Svet

Madžarski premier Orban zaradi pogojevanja kohezijskih sredstev z “vladavino prava” napovedal veto na proračun EU!

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je napovedal, da bo zaradi namere Evropske unije, da se prejemanje sredstev veže na to kar imenujejo z nedefiniranim pojmovanjem vladavine prava, dal veto na proračun Evropske unije, kot tudi na masovni paket pomoči v povezavi s širjenjem novega koronavirusa, ki je prizadel celotno Evropo. 

Viktor Orban je predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu in predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen pisal in pojasnil, da je pripravljen vložiti veto na financiranje, ker ga skrbi, da bodo države, kot sta Madžarska in Poljska, prikrajšane za sredstva zaradi nesoglasij glede notranje politike. Za Evropo so na primer sporni njuni zakoni o migracijah.

Madžarska sicer znotraj okvira EU nima pristojnosti, da bi preprečila uzakonitev pogoja o spoštovanju načel “pravne države”, vendar pa ima možnost veta na proračun in paket za pomoč zaradi koronavirusa. V četrtek sta Svet EU in Evropski parlament dosegla predhodni dogovor, ki bo Bruslju omogočil zmanjšanje financiranja tistih držav članic, za katere se bo smatralo, da niso v koraku z vizijo bloka o “pravni državi”.

Foto: epa

V Izjavi Evropskega sveta piše, da sporazum “omogoča zaščito proračuna EU, kadar je ugotovljeno, da kršitve načel pravne države v državi članici vplivajo ali predstavljajo resno tveganje za dobro finančno poslovodenje proračuna EU ali zaščito finančnih interesov EU na dovolj neposreden način.” Belgijski evroposlanec Guy Verhofstadt je glede omenjene zadeve preko socialnih omrežij napisal: “Dosežen dogovor o ustreznem mehanizmu vladavine pravne države! Sredstva EU so vezana na vrednote EU in dobro finančno poslovodenje. Nobenih dvojnih standardov, nobenih izgovorov, nobenega (denarja) za morebitne avtoritarce,” je dodal v očitnem sklicevanju na madžarskega premierja Orbana in poljskega predsednika Andrzeja Dudo, voditelja, s katerimi se pogosto ni strinjal.

Liberalci bi pooblastila  nacionalnih vlad prepustili mednarodnim organizacijam

Poljska in Madžarska opozarjata, da nista podprli odločitve nemške kanclerke Angele Merkel, ki je leta 2015 na široko odprla vrata množičnim migracijam. Zato od njiju ne bi smeli zahtevati, da sprejmeta migrante v okviru sheme za prerazporeditev v EU. Septembra je Orban po poročanju Breitbarta poudaril, da liberalci v Evropi verjamejo, da bi bilo najbolje, da se pooblastila nacionalnih vlad prepustijo mednarodnim organizacijam – in to čim več. V tem namreč vidijo nadaljnjo spodbujanje in priznanje univerzalnih idealov, evropskih vrednot in univerzalnih človekovih pravic.

Orban je nadaljeval z argumentom, da so mednarodne organizacije “neizogibno nagnjene k despotizmu, ki mu pravijo “pravna država”, kar preprosto predstavlja  “pravilo izsiljevanja”. So ranljive za infiltracijo omrežij v stilu Sorosa in če bodo prisiljene izbirati med državljani posameznih narodnih skupnosti in velikimi ribami svetovnega kapitala, se bodo na koncu vedno odločile za slednje,” je zaključil Orban.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button