Informer
Spletni posrednik informacij

Boris Tomašič v oddaji Kdo vam laže?: “Mene zmrazi, kam je šla ta slovenska levica! VIDEO

0

V tokratni oddaji voditelj oddaje Boris Tomašič in gost Aleksander Rant pokomentirata trenutno politično stanje in odziv medijev. Pri tem poudarjata, da mediji v večini objavljajo neuradne informacije o potezah Karla Erjavca, medtem ko druge znane informacije prikrivajo. “Zanimivo pa je, da niso poudarili tisto, kar pa je potrjena in preverjena informacija, da je na sestanku v poslanski skupini Karel Erjavec zahteval odhod iz vlade, odstop obeh ministrov DeSUS-a in da so mu poslanci gladko rekli ne,” pojasnjuje Tomašič. V nadaljevanju izpostavita, da so se po Sloveniji pojavili plakati, na katerih so strokovnjaki, ki želijo pomagati pri zamejitvi epidemije in jih označujejo za morilce slovenske države. Omenjeno dejanje označujeta za zavržno. “Mene zmrazi, kam je šla ta slovenska levica,” je zaskrbljen Tomašič.

Na Poptv so poročali, da premier Janez Janša uživa zaupanje pri hrvaškem kolegu Andreju Plenkoviću, medtem pa pravijo, da je “zaupanje na domačem političnem parketu vse bolj vprašljivo”. To so apelirali na predsednika DeSUS-a, ki se je sestal s svojimi poslanci. Po mnenju PopTV-ja so se pogovarjali o tem ali so pripravljeni zapustiti Janševo vlado. Tomašič pravi, da gre v tem primeru za izmišljotino, da Janša izgublja podporo na domačem parketu. Kolikor je njemu jasno, je Karel Erjavec rekel, da bi šli s poslanci iz vlade, medtem pa se poslanci s tem ne bi strinjali. Tudi Aleksander Rant je mnenja, da bo pri tem tudi ostalo. Medtem ko se sicer še ne ve, kaj bodo storili, a je jasno, da so poslanci tisti, ki so mu postavili ultimat o tem kdo bo odločal o tem ali bo vlada padla.

 

“Poslanska skupina molči, a če jutri dobijo zagotovilo, da predčasnih volitev ne bo in da je tudi dovolj glasov za morebitno konstruktivno nezaupnico, utegne večji del poslanske skupine DeSUS vendarle slediti svojemu predsedniku, ki je kot kaže vse bolj v igri za mandatarja,” so poročali na 24ur. Rant in Tomašič pa pri tem ne moreta razumeti, kako lahko novinarka poroča po eni strani, da poslanci molčijo, po drugi strani pa imajo informacije o tem, kaj se dogaja v DeSUS-u.

Zanimivo pa je, da niso poudarili tisto, kar pa je potrjena in preverjena informacija, da je na sestanku v poslanski skupini Karel Erjavec zahteval odhod iz vlade, odstop obeh ministrov DeSUS-a in da so mu poslanci gladko rekli ne,” pojasnjuje Tomašič. Medtem ko glavni mediji o tem ne poročajo, pa pravi, da je Erjavec stopil korak nazaj in naj bi se odločil, da ostaja v vladi. “Neuradno Erjavec pričakuje tudi jasno opredelitev vsaj dela poslancev SMC, kam se ti nagibajo bo nekoliko bolj jasno jutri, ko imajo v SMC izvršni odbor,” je še dejala novinarka PopTV Suzana Perman.

Pravita, da je Erjavec bil še do nedavnega upokojen politik, bo besedah Permanove, pa bi tako že koordinal tudi s stranko SMC. Medtem ko se v javnosti ugiba o tem, da se naj bi zgodili prestopi, pa Rant poudarja, da imamo na levem polu kandidata za mandatarja brez enega glasu na volitvah, ki je speljal svoje podjetje in vzel kredit v švicarskih frankih. Medtem poudarja, da imamo na drugi strani predsednico stranke, ki se z visoko plačo “bori za delavce”, a se po drugi strani bori predvsem za ilegalne migrante in da bo Evropa mavrična. “Ker vidimo delavci v SD-ju, ki delajo, ki so recimo župani in skrbijo za svoje prebivalce v občini, se jih ljubljanska smetana odkriža,” poudarja Rant. Po drugi strani poudarja, da imamo tukaj tudi Alenko Bratušek, ki nas je zadolžila za deset milijard evrov in imamo Marjana Šarca, ki je bil leto in pol statist predsednika vlade ter pobegnil.

