Informer
Spletni posrednik informacij

Igor Bavčar v televizijski oddaji Pogovor z osamosvojitelji: “Milan Kučan v nobenem momentu ni vodil procesa osamosvajanja”

0

V nobenem trenutku ni on vodil tega procesa. On je v nekem trenutku nastopil proti vladi, češ da ne pripravlja tega in da nas s tem procesom, v katerega sili, pelje v zelo kritične vode.”, je v oddaji Pogovori z osamosvojitelji na RTV poudaril nekdanji minister osamosvojitvene vlade Igor Bavčar in pojasnil ozadje znamenitega Kučanovega govora, ki je bil pravzaprav napad na proces osamosvajanja.

 

Kučana je opisal kot človeka, ki je znal pretehtati situacijo in pretehtati njen razplet. “On je znal iz svojega lastnega položaja hraniti vzvode, ki jih je imel,” je še povedal.


Igor Bavčar je ustanovitelj Odbora za človekove pravice, ki je nastal leta 1988, po aretaciji Janeza Janše zaradi afere JBTZ. Bil je tudi minister za notranje zadeve v Demosovi vladi, kar je bila ena izmed najpomembnejših funkcij v tistem času, vodil projekt osamosvajanja Slovenije ter kot minister v vladi Janeza Drnovška, usklajeval tudi vstop Slovenije v Evropsko unijo. Po letu 2001 je politiko zapustil in nadaljeval z delom v gospodarstvu. Med prestajanjem kazni se trudi dokazati svojo nedolžnost, v vmesnem času pa rad piše in bere.

Bavčar je s svojo politično kariero začel že zelo zgodaj, ko je zaradi uporništva padel prvi letnik v gimnaziji. Kljub nasprotovanju družine, se je vpisal na miličniško šolo, kjer je pričel delovati v mladinski organizaciji in delal v občinskem odboru Šiška. Ker ni želel delati kot miličnik, se je vpisal na študij politologije na takratni FSPN, kjer je deloval v študentski organizaciji in se angažiral za sodelovanje pri študentskem časopisu Tribuna v času, ko so prišli na sled korupciji v povezavi z gradnjo študentskih domov. “Takrat sem tudi spoznal Janeza Janšo,” je še povedal.

Janša je na samem začetku pokrival področje splošnega ljudskega odpora in obrambe, kjer so sprejemali vedoželjne posameznike. Janša je bil eden tistih, ki je vedel veliko, čemur je tudi sledil prvi resni spopad s partijo, pove Bavčar. Skupaj sta urejala knjigo Dnevnik in spomini Staneta Kavčiča, zaradi katere je imel Bavčar na FDV-ju težave, saj mu dve leti niso pustili diplomirati. Kasneje mu je to uspelo s pomočjo Ernesta PetričaZdenka Roterja in Vlada Benka.

 

Afera JBTZ in aretacija Janeza Janše
Vse se je pričelo s hišno preiskavo SDV – UDBE, pri kateri je Janša nastopil kot priča. Incident so poskusili spraviti v javnost, pri tem pa jim je pomagal le Radio Študent. Mile Šetinc je bil edini novinar, ki je v časniku Delo o dogodku zapisal kratko novico. Bavčar je poskusil izvedeti, kaj se dogaja in medtem ko je klical na policijo, na telefon dobil Tomaža Ertla, takratnega sekretarja za notranje zadeve. Ko je poskušal rešiti Janšo, niti ni vedel, da gre dejansko za četverico novinarjev Mladine. Zato smo najprej ustanovili Odbor za varstvo pravic Janeza Janše, ki smo ga kasneje preimenovali v Odbor za varstvo človekovih pravic, saj smo odkrili, da so poleg Janše aretirali še Davida Tasića in kasneje še Ivana BorštnerjaFranci Zavrl pa se je zatekel na psihiatrično kliniko,” je še povedal.

Pogovor z osamosvojitelji Igor Bavčar 1280x720 1
Foto: Posnetek zaslona

“Afera JBTZ je temeljila na znameniti kopiji vojaškega dokumenta in magnetograma Milana Kučana, ki je razburil slovensko javnost s tekstom Vlada Miheljaka o Noči dolgih nožev,” je povedal Bavčar. Situacija je bila občutljiva za partijo, saj je šlo v tem primeru za Kučana in bi morala partija nekaj ljudi zapreti brez vojske, tega pa niso želeli storiti. Tako je bilo lažje, da so priprtje prepustili vojaškemu pravosodju in upali, da bi s tem komunistična partija lahko naredila sporazum z nastajajočo opozicijo ter se oprala krivde, kar je bilo kasneje tudi potrjeno.

 

Kučanov koncept Jugoslavije sovpadal s Kadijevićevim
Proces JBTZ je bil prelomnica za spremembo odnosa do pravne države, demokracije, svobodnih volitev kot tudi do vprašanja položaja Slovenije, dejansko pa se je tehtala usoda same Jugoslavije. Nihče ni vedel, kaj bo takrat nastalo iz Jugoslavije. Vsi veliki mednarodni imperiji, na primer Sovjetska zveza, so bili na pragu velikih sprememb, medtem ko je Jugoslavija po smrti Tita iskala svoj kompas. V vsem tem času se je tehtala usoda četverice JBTZ, nastala je Nova Revija. Jugoslovanska struja, katere glavna predstavnica je bila vojska, je imela še vedno močan vpliv. “In kakor koli danes zveni nenavadno, trdim, da je koncept Kadijevićeve Jugoslavije sovpadal s konceptom Kučanove predstave o Jugoslaviji,” je še dodal Bavčar.

V času sestavljanja prve vlade bi na prvo mesto prišla zveza komunistov, ki so, gledano posamično, takrat zmagali in bi, če ne bilo zmagovite Demosove koalicije, sestavili vlado. “Znali so. Njihov volilni štab je bil sestavljen iz ključnih ljudi, ki so se takrat prvi začeli ukvarjati s slovenskim javnim mnenjem: Zdenko RoterNiko Toš, ekipa, ki je delala na tem inštitutu. Ker Kučana ni motilo, da bi na eni strani sodeloval s to opozicijo, na drugi strani pa prepovedoval njene mitinge ali pa jih celo načrtoval,” je še povedal Bavčar.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Objavite komentar