Politika

Domnevni žvižgač Ivan Gale TRDI da so dokumenti ponarejeni

Raziskovalni novinar Bojan Požar je na svojem portalu objavil članek skupaj z dokumenti, s katerimi trdi, da je Gale prejel podkupnino v času službovanja na Zavodu za blagovne rezerve. Gale se je na objavo Požarja odzval in trdi, da so dokumenti ponarejeni, prav tako tudi vse korespondence elektronskih sporočil. Galeta sicer preiskuje KPK, NPU, poleg tega je bil krivdno odpuščen iz Zavoda za blagovne rezerve.

 

Vse od aprila do danes je bilo na temo nabave zaščitne opreme povedanega in napisanega že ogromno. Vse se je pričelo z oddajo Tarča, ko je domnevni žvižgač Ivan Gale pričel z razkrivanjem domnevno spornih poslov v Zavodu za blagovne rezerve.

Nabavo zaščitne opreme je kasneje preiskovalo Računsko sodišče, ki je pri nabavah odkrilo nekatere nepravilnosti, svoje ugotovitve pa je predalo naprej v preiskavo Nacionalnemu preiskovalnemu uradu. V vsem tem času se je prav tako šušljalo, da Gale le ni tako nedolžen, čeprav je sebe predstavljal kot nekoga, ki razkriva nepravilnosti.

 

6 tisoč evrov gotovine
Čeprav Gale vztrajno zatrjuje, da v zvezi z razvpitimi posli z maskami in drugo zaščitno medicinsko opremo ni prejemal nobene podkupnine, pa dokumenti, ki jih je objavil Požar govorijo drugače. Kot poudarja raziskovalni novinar Bojan Požar naj bi Gale prejel šest tisoč evrov gotovine. Požar je že pred dnevi napovedal, da ima omenjene dokumente, nakar ga je Gale po Twitterju vprašal, ali se dokumenti nanašajo na “osnovnošolske spise, kjer je priznal, da je kradel piškote, ki jih je kot otrok kradel stari mami iz shrambe”.

Nekdanji direktor Zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek (Foto: STA)

Požar je omenjene dokumente objavil in trdi, da je Gale sklepal posel preko Zavoda za blagovne rezerve posel z družbo SLA Marketing. Gre za podjetje, katerega lastništvo prek Slovaške sega do ameriške zvezne države Wyoming, ki je takrat – spomnimo – veljal tudi za enega od medijsko najbolj razvpitih poslov, državo pa je stal 1,8 milijona evrov. Po njegovem navajanju naj bi se za ta posel zavzemal nekdanji Galetov direktor Zakrajšek, ki ga je Gale snemal pri pogovoru z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom. Na podlagi dogovora med predstavniki SLA Marketinga in Galetom, naj bi Gale ob podpisu pogodbe dobil že omenjenih šest tisoč evrov gotovine, po izpeljavi posla pa še štiri tisoč evrov. Galetu naj bi denar izročil slovaški državljan, ki pa je od Galeta, kot kažejo ti dokumenti, zahteval njegov podpis, da je denar prejel.

Bojan Požar je objavil dokumente, v katerih trdi, da je Ivan Gale prejemal podkupnino. Gale je do Požarja kritičen in trdi, da so dokumenti ponaredek (Foto: Požareport)

Gale trdi, da je Požar objavil ponarejen dokument
Gale se je na navedbe Požarja na Facebooku kritično odzval in trdi, da ima Požar smolo, ker je v svojem času zaposlitve praktično vse dokumente skeniral, in jih je lahko kdorkoli podpisal. Trdi, da je podpis na omenjenem dokumentu ponarejen. “Ko sem zagledal svoj podpis na ponarejenem dokumentu, ki ste ga objavili, sem se takoj zakopal v svoj arhiv in pričel z iskanjem dokumenta s katerega ste ali vi ali pa vaš vir (oziroma sodelavec, naročnik) skopirali in prilepili moj podpis. Ker podpis je izgledal avtentično na prvi pogled. Sem dokaj hitro našel izvor,” je zapisal Gale.

E-mail, v katerem je, po navedbah Požarja, Gale napisal: “Za danes zvečer sem se dogovoril. Bo vsaj nekaj od vse te zajebancije. Minister (Zdravko Počivalšek; op.a.) pa benti zaradi pogodbe …” , Gale prav tako označuje za ponaredek. Pravi, da sam ni poslal takšnega elektronskega sporočila in je na njegovem elektronskem naslovu to tudi mogoče preveriti. “Za to preverbo dajem pooblastilo komurkoli, da to v mojem imenu preveri,” je pojasnil Gale, ki še obrazloži, da mu je NPU po nastopu v Tarči zasegel elektronsko pošto in lahko zlahka tudi to trditev preverijo. Gale še poudarja, da ima dovolj žaljivih in grobih medijskih napadov, zato ne bo več pošiljal zahtev za popravke, temveč se bo pričel obračati na sodišče.

Da gre za ponarejen dokument, nam je potrdil tudi nekdanji direktor Zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek, ki kategorično zavrača prejem elektronskega sporočila od Ivana Galeta na dan 15. aprila 2020 ali na katerikoli drugi dan, z objavljeno vsebino. Prav tako ne verjame, da bi Gale prejel gotovino.

Sara Rančigaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button