46 4 koalicija kul damijan
(Vodje leve opozicije z Jožetom Damijanom (foto: Demokracija)

Glede na trenutno dogajanje se jima zdi najbolj primerno, da tisti, ki menijo, da je ta vlada slaba, bi morali jasno povedati, da izstopajo iz te vlade in podati vladi nezaupnico. “Ne pa skrito, kot nek tat ponoči, če bo priložnost bom za, če ne pa se skrivam, mogoče me ne bodo dobili, kaj pa če ta vlada pade in sem bil zmeraj na pravi strani, to ne gre,” ponazori trenutno dogajanje in pravi, da je grozljivo s strani tistih, ki se gredo to igro. Meni, da bi moralo biti takšno glasovanje o nezaupnici vlade javno, saj le tako ne bi mogel nihče pritiskati na poslance, ker bi bili javno razkriti. “Tajno glasovanje je ravno za to, da se določeni potuhnjeni glasovi spravijo skozi,” pojasnjuje Rant. Tomašič meni, da lahko poslanca v nasprotju z njegovo vestjo podkupijo in se poslanec lahko skrije za tajnim glasovanjem.

20200423 01001764
Radiotelevizija Slovenija (Foto: STA)

V nadaljevanju Tomašič izpostavi, da bomo naslednje leto praznovali 30. obletnico samostojne države. Na nova24TV so tako želeli predvajati dokumentarne filme povezane z osamosvojitvijo, a so jih na RTV zavrnili. “Žal vas moram obvestiti, da bomo vse dokumentarne filme na temo osamosvojitve predvajali na televiziji Slovenija, kar pomeni, da jih ne moremo dati v predvajanje nobeni drugi televiziji,” so v odgovoru pojasnili, zakaj Nova24TV ne more proti plačilu predvajati omenjene dokumentarne filme na svoji televiziji. Tomašiča je zanimalo, na podlagi katerega predpisa oziroma odločitve ne morejo predati filmov v predvajanje, ker jih bodo predvajali oni. Ni mu razumljivo, zakaj druga televizija ne more tega predvajati, medtem ko so za te filme plačali vsi davkoplačevalci. “Zato ker lahko,” poudarja Tomašič in izpostavi, da bi lahko RTV na tak način zaslužil dodaten denar, ki mu ga primanjkuje.

Zasoljene cene RTV Slovenija
V nadaljevanju izpostavi cene, ki jih za objavo svojih arhivskih posnetkov določajo za predvajanje na drugi televiziji. Denimo minuta enega predvajanja dokumentarnega filma stane 840 evrov, poleg tega pa so še tukaj nekateri ostali stroški. Če bi to na televiziji predvajali stokrat, bi to pomenilo 80 tisoč evrov. Minuta posnetega filma, kot je denimo Kekec pa stane štiri tisoč evrov, pri tem pa Rant izpostavi, da cena minute takšnega filma za eno predvajanje stane več, kakor stane en letnik študija. Za primerjavo Tomašič v nadaljevanju izpostavi cene, ki jih določa BBC, kjer po ceniku zaračunajo od 500 do dva tisoč evrov za polurno predvajanje.

Plakati
Foto: Nova24TV

V javnosti so zaokrožili plakati na katerih so ljudje, ki od začetka te epidemije trdo delajo zato, da bi jo omejili njene posledice. Pod vsakim piše morilec slovenskega naroda. “Mene zmrazi, kam je šla ta slovenska levica,” poudarja Tomašič. Pravi, da gre v tem primeru za totalni razpad vrednot, medtem ko strokovnjake imenujejo za morilce slovenskega naroda. Tomašič upa, da bo policija to raziskala in da bodo tisti, ki so to naredili v zaporu. Pri tem Rant še izpostavi, kako se je slovenska medijska scena zgražala nad gloso v Demokraciji, medtem ko je tale plakat smrtno resen in ne gre za gloso ali neko umetniško zvrst.

Sara Rančigaj

Objavite komentar