Svet

Microsoft za nakup Activision Blizzard odštel vrtoglavih 68,7 milijard dolarjev

Microsoft je najavil nakup največjega neodvisnega založnika videoiger Activision Blizzard, ki nima lastne platforme, kot jih imata Sony s konzolami PS, Nintendo z Wii ali Microsoft z Xbox.

A za razliko od ostalih ima Activision Blizzard v lasti eno največjih in najdonosnejših franšiz v svetu videoiger. Microsoft bo za nakup, ki bo po predvidevanjih dokončan do sredine 2023, odštel vrtoglavih 68,7 milijard dolarjev.

Za primerjavo, za nakup ZeniMax Media so pred leti odšteli “pičlih” 7,5 milijard dolarjev.

 

Microsoft je posegel v denarnico in z eno kratko objavo direktnemu tekmecu v svetu konzol, Sonyju, povzročil izgube tržnega deleža na borzah v višini 20 milijard dolarjev. Vse, kar je bilo potrebno, je bila najava, da bo Microsoft kupil založnika videoiger Activision-Blizzard in za nakup, ki naj bi bil končan do sredine 2023, odštel 68,7 milijard dolarjev.

Activision-Blizzard ima sicer v lasti eno najbolj priljubljenih franšiz videoiger. Izpostaviti velja Call of Duty, Skylanders, Starcraft, Hearthstone, Overwatch, Candy Crush in konec koncev tudi Warcraft. Založniška družba se je sicer v zadnjem letu bolj kot s samimi videoigrami ukvarjala z obtožbami o spolnem nadlegovanju, zaradi česar so proti Blizzardu v Kaliforniji stekle tudi tožbe proti korporaciji. Ena od zaposlenih naj bi zaradi stvari, ki si jih je dovolil njen nadrejeni na službeni poti, celo storila samomor.

Serija škandalov o spolnem nadlegovanju na delovnem mestu


Vrednost delnic Activision-Blizzard je tako v zadnjem letu utrpela občuten padec. A po mnenju dolgoletnega izvršnega direktorja Activision Blizzarda Bobbyja Koticka vrednost delnic ni padala zaradi škandalov o šikaniranju zaposlenih in spolnem nadlegovanju, v katere naj bi bil vpleten tudi sam, temveč naj bi za padec delnic bilo odgovorno prelaganje izida nove igre Overwatch 2 in Diablo 4 na naslednje leto.

 

Blizzard ima serijo videoiger, ki so izredno priljubljene na Kitajskem. (Foto: EPA)

 

Ravno tako ni pomagalo, da je najnovejši Call of Duty med ljubitelji franšize naletel na hladen odziv. V najnovejši iteraciji, ki naj bi navdih črpala iz druge svetovne vojne, namreč nastopa raznolika skupina vojakov in vojakov izmišljene mednarodne posebne enote, ki se bori proti Nemcem, ki jo vodi črnec. Razvijalci sporne videoigre so se izgovarjali, da so navdih črpali iz resničnih oseb, a od navdiha in črpanja ni ostalo niti ime oseb, ki naj bi služile za navdih, kaj šele zvestoba resničnim dogodkom.

Hud udarec za Sony


Po prvotnih poročilih Reutersa se je govorilo, da bo Kotick ostal na čelu Activision Blizzarda, a izjave izvršnega direktorja Microsoft Gaming Phila Spencerja kažejo drugače. Kotick se lahko nadeja, da bo na čelu Activision Blizzarda ostal do zaključka posla, nato pa bo podjetje postalo zgolj samo še en od vijakov, ki poganjajo Microsoft. Mnogi ugibajo, da bi lahko tako Call of Duty, ki je trenutno med konzolami doma samo na Sonyjevem PlayStationu, presedlal ekskluzivno na Microsoftov Xbox. Več vsebine za Microsoftovo naročnino Gamepass pa pomeni tudi več razlogov, zakaj izbrazi Xbox in ne PlayStationa. Vsaj kar se tiče ljubiteljev konzol.

Microsoft sicer subsidiarnim studiem videoiger dopušča veliko manevrskega prostora in zgolj v določeni primerih posega v sama podjetja. A Activision Blizzard je avgijev hlev, ki ga je treba še kako očistiti.

Ivan Šokić

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button