Slovenija

Direktor STA Bojan Veselinovič dobil več kot 100.000 evrov letnega prejemka!

Poročilo revizije na dan 31. decembra lani, ki je bilo pripravljeno s strani revizijske družbe Valuta d.o.o. črno na belem razkriva, kako astronomsko visokega letnega prejemka je deležen direktor STA Bojan Veselinovič. Na mestu, kjer je sekcija bruto bruto prejemkov (vključujoč povračila stroškov) je namreč razviden znesek v višini kar 102.668 evrov.

V torek je kot strela iz jasnega udarila novica o tem, da naj bi vlada Janeza Janše prenehala potihoma financirati Slovensko tiskovno agencijo (STA). Javna RTV Slovenija je to označila kot nov napad na javne medije, pri tem pa so zamolčali, da je do tega prišlo, ker direktor STA Bojan Veselinovič ni posredoval celotne poslovne dokumentacije na podlagi katere bi se dalo ugotoviti, koliko denarja bi pomenilo primerno financiranje STA, ki je sicer zakonsko opredeljeno v Zakonu o STA. Ker pa velikokrat marsikaj rado ostane zamolčano je nedvomno zanimiv tudi podatek, kako astronomskega prejemka je bil deležen direktor STA, ki v zgodbi vztraja, da je prišlo do reinterpretacije zakona o STA.

Poročilo revizije na dan 31. decembra lani, ki je bilo pripravljeno s strani revizijske družbe Valuta d.o.o. črno na belem razkriva, kako astronomsko visokega letnega prejemka je deležen direktor STA Bojan Veselinovič. Na mestu, kjer je sekcija bruto bruto prejemkov (vključujoč povračila stroškov) je namreč razviden znesek v višini kar 102.668 evrov.

Glede na višino zneska, je očitno, da gre za dobro plačano pozicijo. Ker temu težko oporeka kdorkoli, je bolj utopično pričakovanje, da bi novica o tem bliskovito zaokrožila po osrednjih medijih, kot je novica, da naj bi prišlo s tiho zaustavitvijo finančne pipice s strani vlade do napada na javne medije. To novico je sicer na laž postavil direktor Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija, ki je pojasnil, da direktor STA kljub prošnjam in večkratnim opozorilom od oktobra dalje ni želel izročiti nujno potrebne dokumentacije za financiranje STA. “Direktorja smo večkrat tudi opozorili, da lahko njegovo prikrivanje podatkov pripelje do hude finančne težave STA in da bo za to nosil vso odgovornost. Še več, prejeli smo njegov dopis in dopis predsednika nadzornega sveta, da naj povemo, koliko denarja mu bomo dali oziroma, koliko ga je v proračunu. To pa je v popolnem nasprotju z zakonsko zahtevo, da se zagotovi primerno financiranje,” je pojasnil Urbanija in ob tem dodal, da je povsem nesprejemljivo, da direktor STA in predsednik nadzornega sveta STA zahtevata nezakonito ravnanje od Ukoma.

Nezakonito bi bilo, da bi Ukom plačevali za nekaj, o čemer nima niti vseh evidenc

V STA so v včerajšnjem odzivu sicer poudarili, da izpolnjujejo vse z zakonom določene obveznosti brez kakršnih koli posebnosti ter opozorili, da so na račun zaustavitve financiranja s strani Ukom-a znašli v položaju, ki “ogroža poslovno stabilnost agencije in zmožnost opravljanja zakonsko predpisane dejavnosti opravljanja javne službe obveščanja”. Urbanija je v povezavi s celotno zadevo še opozoril, da iz poročil, ki jih je zahteval direktor izhaja, da pretekle vlade niso sledile zakonski dikciji, saj direktor vse skozi trdi, da na mesečni ravni dobiva pet tisoč evrov premalo za uresničevanje javne službe in ob tem dodal, da je vprašanje, če je to kar direktor trdi res, ker ta Ukomu ne omogoči vpogleda v celotno poslovanje podjetja. “Vsekakor pa ne gre tako ravnati z javnimi financami. S strani Ukom-a bi bilo nezakonito, da bi plačeval za nekaj, o čemer nima niti vseh evidenc, da je to kar se plačuje, sploh opravljeno,” je bil jasen.

Vodja Ukom Uroš Urbanija (foto: RTV Slovenija)

V oddaji Odmevi na RTV Slovenija je Veselinovič poudaril prepričanje, da si lastnica STA ne bi smela dovoliti tega, kar je naredila. “Mi od 26. novembra, ko bi morali dobiti plačano nadomestilo za oktober, tega denarja na našem računu nimamo. Če je to primerno financiranje, o katerem govori Urbanija, gre za popolno reinterpretacijo določil zakona o STA. Urbanija je v soočenju še dodatno pojasnil, da kljub temu, da je govora o tem, kako naj bi bil izdan sklep o prenehanju financiranja STA, to ne drži, saj le ta ni bil izdan. “Kot Ukom smo dali na vlado samo informacijo, seznanitev o nezmožnosti financiranja STA s strani Ukom-a. Preprosto zato, ker ne dobimo podatkov, ki bi jih nujno potrebovali, da lahko preverimo verodostojnost in upravičenost tega financiranja. Ne moremo na lepo besedo ali samo na zaupanje podpisovati 150 tisoč evrov in več evrov visokih zneskov,” je izpostavil in dodal, da je še še bolj kot tekoče financiranje pomembna priprava same pogodbe za financiranje STA v letu 2021.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button