Kolumna

Kako Resetirati Državo?

V veliki meri so državni uslužbenci v katere štejem vse tiste, ki so v javni funkciji, pomeni odvisni od javnega denarja, prepričani da zaradi njih obstaja država.

 

Težko je nekaterim predpisati dejansko kvaliteto dela, vendar je osnovni problem ta, da je sistem v katerem delujejo enostavno tak in ne morejo veliko spremeniti. Tudi če pridejo v sistem z namenom, da sistem spremenijo, jih bo sistem slej kot prej premagal in podredil in postali bodo enaki, kot tisti, proti katerim so se borili.

Torej je edina rešitev, da spremenimo sistem vodenja države! In kdo sploh to lahko stori! Tisti, ki odločajo, vodilni – vlada in volilci.

Vendar največji problem je v tem, da si tega nihče ne upa narediti. Tudi če bi aktualna politika želela resetirati celotno državo, najbrž nasprotna stran tega ne bi pustila z močno propagando, tako da bi večina volilcev bila preslepljenih.

Saj bi aktualna vlada zato najbrž želela razpisati refenredum.

 

Vendar kaj v resnici pomeni RESET države?

 

Države ne moremo vrniti na začetek, tudi vstaviti ne moremo vsega, temveč moramo obstoječe stanje nekako postopoma preoblikovati.

Vendar NE, dokler nimamo Cilja, kajti vsakršne spremembe so lahko samo kompliciranje. O cilju sem že pisal. In predvidimo, da ga že imamo.

Poglejmo na primeru Grčije iz 2013, ko je čez noč ukinila njihovo nacionalno medijsko hišo in potem ustanovila novo s popolnoma novimi pravili, procesi… Tako so naredili veliko reorganizacijo. Mogoče bi lahko tudi pri nas o nečem takem razmišljal.

Dražva ustanovi nov RTV-NOVA, kjer najprej vse funkcije teoretično ustanovi in dodobra predvidi vso racionalizacijo procesov. Pri tem je potrebno povdariti, da se ne sme izgubljati na kvaliteti. Ko uredi vse formalnosti, lahko obstoječe zaposlene, ki jih je predvidela za določena delavna mesta pogodbeno prenese, prenese tudi vso lastnino in fekvence… in tako lahko čez noč optimiramo RTV, kot en primer.

Vendar na isti način lahko naredimo z vsako javno inštitucijo, z vsakim ministrstvom… ampak predhodno potrebujemo jasen CILJ.

Ne z namenom, ker tako več ne gre; temveč jasni CILJ!

To v resnici pomeni RESET!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button