so jo imele.

Njegovo aretacijo so seveda obsodili tudi predstavniki držav članic EU, pa Evropska komisija, in tako naprej. Tudi Evropsko sodišče za človekove pravice je v preteklosti že razsodilo, da naj bi bile obtožnice zoper njega politično motivirane.

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button