Informer
Spletni posrednik informacij

Evropska komisija poudarja: Cepiva proizvajalca AstraZeneca morajo biti dobavljena!

0

Evropska komisija pričakuje, da bodo pogodbene obveznosti glede cepiv proizvajalca zdravil AstraZeneca izpolnjene, kot je določeno v prvotnih kupoprodajnih pogodbah.

 

V petek, 22. januarja, je britansko-švedska farmacevtska družba AstraZeneca napovedala, da bo za do mesec dni, odložila pošiljanje odmerkov cepiv, ki so dogovorjeni z državami članicami EU. Zamudo so po njihovih besedah povzročile težave s proizvodnjo v njihovem obratu v Belgiji.

Visoki uradnik EU je za Reuters povedal, da bi to pomenilo 60 odstotno zmanjšanje od 31 milijonov odmerkov, ki naj bi jih države članice prejele do konca marca. V telefonskem klicu s predsednikom uprave AstraZenece Pascalom Soriotom v ponedeljek, 25. januarja, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen jasno povedala, da pričakuje, da bo družba izpolnila pogodbene dogovore.

 

Avgusta je bil sklenjen dogovor z AstraZeneco za najmanj 300 milijonov odmerkov po ceni 336 milijonov evrov, z možnostjo dobave nadaljnjih 100 milijonov odmerkov. Tiskovni predstavnik Komisije je dejal, da je EU v podjetje vnaprej vložila veliko denarja, da bi zagotovila proizvodnjo pred pogojnim dovoljenjem za promet, ki naj bi bilo s strani Evropske agencije za zdravila (EMA) podeljeno 29. januarja. “Seveda se lahko pri kompleksnem cepivu pojavijo težave s proizvodnjo. Pričakujemo pa, da bo podjetje našlo rešitve in izkoristilo vse možne prilagodljivosti za hitro dostavo,” je zatrdil tiskovni predstavnik.

EU bo sprejela vse ukrepe, potrebne za zaščito pravic svojih državljanov
V pismu, ki je bilo podjetju poslano 24. januarja, je komisarka za zdravje Stella Kyriakides poudarila pomembnost pravočasne dostave cepiv, kot je določeno v sporazumu. Ponovila je, da se mora povečanje proizvodnih zmogljivosti izvajati sočasno s kliničnimi preskušanji, da se čim prej zagotovi razpoložljivost cepiv. O tej zadevi so v ponedeljek, 25. januarja, razpravljali Komisija, nacionalne vlade in podjetje. Po sestanku je komisarka Kyriakidesova za javnost povedala, da odgovori AstraZenece še niso zadovoljivi in da je bilo sklicano še drugo srečanje. “EU želi natančno vedeti, katere odmerke je podjetje doslej proizvedlo in kje,” je dejala ciprska komisarka in dodala, da bo EU sprejela vse ukrepe, potrebne za zaščito pravic svojih državljanov.

astra zeneca

Foto: epa

Napovedala je tudi, da namerava Komisija aktivirati mehanizem preglednosti izvoza z namenom zagotovitve večje jasnosti transakcij in popolne preglednosti izvoza cepiv iz EU. “V prihodnosti bodo morala vsa podjetja, ki proizvajajo cepiva proti covidu-19 v EU, prej obvestiti, kadar želijo cepiva izvoziti v tretje države,” je zaključila. Problem pomanjkanja bo namreč vplival le na EU, saj bodo dobave v Združeno kraljestvo, ki je prav tako sklenilo dogovor s farmacevtsko družbo, tekle po načrtih. “Združeno kraljestvo bo dobilo obljubljeno, Evropska unija pa veliko manj, njihova razlaga pa je: različne dobavne verige,” je kritično komentiral evropski poslanec iz Nemčije Peter Liese“To je velika neumnost: ko imaš pogodbo, moraš naročeno dostaviti,” je dodal.

Medtem italijanska vlada že razmišlja o pravnih postopkih proti AstraZeneci zaradi kršitve kupoprodajne pogodbe. “Upočasnitev dostave cepiv je resna kršitev pogodbe, ki povzroča ogromno škodo Italiji in drugim evropskim državam,” je zatrdil italijanski premier Giuseppe Conte. Čeprav je Komisija po poorčanju Euractiva potrdila, da pogodba vključuje klavzule, ki omogočajo njeno odpoved v primeru kršitve, je tiskovni predstavnik opozoril, da je o tem še preuranjeno govoriti. Za Lieseja so pravne možnosti med orodji, ki jih lahko EU uporabi za izvajanje pritiska nad podjetji glede njihove dostave.

Nina Žoher

Foto EPA
Izvor/Avtor Nova24.si
Objavite komentar