Svet

Evropski voditelji, ki nasprotujejo migracijam v Evropo, seznam pa postaja vse daljši

Seznam evropskih voditeljev, ki odprto nasprotujejo novemu migrantskemu cunamiju, je vse daljši. Na seznamu so trenutno voditelji Slovenije, Avstrije, Češke, Madžarske, Poljske, Italije, Španije, Francije in Rusije.

Sporočilo vse od Madrida pa do Moskve je jasno. Nov migrantski cunami, ki bi prinesel ogromno afganistanskih prosilcev za azil, bi za Evropo pomenil povečanje nevarnosti terorizma. V tem so si po poročanju Remix News enotni Santiago Abascal, Marine Le Pen, Matteo Salvini, Janez Janša in Vladimir Putin.

Po oceni določenih strokovnjakov naj bi se iz Afganistana proti Evropi podalo že okoli 400 tisoč migrantov. Horda naj bi se na pot podala po talibanskem prevzemu oblasti prejšnji teden. Veliko bolj pesimistične so ocene nemške delavke na področju humanitarnega razvoja Sybille Schnehage, ki pričakuje, da bo na evropska vrata v kratkem trkalo tudi do tri milijone afganistanskih prosilcev za azil.

V Evropo do 3 milijone afganistanskih migrantov


Avstrijski premier Sebastian Kurz je že sporočil, da je v državi trenutno 44 tisoč afganistanskih migrantov in ne mislijo sprejeti niti enega več. Kurz je pojasnil, da so že s temi migranti “velike težave pri integraciji in zato nasprotujejo dodatnim”. Če k temu dodamo  dejstvo, da so migranti v Afganistanu odgovorni za več nagnusnih zločinov v zadnjih letih, je hitro jasno, zakaj tako nasprotovanje. Eden od takih primerov je serijsko posilstvo in umor 13-letne deklice, ki jo je napadla skupina afganistanskih migrantov, ki bi že morala biti deportirana, a se to nikoli ni zgodilo.

Foto: epa

Slovenski premier Janez Janša je v preteklih dneh uspel razjeziti italijanske socialiste z izjavo, da Evropska unija ne bo ponavljala napak iz leta 2015. Janša je ravno tako poudaril, da bodo slovenske pomoči deležni samo tisti posamezniki, ki so sodelovali s slovenskimi oboroženimi silami med misijo NATO ter države članice, ki ščitijo evropske zunanje meje. Pri Remix News so ravno tako izpostavili Janšev poudarek, da Evropejci niso dolžni skrbeti za vsakega prosilca za azil, ki se odloči zapustiti svojo državo in se poda na Zahod. Če se lahko ženske v Afganistanu organizirajo in borijo proti talibanom, bi se morali tudi moški.

Madžarska, Poljska in Češka so dale vedeti, da ne mislijo sprejemati migrantov iz dežel, katerih kultura je tuja Evropi. “Ne pristajamo na pričakovanja, iniciative ali pozive Madžarski, da sprejme brez omejitev kogarkoli, ki zapušča Afganistan v teh težkih časih,” je bil prejšnji teden jasen državni sekretar z ministrstva za zunanje zadeve Levente Magyar.

Svarila pred uvozom teroristov


Ruski predsednik Vladimir Putin medtem opozarja, da bi lahko radikalni islamistični teroristi izkoristili naval afganistanskih prosilcev za azil za infiltracijo v Evropo. “Ne želimo v begunce zakrinkanih militantov, ki bi se ponovno pojavili tu,” je bil jasen Putin. Kakor je povedal ruski predsednik, so se s to nočno moro soočali že v 90. in nato v zgodnjih letih 2000.

Vodja Lige Matteo Salvini (foto: EPA)

Nekdanji italijanski notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini je sicer izrazil možnost, da bi pristal na sprejetje žensk in otrok, ki so v nevarnosti, a vseeno nasprotuje odpiranju vrat na tisoče “potencialnim teroristom”. Vodja španskih nacionalistov v stranki Vox Santiago Abascal je podobno kot Janša pripravljen sprejeti prosilce za azil, ki so v zadnjih dveh desetletjih pomagali pri EU in NATO misijah v Afganistanu. A Salvini in Abascal trenutno nista na oblasti.

V podobnem položaju je tudi Marine Le Pen, s to razliko, da tokrat vokalno nasprotuje sprejemanju migrantov tudi sedanji predsednik Emmanuel Macron. V Franciji so naslednje leto na sporedu predsedniške volitve in Macronu ni do tega, da bi Francoze še dodatno jezil z uvozom migrantov, vsaj ne na glas. Macron po pilatovsko sprejemanje migrantov prepušča županom večjih mest.

Ivan Šokić

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button