Informer
Spletni posrednik informacij

EU Madžarski in Poljski drži levite o “vladavini prava” medtem ko sta bila podpredsednica EK ter evropski komisar za pravosodje obtožena korupcije in pranja denarja!

0

Madžarski politični analitik Tamás Fricz pravi, da bi morale države centralne in vzhodne Evrope razmisliti o članstvu v Evropski uniji. Po njegovem mnenju omenjenim državam ne bi bilo treba biti del unije, kjer so na položajih takšni kot je Vera Jourová, ki je bila v preteklosti obsojena korupcije. 

“Ta različica Evropske unije z voditelji, kot je Vera Jourová, ni nujno tista, kakršno si želijo srednjeevropske države,” je zapisal politični analitik Tamás Fricz v kolumni konservativnega dnevnika Magyar Nemzet. Jourová je podpredsednica Evropske komisije in komisarka za evropske vrednote in transparentnost. Leta 2006 je bila aretirana na praškem letališču, saj je bila obtožena korupcije in je triintrideset dni preživela v priporu. Ker v postopku niso našli dovolj dokazov, so jo kasneje oprostili. “To je oseba, , ki je v Evropski uniji odgovorna za evropske vrednote in transparentnost” je izpostavil Fricz.

Tudi Didier Reynders, evropski komisar za pravosodje, je bil v preteklosti obtožen korupcije in pranja denarja, a je tudi njemu bilo zaradi pomanjkanja dokazov, dovoljeno oditi. “Oba vodita odbor, pristojen za pravno državo v državah članicah. Moram reči, da je ta Evropska unija precej smešno mesto,” je še izpostavil madžarski politični analitik.

w 56400938
Podpredsednica Evropske komisije in komisarka za vrednote in transparentnost Vera Jourova (Foto: epa)

Kot je še obrazložil, je mož Jourovo zapustil pred obravnavo zaradi korupcije. Navaja tudi, da je kasneje uteho našla pri “dobrem samaritanu” Georgeu Sorosu, ki ga je že v preteklosti ponosno fotografirala. Prav prijateljevanje s Sorosem pa naj bi botrovalo njenemu kariernemu vzponu, zato je lahko postala ena izmed vodilnih figur v EU.

h 53572867 1 1
George Soros in Vera Jourová sta po njeni aretaciji  v zelo toplih odnosih (Foto: epa)

“Jourová je resnično koristna idiotka, odposlanka, politična operaterka, ki z veliko skrbnostjo opravlja naloge, ki ji jih je zaupala svetovna elita. Kljub temu, kar je, lahko tudi ona včasih pusti, da resnica zdrsne. Na primer, spomladi, ko je madžarska liberalna mreža napadla madžarski zakon o izrednih dogodkih zaradi koronavirusa, je po naključju spregovorila in dejala, da ob branju zakona ni našla elementov, ki bi kršili pravno državo,” je še poudaril in obrazložil, da je Jourovi kasneje, kar iznenada postalo jasno, da naj bi obstajala velika težava s pravno državo na Madžarskem. Madžarsko demokracijo je označila za “slabo demokracijo”. Madžari, ki so v veliki večini glasovali za Viktorja Orbana, pa so drugačnega mnenja. Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga je nato pozvala Jourovo k odstopu, prav tako je tudi Orban zahteval njen odstop v pismu, ki ga je naslovil na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Če se izkaže, da ima Jouvrová prav, bi to lahko povzročilo odhod nekaterih držav iz Evropske unije

“Če bo EU presodila, da ima Jourová prav, potem bolj kot kdaj koli prej velja dobro znana madžarska pesem “Zdaj je to odvisno”, ki vsebuje besedila: “Nismo na pravem mestu” in “Nisi pravi zame”,” je poudaril FriczPo njegovem mnenju bi morala biti unija sestavljena brez ideologij in z vrednotami, ki bi temeljile na gospodarskem in trgovinskem sodelovanju med suverenimi članicami. “Če se to ne bo izšlo, bosta morali Srednja in Vzhodna Evropa razmisliti o svojem članstvu v uniji,” je še poudaril.

Sara Kovač

Objavite komentar